Ptičje porodice

Nubijska afrička droplja / Neotis nuba

Pin
Send
Share
Send
Send


Velika afrička droplja poznata je i pod nazivom Corey. Ovo je velika leteća ptica koja, kako i samo ime kaže, živi na afričkom kontinentu. Latinsko ime mu je Ardeotis kori.

Najradije živi na otvorenim prostorima s pjeskovitim tlima koja su obrasla grmljem i niskom travom, kao i u polu pustinjama i niskim šumovitim savanama. Upravo ti prirodni uslovi postoje na teritorijama zemalja poput Namibije, Bocvane, nekih dijelova Angole, Mozambika, Zimbabvea, Zambije i Južne Afrike. Ove ptice su pretežno neaktivne i tek nakon kišne sezone čine male pokrete.

Afrička droplja je najteža leteća ptica u čitavoj Africi. Mužjaci mogu težiti do 19 kg, a dužine do 130 cm.

Ženke se značajno razlikuju od njih svojom veličinom, puno su lakše od mužjaka (za gotovo dvije trećine) i teže oko 5,5 kg. Oba spola imaju prilično duge vratove i noge. Pero pokrivač tijela je sivo-smeđe boje.

Drobre su velike ptice.

Ali na vratu su pera siva, duža nego na ostatku tijela i imaju velik broj mrlja crne i bijele boje. Leđa i djelomično krila obojeni su smeđe-smeđom bojom, prsa i trbuh su bijeli, na krilima se na mjestima nabora nasumično nalaze crne mrlje kojih je nekoliko desetina. Stražnji dio glave ukrašen je dugim čuperkom, čije je perje crno. Kljun afričke droplje i noge su žućkaste.

Letovi afričke droplje su rijetki, većinu vremena ptica se kreće po zemlji.

Budući da je afrička droplja velika i teška ptica, radije većinu vremena provodi na zemlji, dižući se u zrak samo kada je to neophodno.

Drope mogu živjeti i same i u malim grupama od 5-7 jedinki. Najaktivniji su u jutarnjim i večernjim satima, kada šetaju u potrazi za hranom. Prilično su svejede ptice, ali prednost imaju insekti poput skakavaca, skakavaca i gusjenica. Svoj jelovnik diverzificiraju kameleonima, gušterima, zmijama, malim sisarima, pilićima, jajima i ne preziru strvinu. Drofa Kori može živjeti i u blizini pojilišta i dovoljno daleko od vode. Karakteristična karakteristika je da prilikom pijenja ne crpi vodu, kao većina ptica, već je usisava.

Sezona parenja afričke droplje dostiže vrhunac u novembru i decembru. Kao i ostale drolje, oni se pridržavaju poligamnog modela ponašanja, tj. jedan mužjak se pari sa nekoliko ženki. Muškarci se često međusobno upuštaju u žestoke borbe. Istovremeno, napuhavaju perje na vratu, napušuju gušu, spuštaju krila i strše rep, nakon čega se bacaju na protivnika, zasipajući ga opipljivim udarcima kljunom.

Nakon oplodnje ženka velike afričke droplje polaže u prosjeku 2 jaja direktno na golo tlo, nakon čega inkubira piliće od 23 do 30 dana, praktično bez napuštanja kvačila. Opskrbljuje rođene piliće mekom hranom koju mogu jesti. Do 4-5 tjedna pilići su prekriveni perjem, ali naučit će letjeti tek u dobi od 3-4 mjeseca.

Afrička velika droplja plijen je velikih grabežljivaca.

Budući da morbila provodi većinu svog vremena na zemlji, postaje predmet lova na mnoge grabežljivce. Oni uključuju

