Ptičje porodice

Forsterova čigra (Sterna forsteri) Opis

Pin
Send
Share
Send
Send


Forsterova čigra, naučno ime Sterna forsteri je čigra iz porodice Laridae. Rod identificira da je Sterna izveden iz prethodnog engleskog "stearn", "tern", a forsteri je u spomen na prirodnjaka Johanna Reinholda Forstera.

Forsterova čigra analogna je raširenoj čigrama, no prisutna je u jedva potpuno drugačijim staništima.

Perje sa križanjem u srodstvu, ima lagani sivi plašt sa srebrno-bijelim osnovnim bojama. Njegov dugački, blagi rep duboko je račvast, a donja strana je bijela.

Krila Forsterove čigre djeluju vrlo blago, srebrnasto siva u letu. Ima crnu kapu, uglavnom prisutnu u čigri. Novčanica je narančasto-crvena s crnim vrhom, a noge su narančasto-crvene, svaka dodatna narančasta od one raširene čigre.

Odraslom neoplodnom perju nedostaje crna kapa. Crne oznake na očima, koje se protežu ponovo do ušiju, daju živini izrazito maskiran izgled.

Novčanica Forsterove čigre je crna, a vrhovi krila siviji nego u uzgojnom perju. Mlade ptice imaju veliku količinu smeđeg perja na perju, međutim, to obično nestaje do avgusta.

Forsterova čigra se uzgaja u unutrašnjosti Sjeverne Amerike i zimi na jug do Kariba i sjeverne Centralne Amerike.

Ova vrsta Forsterove čigre rijetka je, međutim, godišnje u zapadnoj Europi i zimila je u Eiru i Nici u Britaniji na mnogim događajima. Nijedna evropska čigra ne zimi do ove tačke na sjeveru.

Ova vrsta se razmnožava kolonijama u močvarama. Gnijezdi se u struganju od poda i polaže dva ili dodatna jaja. Kao i sve bijele čigre, i ona je žestoko odbrambena gnijezdo i mlađa je.

Forsterova čigra hrani se ronjenjem uronkom za ribu, međutim, čak će i sokola za bube u svojim uzgajalištima. Obično se zimi hrani iz slanih sredina, kao i većina termi.

Obično roni trenutno, i nikada iz "stepeničastog lebdenja" koje favorizira arktička čigra. Pružanje ribe od strane mužjaka ženki dio je udvaranja.

To je mala čigra, dugačka 33-36 cm (13-14 in) sa rasponom krila od 64-70 cm (25-28 inča). Najviše je poput česte čigre. Ima svijetlosivi gornji i bijeli donji dio.

Noge su joj ružičaste, a novčanica ružičasta, prekrivena crnom bojom. Zimi se obrve pretvaraju u bijele, a atributne crne maske za oči ostaju.

Maloljetne Forsterove čigre su baš poput zimskog odrastanja. Odluka je oštra buka poput galeba crnoglave.

Ovu vrstu vjerojatno neće zbuniti s čestom čigrom zimi zbog maski za crne oči, međutim, mnogo je srodnija u uzgoju perja.

Forster's ima sivi centar do bijelog repa, a gornja krila su čisto bijela, bez tamnijeg glavnog klina česte čigre.

Opis

Forsterova čigra srednje je čigre vitke tjelesne građe, duboko račvastog dugačkog repa i relativno dugih nogu.

U svom neplodnom perju kruna je bijela, a crna mrlja u obliku zareze prekriva pažnju i prekrivač uha.

Krila su siva, a osnovni dijelovi tamno srebrno-sivi, dok je donja strana bijela. Novčanica je crna, a noge su dosadno smeđe ružičaste.

Pri uzgoju se čini intenzivna crna kapa koja se spušta niz vrat. Krila i opet svijetlosivi, dok je donja strana sjajno bijela. Ima narandžastu novčanicu s crnim vrhom i sjajne narančaste noge.

Maloljetnici imaju boje poput nerasplodne odrasle osobe, ali obično imaju tamnije osnovne boje.

Stanište i rasprostranjenost

Forsterova čigra vrsta je močvarnog područja. Može se otkriti kako u slatkoj, slanoj ili slanoj vodi. Obično se otkrije na plitkoj otvorenoj vodi duboko u močvari. [6] Prevladavajuća staništa su močvare, estuariji, ostrva, slane močvare i močvarna područja koja okružuju jezera i potoke.

