Ptičje porodice

Grey Heron - Profil | Činjenice | Maloljetnik | Stanište | Komunikacija

Pin
Send
Share
Send
Send


Siva čaplja, čaplja siva, siva roda ili ptica siva čaplja, znanstveno ime Ardea cinerea je dugonoga grabežljiva ptica močvarica iz porodice čaplji, Ardeidae, porijeklom iz umjerene Evrope i Azije, a uz to i Afrike.

U ovom članku ću razgovarati o profilu sive čaplje, opisu, staništu, maloljetnici, plavoj čaplji, činjenicama itd.

Profil sive čaplje

Prebiva u velikom dijelu svog područja, međutim, neke populacije iz sjevernih elemenata migriraju prema jugu u jesen.

Ptica močvarnih područja, može se vidjeti oko jezera, rijeka, bara, močvara i na okeanskoj obali.

Ptica čaplja siva, siva roda ili siva čaplja u potpunosti se hrani vodenim bićima koja uhvati nakon što stoji mirno pored ili unutar vode ili vreba svoj plijen plićakom.
Siva čaplja ili siva čaplja visoka je do 1 m, odrasle osobe teže od 1 do 2 kg (2,2 do 4 četiri funte).

Velika siva čaplja, siva haringa ili siva čaplja ima bijelu glavu i vrat sa širokom crnom prugom koja se proteže od pažnje do crnog grba.

Tijelo i krila su sivi, a donji dio sivobijeli, s bokovima malo crne boje. Dugi, oštro zašiljeni kljun je ružičasto-žute boje, a noge smeđe.
Ptice sive čaplje ili sive čaplje koloniraju se u proljeće u "heronjima", često gradeći svoja gnijezda visoko u grmlju. Položeno je kvačilo od često tri do pet plavkastozelenih jaja.

Obje ptice inkubiraju jaja oko 25 dana, nakon čega svaka hrani piliće koji lete kada imaju 7-8 tjedana.

Mnogi maloljetnici ne prežive prvu zimu, ali kad prežive, predviđaju prebivalište oko 5 godina.
U drevnom Egiptu božanstvo Bennu bilo je prikazano kao čaplja na slikama Novog kraljevstva. U drevnom Rimu čaplja je bila ptica proricanja.

Pečena čaplja bila je čim posebno cijenjeno jelo; kada se George Neville 1465. okrenuo za nadbiskupa Yorka, prijateljima je posluženo 400 čaplji.

Distribucija sive čaplje

Siva čaplja prilično je raširena u većini elemenata Evrope, Azije i Afrike.

Sjeverni stanovnici migriraju na jug tijekom mučnih zima. Moglo bi boraviti u brojnim vrstama staništa s plitkom nedavnom, slanom ili bočatom vodom.

Velika siva čaplja, siva haringa ili ptica siva čaplja bit će prisutna na otvorenim površinama, međutim, za gniježđenje su potrebni grmovi.

Tipično se može vidjeti u blizini rijeka, močvara, jezera i polja pirinča. Na obali je prisutan u ušću, plimnom mulju i mangrovima.

Opis sive čaplje

Siva čaplja je velika kokoš, visoka čak 100 cm (39 in) i duga 84-102 cm (33-40 in) s rasponom krila od 155-195 cm (61-77 inča).

Tjelesna težina može varirati od 1,02-2,08 kg (2,2-4,6 lb).

Perje je u osnovi pepeljasto-sivo odozgo, a odozdo sivo-bijelo s nešto crne boje na bokovima.

Odrasli su vrh i vrat bijeli sa širokim crnim supercilijem koji završava unutar vitkog, visećeg grba i plavkasto-crnim prugama na ulazu u vrat.

Škapulasto pero je izduženo, a pero na dnu vrata je dodatno znatno izduženo.

Nezrelim pticama nedostaje tamna pruga na vrhu i obično su mutnijeg izgleda od odraslih, sa sivom glavom i vratom i malim, tamno sivim grebenom.

Ružičasto-žuti kljun je dugačak, ravan i vrlo je učinkovit i svjetlije je boje kod odraslih u uzgoju. Šarenica je žuta, a noge su smeđe i zaista dugačke.
Najvažnije ime je glasno kreštavo "fraaank", međutim, na uzgojnoj koloniji čuje se poprilično grlenih i hrapavih zvukova.

Muška siva čaplja ili siva čaplja koristi komercijalno ime da podstakne ženku da ga zakači za gnijezdo, a svaki spol koristi različite pozdrave nakon uspostavljanja parne veze.

Glasan, oštar "schaah" muškarac koristi u tjeranju različitih ptica iz susjedstva gnijezda, a blagi "gogogo" izražava nervozu, kao kad je predator u blizini ili kada čovjek prolazi pored kolonije. Pilići izgovaraju glasno brbljanje ili otkucavanje zvukova.

Stanište sive čaplje

Sive čaplje vrlo su izdržljive i obično se efikasno prilagođavaju novim okruženjima.

Međutim, za stabilno stanovanje populacijama sivih čaplji potrebna su područja koja imaju najmanje 4 mjeseca toplotne klime.

Ovi vrući intervali potrebni su za polaganje jaja i rani rast pilića.

Sivim čapljama je takođe potrebna neka vrsta plitkog vodenog tijela, koje koriste kao svoje glavne web stranice za ishranu stoke.

Ta naša vodena tijela mogla bi utjeloviti slanu vodu ili slankane uvale i ušća, slatkovodne rijeke, potoke, jezera ili močvare, pa čak i akvakulture koje se koriste u uzgoju ribe.

