Ptičje porodice

Adaptacije puffina - kako preživljavaju?

Pin
Send
Share
Send
Send


Otkrivajući opasnosti, puffin poleće i odleti ravno do sigurnosne površine oceana ili se povuče u njegove jazbine, ali kad ih uhvate, brane se kao adaptacije, energično kljunom i oštrim kandžama. Uz to, kradu ribu od puffina koji se vraćaju kako bi nahranili svoje mlađe.

Adaptacije puffina

Ovaj će članak dati pregled adaptacija puffina.

Puffins su jedna od rijetkih ptica koje imaju fleksibilnost da istovremeno nose veći broj sitnih riba. Njihovi hrapavi jezici i bodljikava nepca omogućavaju im da uhvate 10 do 12 riba tokom jednog putovanja hranom.
Puffins su posebno prilagođeni prebivalištu na otvorenom moru. Vodootporno perje omogućava im zadržavanje topline dok plutaju dnom okeana ili plivaju pod vodom. Roneći duboko do 60 m (200 ft.), Plivaju mašući krilima kao da lete vodom, a prstima upravljaju.
Puffini za odrasle uglavnom jedu sitnu ribu, srodnu jeguljama, haringi, osliću i mostaru. Pufinska prehrana varira od kolonije do kolonije zbog broja riba na oplemenjujućim ostrvima. Tijekom zime pufini mogu jesti i rakove, međutim, njihova najomiljenija jela su riba.
Kljun puffina može nositi poprilično riba zbog građevine njegove čeljusti i nazubljenosti unutar usta.
Da bi tražili hranu, pufini zaranjaju u okean i hvataju ribu među čeljustima prije nego što odlete. Kada pokušavaju pronaći obrok, puffini moraju odlučiti između jedne velike ribe ili određenog broja manjih riba.

Veću ribu teško će nositi jer puffins hvataju ribu oko škrga, ostavljajući ribu da visi do jednog dijela usta, što joj otežava let.

Kao zamjena, puffini prave nekoliko gaćica, plitkih zarona kako bi ulovili ogroman broj sitnih riba. Kao rezultat svakog putovanja koje oduzima vitalnost, vrlo je važno povećati raznolikost ribe koju puffin svaki put može nositi.
Čeljusti puffina omogućavaju istodobno držanje niza malih riba. Dok su čeljusti mnogih različitih ptica zamotane na jednom nivou, kljun puffin ima svestranu šarku koja mu omogućava upravljanje diplomom kojoj se otvaraju usta.

Osim toga, viša i spuštena čeljust puffina spojene su zajedno sa udobnim i rastezljivim komadom mesa koji se naziva „rozeta“, što puffinu omogućava da otvori usta čak i šire od obične piletine.

Unutar gornje čeljusti također se može teksturirati nizom "bodlji" nazvanih zubci, koji se ponovo izravnavaju u smjeru grla.

Puffin može svojim robusnim jezikom održavati svoj plijen nasuprot zubima i možda će nastaviti pokušavati pronaći dodatni plijen, držeći na mjestu svoj raniji ulov.

Puffins na uobičajenom ribu nose oko 10 riba odjednom, međutim, dodatno su viđeni kako istovremeno nose čak 60 riba.

Dimenzija: Veličina tih ptica je 28 do 30 cm (11 do 12 inča) od vrha fakture do repa. Pri rasponu krila, veličina je 47 do 63 cm (19 do 25 inča). Što se tiče seksualnog dimorfizma, mužjaci su jedva veći od ženki.

Vrh: Kada su na kopnu, postolje je oko 20 cm (osam inča).

Težina: Teški su oko 500 g (oko 17,5 oz).

Boje perja / perja: Perje ima uzorak sjene poput pingvina. Perje krune, obrve, potiljka, krila i repa sjajno je mrkli mrak. Preko vrata i grla nalazi se veliki crni ovratnik.
Glava: Sa svake strane vrha nalazi se svijetlosivi i široki prostor u obliku pastile, koji se donekle sužava i sklapa iza vrata.
Oči: Vrh je oblikovan tako da stvara dva nabora od pažnje na svakom flasteru.
Plaćanja / kljunovi: Kljunovi su slični papagajima, međutim puno su kraći i suženi i duboko narančaste boje.
Noge: Noge su narančaste i mrežaste poput pataka.
Sa svojim vodonepropusnim perjem, ove ptice su posebno prilagođene prebivalištu na otvorenom moru. Dodatno im pomaže da zadrže toplinu dok plutaju ili plivaju u okeanskim vodama.

Ova piletina ima fleksibilnost da nadopunjuje svoje obroke konzumiranjem slane morske vode.

Oblik tjelesne građe je kompaktan, zajedno s robusnim krilima i rebrastim nožnim prstima koji im pomažu da se brzo prebace ispod vode.

Isplata atlantskog pufina nazubljena je i služi im da čvrsto uhvate ribu.

Unutar čeljusti nalazi se dodatna kost koja dodatno sprječava ispadanje ribe na vrhu.

Hrbovi kljunova dodatno im pomažu u hvatanju ribe, čuvajući otvorena usta, bez prolijevanja bilo koje vrste hrane.

Atlantički odrasli puffin ima čak 496 g (17,5 unci) težine.

Rogati pufini imaju čak 620 grama (21 unca) težine.

Čupavi ili krestasti puffini imaju tjelesnu težinu od 780 grama (27,5 unci).

Puffins imaju veliki kljun ili račun, koji prilagodbe zasjenjuju tijekom cijele godine.