Forsterove čigre ponekad ljeti nastanjuju nedavne močvare i močvare. Tijekom migracije i zimi, oni su često prisutni u većoj raznolikosti vodenih staništa, posebno oko ušća, uvala i uvala, mada rijetko van vidokruga zemlje.

Forsterova čigra obično je ograničena na Sjevernu Ameriku.

Gnijezdi se u močvarama tokom ljeta, i na atlantskoj ili na pacifičkoj obali, ali pored toga u Prerijama ili uz Nica jezera u Kanadi i SAD-u.

Kao rezultat nestabilnosti svog staništa za gniježđenje, Forsterova čigra pokazuje pretjeranu cijenu godišnjeg prometa.

Forsterova čigra dodatno zimuje u močvarama uz južnu obalu SAD-a i Meksika, međutim generalno može dostići sjeverni kraj Srednje Amerike.

Obično je čigra zimovanja na Karibima.

Zapravo bi mogao ići godišnje u zapadnu Evropu, a često je prezimljavao u Nici, Britaniji i Eiru.

Navike

Forsterova čigra je često prisutna u močvarama na plitkim otvorenim vodama. To je plitki ronilac koji obično lebdi ranije od napada.

Kada gleda, glava je usmjerena prema dolje, dok je tokom putovanja usmjerena prema naprijed.

To je kolonijalna gnijezdeća vrsta koja gradi plitko gnijezdo koristeći močvarnu vegetaciju i rijetko se natječe s galebovima za gniježđenje web stranica.

Brojnost priplodne kolonije može se razlikovati od nekoliko parova do hiljadu ljudi. U puno događaja, Forsterova čigra dijelit će web lokacije za gniježđenje sa kosom Žutoklavom.

Svaki tata i mama brinu se za brigu o leglu, a Forsterova čigra ne pokazuje spolne specifičnosti u kućnoj upotrebi.

Mužjaci imaju tendenciju da dodatno zaštite gnijezdo obično tokom dana, dok je ženka u večernjim satima posebno aktualna.

Kad su uznemireni, nova pilića djeca su sklona čučnju i šutnji. Forsterova čigra je utovarivač s jednim plijenom i opskrbljuje piliće plijenom u korelaciji s njihovim mjerenjem.

Ranije od razmnožavanja, mužjaci promatraju udvaranje.

Forsterova čigra leti i lebdi nad vodom, uranjajući uzimajući ribu ispod poda. Dodatno je hrana za leteće bube.

Ova Forsterova čigra agresivna je u smjeru različitih ptica u blizini svog gnijezda.

Režim prehrane

Riba čini veliku većinu programa mršavljenja u svim godišnjim dobima, međutim ljeti su bubice još jedna glavna opskrba hranom. Dodatno se uzimaju različita vodena stvorenja.

Vokalizacija

Često ime Forsterove čigre je silazni kerr. Naziv rizika koji se koristi u obrambenom napadu je vrlo oštar zaar.

Sljedeći broj kerra koristi se u ženskom rodu kao prosjačko ime tokom udvaranja.

Režim prehrane i hranjenja

Najvažniji sastojak Forsterovog programa mršavljenja čigri je riba.

Šaran, pepelnica, sunčanica, pastrmka, pastrmka, smuđ, killifish, kolac, sjaj su česti plijen u slatkim vodama, dok se pompano, haringa, menhaden i shiner smuđ ponekad konzumira na slankastim ili morskim staništima.

Na zapadnoj obali Amerike i Kanade, Forsterova čigra takođe može biti prepoznata kao plijen maloljetnika pacifičke lampe.

Ponekad se konzumiraju stenice nalik vretencama, kadilama i skakavcima, međutim ličinke vodenih insekata, rakovi i vodozemci mogu dopuniti program mršavljenja.

Forsterova čigra je plitki ronilac, čija glava gleda prema dolje.

Napad obično započinje na lebdećem mjestu ranije nego što je započinjanje prvog zarona s djelomično preklopljenim krilima unatrag.

Bube često može uhvatiti krilo i plijen se proguta u zraku.

Plijen koji se bavi navikama može utjeloviti ispuštanje i ponovno hvatanje ribe prije nego što ih proguta. [8] U nekim područjima Forsterova čigra obično želi hranu za zamućenu vodu.

Ovo će zaustaviti otkrivanje, ali možda čak i pokazatelj gornje gustoće plijena i povišene prisutnosti blizu poda. Preferencije za čitljivost vode mogu se oslanjati na dostupnost plena.

