Ptičje porodice

Crested Lark Galerida cristata

Pin
Send
Share
Send
Send


Crested Lark (Galerida cristata) distribuirana u srednjoj Evropi od južne Skandinavije do Sredozemnog mora, u Africi do Senegambije i Sierra Leonea, Sahare duž Nila do ušća Bijelog Nila, Arabije, sjeverne Indije, Himalaje, u zapadnoj i sjevernoj Kini, Koreji i sušni dio Mandžurije. Na sjeveroistoku područja za gniježđenje krestasti lark je migrant, inače neaktivan. Krestasti lark obično voli otvorene, suhe livade, ali ga ima i uz rubove polja i puteva, u industrijskim područjima, lukama i gradovima.

Izgled

Crest lark - mala ptica (duga 18 cm i teška oko 45 g) sa snažnim kljunom, šapama srednje dužine, velikim, širokim krilima i čupavom glavom. Boja perja je tamno siva s prugama, donja strana je bijela, u predjelu krila je crvenkasta, rep ima crvenkasto-smeđi vanjski rub.

Hrana

Hrana krestasti lark sastoji se od sjemena divljih trava i drugih biljaka, zimi, dijelom od malih životinja. Mladim pticama je potrebna životinjska hrana (gliste, mali kornjaši, muve, mali leptiri, gusjenice i rijetko mali puževi, kao i pauci).

Reprodukcija

Ženka gradi dobro zakamuflirano gnijezdo na zemlji, ponekad i na padinama i kamenim zidovima.Od aprila do juna, ona polaže 2 do 5 jaja i inkubira ih 11-14 dana. Pilići napuste gnijezdo 9-11 dana nakon izlijeganja. Tokom sezone, krestasti larci često uspijevaju nahraniti dva legla.

Broj

Crest lark doživjela je nekoliko širenja i smanjenja svog dometa izazvanih klimom. U 16., 18. i ranom 20. stoljeću rasprostranjenost krestastog larka se proširila, ali od 1930-ih, njegov broj dramatično je opao za 98% u gotovo cijeloj Europi.

Pin
Send
Share
Send
Send