U proljeće se tijekom sezone razmnožavanja pretvara u jarko obojene.

Kljun i nožni prsti puffina obično se podudaraju u boji.

Kad prođe sezona perliranja, bacaju šareni spoljašnji dio kljunova.

Njihova mala i mutna prava faktura vidjet će se tokom zime.

Vodootporno perje

Puffins imaju vodootporni sloj perja koji im osigurava izolaciju pod vodom i održava sigurnu temperaturu tjelesne građe.

Crno-bijela nijansa njihovog perja daje im kamuflažu. Kada su na moru, zračni ih grabežljivci ne mogu vidjeti nasuprot tamnim, dok podvodnim grabežljivcima izgledaju poput refleksije sunčeve svjetlosti.

Kratka krila i rebrasta stopala

Puffins imaju posebno skrojena kratka krila i rebraste nožne prste, pomoću kojih će plivati ​​s određenim letećim pristupom.

Dodatno će pobijediti svoja kratka krila od 300 do 400 primjeraka u minuti, a možda će letjeti i do 64 km / h.

Divovski i nazubljeni kljun

Puffins imaju divovski i nazubljeni kljun. Viši i spušteni elementi kljuna imaju određenu sposobnost šarkiranja da zadovolje pod više uglova.

Omogućava im da nose više od 10 malih riba u vrijeme kljuna.

Tvrd jezik i nepce

Puffini imaju težak završetak jezika i kičmenog višeg nepca kljuna.
Omogućava im da čvrsto uhvate toliko klizavih riba u trenutku kada imaju kljun.

Puffin bihevioralne diverzifikacije

Puffini su osamljeni na moru. Nakon što se vrate u zemlju prvo u sezoni razmnožavanja, svake godine dolaze na identičnu web stranicu.

Nepoznato je kako se ponovno vraćaju na web lokaciju svoje kuće. Moguće je da bi koristili miris, zvukove, vidljive referentne faktore, magnetnu disciplinu Zemlje ili najvjerovatnije čak i poznate ličnosti.

Ne prave gnijezda poput različitih ptica. Kopaju duboke jame i energični su inženjeri jama. U principu, svaki od supružnika učestvuje u kopanju svoje jame.

Puffins stvaraju dugotrajne veze i imaju identičnog partnera nekoliko godina. Primjećuje se da neki supružnici puffin ostaju zajedno čak 20 godina. Par se obično okuplja u svojoj rasplodnoj jami nakon što ponovo dođu u koloniju.

Puffins razgovaraju putem vokala i šetajućih poza. Kako bi ukazao na dominaciju, puffin polako hoda uspravnog držanja, pahuljastog perja i nagnutog repa, dok trza glavom.

Poput pingvina, supružnici puffini dodatno inkubiraju jajašca flip by flip. Kad se pilište izleže, svaki od roditelja naizmjenično nahrani pilić tijekom dana.

Rep: Rep je kratak s tupim krajem.

Atlantski puffini plivaju mašući krilima, što je izgleda slično letenju, dok prstima upravljaju za kretanje.

Kad ne plivaju, opuštaju se na valovima. Imaju rijedak krvožilni sistem nožnih prstiju koji im služi za rješavanje prohladnih temperatura.

U zimskoj sezoni ptice provode većinu svog vremena tražeći hranu u moru i čak bi se udaljile mnogo milja od kopna, nakon čega bi se ponovo vratile na svoje vlastite litice tokom naknadne lokalne vremenske promjene (u ljetni mjeseci) za uzgoj.

To istraživačima stvara poteškoće da budu u toku sa svojim statusom. Po povratku, ove ptice bi obično pravile 'komične' predstave, zajedno sa ritualiziranim šetanjem preko ulaza u svoje jazbine, kucanjem fakture i mnogim drugima.

Ove ptice koriste i prethodne ili napuštene jazbine (poput zečjih), ili prave nove, koje su napravile oko tri prsta na stjenovitim liticama, a napravljene su između stijena ili unutar tla.

Tipično se odabrani par svake godine vraća u identičnu jazbinu. Sadržane u jami, ptice čuvarice proizvode svoje gnijezdo od morskih algi, trava i perja. Ženka polaže jedno jedino jaje. Tata i mama bi svaki put inkubirali jaje oko 40 dana.

Budući da se izleže pilići, majka i otac će se okretati donoseći ribu iz okeana kako bi ih hranili nekoliko slučajeva dnevno.

Atlantski pufini mogu istovremeno nositi između svojih kljunova određeni broj riba, otprilike 10.

Izleganje ostaje u jami dok ne stekne fleksibilnost leta. Nakon otprilike 45 dana, malodobno mladunče napušta gnijezdo i provodi gotovo 3-5 godina na moru proučavajući mjesta za traženje obroka i metode odlučivanja o parenju.

Ne samo na kopnu, čak i kad su vani u vodama, oni se pobrinu da se iskrcaju u džinovskim timovima koji formiraju 'splavove' kako bi ostali zaštićeni od različitih predatora.

Iako su ove ptice prilično okretne u zraku, njihova stručnost je najveća kada su u vodi.

Oni su divni plivači i obično bi se hranili na oko 50-60 prstiju na podu.

Ipak, dodatno će zaroniti na oko 200 prstiju, zadržavajući dah čak 2 minute. Iako, srednje zaronanje obično traje oko 20 sekundi.

Nadam se da vam je ovaj blog o adaptacijama pufina bio koristan i dobar crveni.

Pogledajte video: Uređenje stana uz savjete dizajnerice (Oktobar 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send