Reprodukcija

Sezona razmnožavanja Forsterove čigre može započeti već u aprilu na američkoj obali Meksičkog zaliva i produžiti se od Moghta do sredine juna oslanjajući se na geografsku širinu.

Forsterova čigra je kolonijalno gnijezdo s mjerenjima kolonija koje počinju od jednog do hiljadu gnijezda.

Odrasli postavljaju zaista malu teritoriju preko gnijezda i gnijezda se obično skupljaju zajedno.

Mužjaci će promatrati udvaranje, a ženke će moliti za hranu koristeći ime kerr kerr kerr.

Tipična gomila jaja kreće se od 2 do 4.

Interval inkubacije može završiti 24 ili 25 dana nakon polaganja. Mlađi su polukocijalni sa uklanjanjem školjki koje su dovršili tata i mama.

Pilići imaju višu i smanjuju caklinu donje čeljusti, koju gube tri do pet dana nakon izlijeganja.

Pilići obično odlaze iz gnijezda s tatom i mamom Četiri dana nakon izlijeganja i premještaju se u područja gušće vegetacije.

Izlučivanje se događa 28 dana nakon izleganja. Nakon nekoliko tjedana beganja, mlađe čigre odlaze iz natalne kolonije, međutim, postaju dio grupe za noćenje, dok migriraju u smjeru zimovališta.

Svaki muškarac i žena ima povezano sudjelovanje u inkubaciji i uzgoju pilića.

Mužjaci su skloni inkubirati jaja dnevno, a ženke, uglavnom noćno. Reproduktivni uspjeh varira od godine do godine i od kolonije do kolonije.

Grupiranje

Forsterova čigra pokazuje vrlo agresivne navike kad im prijete grabežljivci; ako se uznemiri gnijezdo, kolonija ruši agresora, roneći u njegovom smjeru i upućujući glasne pozive.

Agresivnost će se odmah povećati prije i nakon izleganja pilića.

Guske i potkornjaci koji se gnijezde u identičnom prostoru obično profitiraju od agresivnih navika čigre prema potencijalnim predatorima

Poznato je da su kosove žute glave koje dijele web stranice koje se gnijezde aktivno sudjelovale u ružama čigra u opoziciji predatorima.

Zapadnjački gnjidi prepoznaju naziv alarma čigre; ovo se može protumačiti kao info parazitizam.

Nest

Forsterove čigre sklone su gniježđenju u močvarnim područjima, kako u slatkim vodama, tako i u ušćima.

Gnijezda se obično nalaze duboko u močvari, kako na plimnim ostrvima, tako i na ostrvima u ribnjaku sa isparavanjem, ali pored umjetnih nasipa.

Gnijezda su sastavljena od susjedne močvarne vegetacije. Za mnoga gnijezda se misli da plutaju i izrađena su od močvarnih trava, često su postavljena na visokoj vegetaciji ili odložena na plutajuće splavove vegetacije.

U Manitobi postoji snažna povezanost između gnijezda Forsterovih čigri i domova muzgavca. Oni su, u stvari, izuzetno traženi teren za gniježđenje.

Uz to, u Manitobi su Scirpus i rijetko Typha glavne kulture koje se koriste za izgradnju gnijezda.

Gnijezdi se obično na domovima muzgavca ili na šljunčanim ostrvima, Forsterove čigre utiču na nezavezane kolonije i uglavnom su povezane s kolonijama kosina žute glave.

Kada se Forsterove čigre i crne čigre gnijezde u istoj močvari, Forsterove čigre odaberu veći i suši pod za njegova ili njena gnijezda.

Svaki pol Forsterove čigre pomaže u izgradnji gnijezda, platforme od trske i trave, sa izdubljenom sredinom obloženom finim zalihama i školjkama.

Inkubacija tri jaja dijeli svaki spol 23-25 ​​dana. Događaj mlađeg ne bi trebao biti dobro poznat, međutim, svaki tata i mama pomažu hraniti mlađeg na gnijezdu.

U slučaju ogromnih kolonija, dostupnost prostora za gniježđenje se smanjuje. Forsterova čigra tada će se gnijezditi na pijesku, šljunku ili blatu.

Gnijezda Forsterove čigre uključivat će rupu u podlogama, obložene travom ili ne, a obično se obično koriste i drveće, školjke, sušena riba, kosti i perje.

Plutajuća gnijezda obično su tolerantna na lagano pojačavanje ili smanjenje kretanja vode, međutim često je ponovno gniježđenje.