Indijska velika drolja. Zanimljive činjenice: Indijska droplja je velika ptica koja doseže visinu od 1 m, raspon krila do 2,5 m i težinu preko 18 kg. Mužjak je primetno veći od ženke. Leđa su smeđa, glava i vrat sivo-bež, trbuh je iste boje. Mužjaci imaju crnu prugu na prsima, na tjemenu glave crni greben dug do 5 cm. Na dugim, snažnim nogama, tri prsta usmjerena prema naprijed. Dužina srednjeg prsta je približno 7,5 cm. Nalazi se u Indiji.Živi, kao i sve droplje, na otvorenim prostorima, poljima i pustošima. Korak indijske drolje je veličanstven, svaki korak polako. Glavu drži visoko pod kutom od 45 °, zbog čega se čini da je vrat malo savijen unazad. Uznemirena droplja počne vrištati. Velika indijska droplja nalazi se u raznim malim životinjama - skakavcima, puževima, malim zmijama, stonogama, gušterima, kornjašima i kljuve paukove iz paučine. Pored toga, droplja lovi i miševe, stvarajući tako uslugu za lokalne farmere. Hrani se i biljkama: nekim vrstama bilja, lišćem, sjemenkama i žitaricama. Prepada dinje, jede sjeme lubenica i dinja. Drofa se obično hrani rano ujutro i kasno navečer, a odmara se danju. Indijska velika droplja je poligamna ptica. Mužjak ima nekoliko ženki, ali ne pokazuje brigu za jaja i potomstvo. Za ceremonije parenja, mužjak bira mala brda ili pješčane dine; kad se nepoznati ljudi približe, on se odmah sakrije u šikare visoke trave. Tokom sezone parenja, mužjak pleše, hoda važno, šireći rep lepezom i glasno vrišti. Njegov plač podsjeća na križanac između frktanja deve i rike lava. Obično se ti vapaji mogu čuti u jutarnjim satima čak i prije zore i u večernjim sutonima i prenose se na velike daljine. Nakon parenja ženka polaže jedno jaje, u pravilu, na mjesta udaljena od ljudi. Da bi to učinila, ona iskopa rupu u zemlji i odloži jaje. Ponekad se u gnijezdu mogu naći dva jaja. Međutim, prema ornitolozima, to ne znači da je jedna ženka položila dva jaja, najvjerojatnije je riječ o dvije ženke od jednog mužjaka koje su položile jaja na jedno mjesto. Indijske droplje obično odlažu jaja od juna do oktobra, ponekad se to događa i u drugo doba godine. Jaje indijske droplje je izduženo, prekriveno čokoladnim mrljama i crvenkasto-smeđim oznakama. Nakon 20-28 dana iz jajeta se izleže piletina koja može odmah hodati. U slučajevima opasnosti, ženka sjedi na gnijezdu do posljednjeg mjesta, a zatim iznenada iskoči u susret neprijatelju, glasno mašući krilima. Ako je u gnijezdu pilić, tada počinje siktati ili šutke mijenja mjesto i sjeda na tlo. Ponekad se ženka pretvara da je ranjena, pretvarajući se da su joj noge pogođene i odvodi neprijatelja od gnijezda, leti nisko iznad zemlje, pilić u to vrijeme sjedi, stisnuta na zemlju i ne miče se dok ga majka ne pozove . Nakon nekog vremena počinje da ispušta tihe zvižduke, dozivajući majku.

Drofa (lat. Otididae) - porodica velikih kopnenih ptica porijeklom iz Starog svijeta, koja pripada redu krana. Prema genetskim studijama, smatraju se srodnicima ždralova od kojih su odstupili prije oko 70 miliona godina. Uključuje 26 vrsta, podijeljenih u 11 rodova.

Širenje

Sve vrste, osim jedne, nastanjuju stepe, savane i polu pustinje Afrike, Azije i južne Evrope, a jedna vrsta, australijska velika дроfa (Ardeotis australis), nalazi se u Australiji i na Novoj Gvineji. 16 vrsta droplje živi isključivo u tropskom pojasu Afrike, još 2 puta se pojavljuju u njegovom sjevernom dijelu.

Većina preferira otvorene prostore s dobrom vidljivošću na znatnoj udaljenosti. Neke afričke vrste, poput sitnih drolja (Eupodotis), grebenastih krastavaca (Lophotis), crnog trbuha (Lissotis), tolerantne su na različitu drvenastu vegetaciju poput bagremovih gajeva ili trnovitog grmlja, a male indijske droplje (Sypheotides) obično naseljavaju područja s visokom travom.