Potrebe za noćenjem kreću se prema geografskom području; bez obzira na to, mnogi se ljudi odluče za noćenje u granama na najvišem višem grmlju ili blizu njega.

Ako je grmlje nedostupno, sive čaplje mogu se gomilati u gustoj četki ili podrastu.

Navike i životni stil sive čaplje

Sive čaplje često su usamljene ptice, međutim u vrijeme sezone razmnožavanja ljubazne su ekipe, tako da imaju veću vjerovatnoću da otkriju partnera.

Ove ptice su dnevne i tijekom dana najčešće se drže na dnu.

Blizu mraka, grmlje se grme. Vrijeme i doba dana mogu utjecati na njihove navike. Na primjer, u hladnijoj klimi će spavati duže.

U vjetrovitim situacijama, čaplja siva, siva roda ili siva čaplja više se opuštaju nego spavaju.

Sive čaplje obično se hrane same i mogu braniti svoj prostor za hranjenje, međutim uglavnom će se mali timovi hraniti kolektivno na mjestu gdje može biti gomila obroka.
Siva čaplja ima trom let, uvučenog dugačkog vrata (u obliku slova S). Ovo je atribut čaplji i grickalica i razlikuje ih od roda, ždralova i žlica, koje im pružaju vrat.

Siva čaplja, siva roda ili siva čaplja leti tromim otkucajima krila i uglavnom klizi na kratke udaljenosti.

Uglavnom se vinu, kružeći do znatnih visina, ali ne onako tipično zbog rode.

U proljeće, a ponekad i u jesen, ptice bi se mogle vinuti iznad heroncije i juriti jedna drugu, poduzimati zračne manevre ili zamahnuti prema dnu.

Ptice se obično smještaju u grmlje, međutim, provode puno vremena na dnu, koračajući okolo ili unatoč tome stojeći u dužim intervalima uspravnog stava, obično na jednoj nozi.

Dijeta i hranjenje sive čaplje

Ribe, vodozemci, mali sisavci i stenice uzimaju se u plitkoj vodi s dugim novčanicama čaplje.

Velika siva čaplja, siva haringa ili ptica siva čaplja dodatno je primijećena u lovu i ubijanju maloljetnih ptica usporedivih s pačićima, a ponekad uzima ptice onoliko koliko su dimenzije vodene ograde.

Siva čaplja, siva roda ili siva čaplja mogla je stajati nepokretna u plićaku ili na kamenu ili obali pijeska pored vode, spremna za povratak plijena na visinu.

Alternativno, udara polako i kradom kroz vodu sa svojim tijelom mnogo manje uspravnim nego kada je u opuštanju i savijenim vratom u “S”.

Spremno je vrlo brzo ispraviti vrat i udariti novčanicom.
Male ribe progutaju se prvo u glavu, a veći plijen i jegulje nose se na obalu, na mjestu koje su pokoreni drobljenjem na dnu ili ubodom novčanice.

Zatim ih progutaju ili im se otkine komad mesa. Za plijen koji se može uporediti s malim sisavcima i pticama ili pačićima, plijen se drži za vrat i utopio, ugušio ili usmrtio pritiskom vrata na kljun čaplje prije nego što ga proguta cijelog.

Ptica siva čaplja, siva roda ili siva čaplja regurgitira pelete neprobavljivih materijala uporedivih sa krznom, kostima i hitinskim boravcima buba.

Najvažniji intervali pretraživanja su osvit dana i mrak, međutim, osim toga, energičan je u različitim prilikama dana.

Noću se odmara u grmlju ili na liticama, mjestu na kojem je obično druželjubivo.

Komunikacija i percepcija

Sive čaplje, poput mnogih različitih vrsta ptica, predstavljaju agresiju upotrebom vrata. Kada se rizik ili smetnja privuku, sive čaplje izvode ubodnu glavu glavom i podižu grb.

Iako su sive čaplje primijećene u interspecifičnim timovima, zajedno s galebovima (porodica Laridae), često se drže na sigurnoj udaljenosti od ljudi različitih vrsta.

Budući da se čini da nisu društvene ptice, osim tokom sezone razmnožavanja, nemaju potrebe za drugačijim komunikacijskim ponašanjem.

Tokom sezone razmnožavanja, sive čaplje koriste promotivne pozive za privlačenje ženki.

Oni proizvode oštar krik poput različitih čaplji. To promatraju istežući krila i usmjeravajući novčanicu prema gore kako bi izazvali preveniranje.

Kao i većina ptica, sive čaplje razumiju svoje okruženje putem slušnih, vidljivih, taktilnih i hemijskih podražaja.

Reprodukcija sive čaplje

Sive čaplje su monogamne. Kolektivno se drže sezone razmnožavanja koja se proteže od početka februara do maja ili početka juna.

Svaki mužjak velike sive čaplje, sive haringe ili ptice sive čaplje na početku sezone razmnožavanja odabrat će web mjesto za gniježđenje, najčešće na visokom drvetu.

Ženke polažu 1 do 10 jaja, odlažući svaka dva dana. I tata i mama inkubiraju jaja u intervalu od 25 do 26 dana.

Izmjenjuju se 4 puta svaki dan, nakon identične emisije. Svakog oca i mamu hrane piliće, koji se pažljivo brinu o njima, svaki od njih ostaje u gnijezdu prvih 20 dana.

Hranjenje je kroz regurgitaciju u usta. Mogu letjeti otprilike 50 dana, ostajući još 10 do 20 dodatnih dana u gnijezdu.

Pogledajte video: Photographing Grey herons (Oktobar 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send