Snažno kretanje talasa, vjetar ili poplava, koje obično izaziva oluja, obično mogu naštetiti gnijezdu i jajima.

Klima je glavno pojašnjenje za neuspjeh gnijezda i gubitak jaja. Nezaštićeno gnijezdo podložno je uništavanju od zaštićenog.

Gnijezdo napravljeno na većem podu dodatno je zaštićeno od poplave, ali je vjetrom nepokriveno.

Forsterove čigre zabilježene su pomoću umjetnih platformi, posebno u Wisconsinu, mjestu na kojem su izgrađene kao zamjena za lanac Cat Island.

Pokazali su opći uspjeh, a Forsterove čigre radije su ih koristile kako bi se držale podalje od ranjivosti koje uključuju čisto gnijezdo.

Jaja

Glavna sjena jajeta kreće se od zelenkaste do smeđkaste nijanse. Primjećuju ih tamno smeđe, gotovo crne ili sive mrlje.

Postoje varijacije nijanse između i unutar kvačila; ranija jaja su obično bljeđa, zelenija i veća.

Obojenost jaja Forsterove čigre može se razlikovati u zavisnosti od lokacije. Dodatno su prijavljena bjelkasta ili krem ​​boje.

Forsterove grabežljivce

Hvatalice nalik sokolovima i jastrebovima, osim sova i Corvidae, mogle bi se pojaviti i kod odraslih i mladunaca.

Pored toga, u gnijezdu su postojala anegdotska ispitivanja pucanja kornjače koja plijeni na mladuncu.

Američka bitterna, lijepa plava čaplja i večernja čaplja okrunjena crnom bojom dodatno su potencijalni grabežljivci, dok galebovi i kaspijske čigre posebno plijene jajašca Forsterove čigre.

Kad se njihovi dometi preklapaju, močvarni rižini pacovi vjerovatno su najprihvatljiviji predator Forsterove jajetske čigre.

Minkovi su dodatno jedan na svakog od nekoliko grabežljivaca sisavaca koji mogu preduzimati poslove u močvari i plijeniti jaja i mladunče.

Uspjeh predatora obično ostaje nizak tokom cijele sezone uzgoja zbog agresivnog odgovora odraslih na mobing.

Stajanje migracije

Forsterove čigre su selice, međutim u manjoj mjeri od raširenih čigri. Zimuju uz obalu juga SAD-a.

Conservation Standing

Uništavanje močvara dovelo je do pada u nekim područjima. Brodovi za razonodu gnijezdećim jezerima, koji bi mogli poplaviti gnijezda, mogu imati nepovoljan utisak na populacije Forsterovih čigri.

U skladu s IUCN-om, položaj Forsterove čigre malo zabrinjava, unatoč tome, degradacija močvarnog staništa također može biti prijetnja.

Vježbanje na čamcu može utjecati na vegetaciju gnijezda i pojačati eroziju, što može rezultirati dodatnom degradacijom terena za gniježđenje čigri.

Ekstremna buka možda je pokrenula dezertiranje gnijezda i smrtnost pilića.

Ova vrsta Forsterove čigre navedena je ispod Zakona o Ugovoru o pticama selivkama u SAD-u

Ugrožen je u Illinoisu i Wisconsinu, dok posebno zabrinjava u Michiganu i Minnesoti.

Očuvanje močvara i uvođenje web lokacija za sintetičko gniježđenje mogu pomoći u zaštiti vrsta u područjima visokog rizika.

Uzgoj populacija šarana u drenažnim programima, nanošenje štete močvarnoj vegetaciji moglo bi ograničiti dostupnost staništa za Forsterovu čigru.

Dodatno su izvedena anegdotalna ispitivanja intenzivnog mrijesta u plutajućim gnijezdima krapa oštećujući.

Kao i kod mnogih vrsta ptica ribojeda, Forsterova čigra je ranjiva na bioakumulaciju zagađenja.

Prekomjerno fokusiranje žive može izazvati biohemijski stres, smanjujući opće dobro čigri.

Biometilacija žive je povišena u močvarama i slanim barama, što povećava osjetljivost Forsterove čigre.

Prekomjerni rasponi selena mogu imati štetne rezultate po njihovu dobrobit.

Kontaminanti sa hlorohlorom koji nalikuju PCB-u mogu umanjiti njihov uspjeh u uzgoju.

Pogledajte video: Common Tern Sterna hirundo (Oktobar 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send