Klasifikacija

  • Rod Afrotis
    • Crna droplja (Afrotis afra)
    • Afrotis afraoides
  • Rod Vyhlyai (Chlamydotis)
    • Kvrcanje (Chlamydotis undulata)
    • Chlamydotis macqueenii
  • Rod velike droplje (Ardeotis)
    • Arapska velika droplja (Ardeotis araps)
    • Afrička velika droplja (Ardeotis kori)
    • Indijska velika drolja (Ardeotis nigriceps)
    • Velika australska droplja (Ardeotis australis)
  • Rod manje pasmine (Eupodotis)
    • Senegalska mala droplja (Eupodotis senegalensis)
    • Plava droplja (Eupodotis caerulescens)
    • Dropa crnogrla (Eupodotis vigorsii)
    • Eupodotis rueppellii
    • Smeđa droplja (Eupodotis humilis)
  • Rod? Houbaropsis
    • Velika bradata дроpa (Houbaropsis bengalensis)
  • Rod Lissotis
    • Crno trbušna дроpa (Lissotis melanogaster)
    • Sudanska drofa (Lissotis hartlaubii)
  • Rod Lophotis
    • Dropa od crvene grebene (Lophotis ruficrista)
    • Lophotis savilei
    • Lophotis gindiana
  • Rod afričke droplje (Neotis)
    • Južnoafrička droplja (Neotis ludwigii)
    • Afrička droplja kaffir (Neotis denhami)
    • Somalijska afrička drofa (Neotis heuglinii)
    • Nubijska afrička droplja (Neotis nuba)
  • Rod droplje (Otis)
    • Velika droplja (Otis tarda)
  • Rod malih indijanskih droplji (sifeotidi)
    • Mala indijska droplja (Sypheotides indica)
  • Rod Strepeta (Tetrax)
    • Mala droplja (Tetrax tetrax)

Veličina i težina ptica značajno varira od 40 do 120 cm, odnosno od 0,45 do 19 kg, najvećim predstavnikom porodice smatra se afrička velika droplja (Ardeotis kori), koja dostiže visinu od 110 cm i težinu do 19 kg, što je čini jednom od najmasovnijih letećih ptica na Zemlji.

Stas je jak. Glava je relativno velika, u gornjem dijelu blago spljoštena. Muške droplje (Otis), velike droplje (Ardeotis), afričke droplje (Neotis), crno-trbuhaste droplje (Lissotis), krastavci (Chlamydotis) i florikanci (Houbaropsis) imaju pernati grb na glavi, što je posebno uočljivo tokom parenja igre. Kljun je kratak i ravan. Vrat je dugačak, blago zadebljan. Krila su velika i jaka; kada se pojavi opasnost, ptice najčešće pokušavaju odletjeti. Noge su duge, širokih i relativno kratkih prstiju, na kojima se u donjem dijelu nalaze kruti žuljevi tijela, stražnji nožni prst je odsutan, što ukazuje na njihov kopneni način života. Muške droplje su veće od ženki, što je najuočljivije kod velikih vrsta - razlika u njihovoj veličini doseže do 1/3 dužine drugog pola, kod manjih vrsta razlika je manje primjetna.

Perje je uglavnom zaštitnih nijansi: u gornjem dijelu je smeđe ili fino poprečno prugasto, što dobro spaja pticu pritisnutu sa tlom sa okolinom. U donjem dijelu perje je drugačije: kod vrsta koje nastanjuju otvorene prostore često je bijelo, a ponekad i crno u gustoj vegetaciji. Mnoge vrste imaju crno-bijele mrlje na krilima, koje su nevidljive na tlu i jasno su vidljive tokom leta. Mužjaci su, u pravilu, svijetlije boje od ženki, barem tijekom sezone razmnožavanja, s izuzetkom roda Malih drsara (Eupodotis), gdje perje oba spola izgleda isto.

Lifestyle

Drobre vode isključivo kopneni život, nikada ne koriste drveće ili grmlje. Nekoliko vrsta, poput droplje (Otis tarda) ili male drofice (Tetrax tetrax), okuplja se u jatima, a posljednje žive u skupinama od nekoliko hiljada jedinki. Vrste prilagođene pustinji kao što je klamidotis više su usamljene. Neke se vrste okupljaju u grupe samo tokom sezone parenja. Često ih se može vidjeti među stadima pasnih životinja, gdje love uznemirene insekte i zaštićeniji su od napada predatora.

Samo je nekoliko populacija isključivo sjedilačkih, dok su većina nomadske ili ptice selice. Vrste koje se razmnožavaju u Aziji zimi migriraju na velike daljine.

Drobre su svejedi i imaju vrlo širok prehrambeni raspon. Međutim, u većini vrsta biljna hrana i dalje prevladava. Konzumiraju mlade izdanke, cvijeće i lišće zeljastih biljaka, iskopavaju mekane korijene, hrane se plodovima i sjemenkama. Uz to, hrane se raznim insektima: kornjašima, skakavcima i ostalim člankonošcima. Ponekad jedu male kičmenjake: gmazove, glodare itd., Ne prezirući jesti strvinu. Ptice mogu dugo bez vode, ali ako je ima, dobro je piju.

Reprodukcija

Sezona razmnožavanja obično se podudara s jakom kišnom sezonom kada hrane ima u izobilju. Pri udvaranju mužjaci mnogih vrsta izvode veličanstvene demonstracije u kojima su sposobni razbarušiti vrat, emitirajući impresivan bubanj, kao i napuhati ga poput balona. Male vrste, posebno one koje žive među visokom travom, skaču visoko u zrak ili prave male letove tako da je to vidljivo iz daljine.

U pravilu nema dugotrajne veze između ženke i mužjaka, a nakon oplodnje ženka inkubira jajašca i sama izleže piliće. Gnijezdo je raspoređeno na zemlji, u maloj udubini prekrivenoj travnatom vegetacijom.Ženka tijekom nekoliko dana odloži 1-6 (najčešće 2-4) jaja. Period inkubacije je različit za različite vrste, ali uglavnom traje u malom intervalu od 20-25 dana. Pilići su vrste legla i mogu napustiti gnijezdo u roku od nekoliko sati nakon rođenja.

| |
Videozapisi indijske velike droplje, objavljivanje indijske velike droplje
Ardeotis nigriceps (Vigors, 1831)

(lat. Ardeotis nigriceps) je ptica iz porodice Dustar.

  • 1 Opšte karakteristike
  • 2 Distribucija
  • 3 Lifestyle
    • 3.1 Prehrana
    • 3.2 Reprodukcija
  • 4 Indijska drofa i muškarac
  • 5 Napomene
  • 6 Literatura

Opšte karakteristike

Indijska droplja je velika ptica koja doseže visinu od 1 m, raspon krila do 2,5 m i težinu preko 18 kg. Mužjak je primetno veći od ženke. Leđa su smeđa, glava i vrat sivo-bež, trbuh je iste boje. Mužjaci imaju crnu prugu na prsima, na tjemenu glave crni greben dug do 5 cm. Na dugim, snažnim nogama, tri prsta usmjerena prema naprijed. Srednji prst dugačak je približno 7,5 cm.

Lifestyle

Korak indijske drolje je veličanstven, svaki korak polako. Glavu drži visoko pod kutom od 45 °, zbog čega se čini da je vrat malo savijen unazad. Uznemirena droplja počne vrištati.

Hrana

Velika indijska droplja hrani se raznim malim životinjama - skakavcima, puževima, malim zmijama, stonogama, gušterima, kornjašima, paucima paukovima s mreže. Pored toga, droplja lovi i miševe, stvarajući tako uslugu za lokalne farmere. Hrani se i biljkama: nekim vrstama bilja, lišćem, sjemenkama i žitaricama. Prepada dinje, jede sjeme lubenica i dinja. Drofa se obično hrani rano ujutro i kasno navečer, a odmara se danju.

Reprodukcija

Indijska velika droplja je poligamna ptica. Mužjak ima nekoliko ženki, ali ne pokazuje brigu za jaja i potomstvo. Za ceremonije parenja, mužjak bira mala brda ili pješčane dine; kad se nepoznati ljudi približe, on se odmah sakrije u šikare visoke trave. sezona parenja, mužjak pleše, hoda važno, šireći rep lepezom, glasno vrišti. Njegov plač podsjeća na križanac između frktanja deve i rike lava. Obično se ti vapaji mogu čuti u jutarnjim satima čak i prije zore i u večernjim sutonima i prenose se na velike daljine. Nakon parenja ženka polaže jedno jaje, u pravilu, na mjesta udaljena od ljudi. Da bi to učinila, ona iskopa rupu u zemlji i odloži jaje. Ponekad se u gnijezdu mogu naći dva jaja. Međutim, prema ornitolozima, to ne znači da je jedna ženka položila dva jaja, najvjerojatnije je riječ o dvije ženke od jednog mužjaka koje su položile jaja na jedno mjesto. Indijske droplje obično odlažu jaja od juna do oktobra, ponekad se to događa i u drugo doba godine. Jaje indijske droplje je izduženo, prekriveno čokoladnim mrljama i crvenkasto-smeđim oznakama. Nakon 20-28 dana iz jajeta se izleže piletina koja može odmah hodati. U slučajevima opasnosti, ženka sjedi na gnijezdu do posljednjeg mjesta, a zatim iznenada iskoči u susret neprijatelju, glasno mašući krilima. Ako je u gnijezdu pilić, tada počinje siktati ili šutke mijenja mjesto i sjeda na tlo. Ponekad se ženka pretvara da je ranjena, pretvarajući se da su joj noge pogođene i odvodi neprijatelja od gnijezda, leti nisko iznad zemlje, pilić u to vrijeme sjedi, stisnuta na zemlju i ne miče se dok ga majka ne pozove . Nakon nekog vremena počinje da ispušta tihe zvižduke, dozivajući majku.

Indijska drolja i čovjek

Zbog krivolova, indijska drolja dovedena je na rub izumiranja. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Indiji su se počele poduzimati mjere za spašavanje indijske droplje, čak je predloženo da ona postane nacionalni simbol ove zemlje. Neki indijski zoološki vrtovi naučili su kako uzgajati дроde, a razvijena je i najprikladnija prehrana za ptice u zatočeništvu.

Bilješke (uredi)

  1. Boehme R.L., Flint V.E. Rječnik imena životinja na pet jezika. Ptice. Latinski, ruski, engleski, njemački, francuski / Uredio akad. V.E.Sokolova.- M.: Rus. lang., "RUSSO", 1994. - str. 76. - 2030 primjeraka. - ISBN 5-200-00643-0.

Književnost

  • Bedi R. "Životinjski svijet Indije" M.: Mir 1987

Indijska velika droplja Ventana, videozapis indijske velike droplje, objavljivanje indijske velike droplje, fotografije velike indijske droplje

Informacije o indijskoj velikoj droplji

Vrijedan eksponat za lov. Nekada je ova predivna velika ptica naseljavala velike dijelove Evrope, ali s obzirom da je često bila lovljena, droplja je sada uključena u Crvenu.

Droba ptica velike veličine, vrijedan je eksponat. Ponekad se ovu pticu nazivaju i dudak. Ali lov nije jedini razlog za izumiranje ove vrste.

Negativni faktori koji utiču na populaciju ptica mogu se pripisati i obrađivanju polja, upotrebi različitih preparata za obradu zemlje i promjenama u pejzažu koji je poznat tim pticama.

Karakteristike i stanište

Osjetljivi su i uplašeni, vidjevši opasnost izdaleka, bježe i sakrivaju se u travu. Nakon toga, praktično nisu pronađeni. Lete nisko iznad zemlje i to ne brzo. Raspon krila je 2,5 metra. Oni pojedinci koji su u odrasloj dobi zapravo ne vole letjeti. Većinu svog života provedu u potrazi za hranom.

Postoje dvije podvrste droplji: evropska i istočno-sibirska. Europsku pticu odlikuje tamnija boja glave, leđni uzorak s uskim prugama i malo nejasan. Istočnosibirski ima jasniji uzorak na leđima, pruge su šire, a mužjaci imaju iste brkove, perje je takođe na glavi.

Karakter i način života

Kao što je već gore spomenuto, stepina droplja obično provodi vrijeme na polju u potrazi za hranom. Ptica nema znojne žlijezde, pa u vrućini leže na tlu i rašire svoja krila, teško dišući.

Ili skrivanje u sjeni. Nedostaje im i masnoće na peru, što ih čini mokrim. To posebno negativno djeluje prije mraza, kada se ptice nakvase i smrznu, teško im je kretati se.

Prehrana ptica uključuje razna žitarice, travu (posebno se preferiraju mladi vrtači), insekte (skakavce, skakavce), pa čak i larve. Delikates za njih žabe i miševe.

Nakon što je ptica pojela obilni obrok, odlazi u pojilište kako bi utolila žeđ. Vrlo su selektivni u odnosu na vodu, pa svoja gnijezda čak postavljaju u blizini vodnih tijela koja im se sviđaju, a zimi troše snijeg. Ali piliće hrane samo ličinkama.

Drolja mogu napadati iz zraka. Predatori takođe vole gostiti se sa ovom pticom. Napadaju ih lisice, kao i mačke i psi. Gnijezda su također ugrožena, grabežljivci rado guštaju s pilićima i jajima od drofe.

Opis

Kod ove vrste mužjaci se prosječno kreću oko dužine i raspona krila. Ženke su mnogo manje i dužine i preko krila. Manji je od simpatične arapske droplje, a uz to je i prljaviji s drugačijom figurom. U usporedbi s većim дроfama, Nubijac ima veće tijelo дроpe, relativno dugačak, tanak vrat i zaobljenu glavu.

Životna priča

Opažanja uzgoja odvijala su se od jula do oktobra i zabilježena su kod različitih vrsta.

Mladim pticama i jajima prijeti širi spektar grabežljivaca, uključujući mesojede, sisare i gmazove.

Pin
Send
Share
Send
Send