Ptičje porodice

Barnacle (himalajski) Bulbul Pycnonotus leucogenus

Pin
Send
Share
Send
Send


Bulbul crvenih obraza pripada porodici bulbul, odredu gusara. Bulbul crvenih obraza dobio je ime po dvije jarko crvene mrlje ispod očiju.

Porodica Bulbul

Bulbuli su male i srednje velike ptice koje nastanjuju suptropska i subekvatorijalna područja. Njihovim perjem dominiraju razne boje od smeđe do maslinaste. Mnogi predstavnici ove porodice imaju čuperke na glavama, a lagana perja nalik nitima lepršaju na zatiljcima.

Bulbul ili kratkodlaki drozd porodica je ptica koja sadrži 15-21 rod. To su male ptice koje žive na drveću i grmlju, veličine su od vrapca do drozda, 13 do 29 cm. Rep je dugačak, kljun gotovo svih vrsta je blago izdužen i na kraju malo zakvačen. Ženke su nešto manje od mužjaka.

Vanjski znakovi bulbula crvenih obraza

Pravi bulbul crvenih obraza je mala ptica, dugačka oko 20 cm i teška 25-42 grama.

Gornji dio tijela prekriven je smeđim perjem, a donji je bjelkastog perja, na prsima je tamni prsten, otvoren u nivou ramena. Tanka, crna grebena uzdiže se na glavi, a duguljasta crvena mrlja nalazi se iza oka. Gornja strana glave je tamna, grlo i obrazi su bijeli, trbuh je svijetlosmeđi.

Pravi bulbul crvenih obraza (Pycnonotus jocosus).

Krila su smeđe siva. Smeđe-sivi rep ove ptice je dugačak, smeđe boje s bijelim vrhovima perja, podrep je jarko crvene boje. Kljun je srednje veličine, ravan i oštar. Noge su obojene u tamno sivu boju.

Tri prsta su okrenuta prema napred, jedan - nazad, završavaju se oštrim kandžama. Boja perja mužjaka i ženki je ista, samo što mlade ptice izgledaju mutnije.

Šireći bulbul crvenih obraza

Bulbul crvenih obraza uobičajen je u južnoj Aziji. Stanište vrste pokriva tropsku Aziju i proteže se od Indije do jugoistočne Azije i Kine. Bulbul crvenih obraza nalazi se u Nepalu u Indiji, a ljudi su ga uveli i u Novi Južni Wales u Australiji, Mauricijusu, Floridi i Sjevernoj Americi.

Kod bulbula crvenih obraza nema seksualnog dimorfizma; mužjaci i ženke obojene su jednako.

Staništa bulbula crvenih obraza

Bulbul crvenih obraza živi u područjima s toplom klimom. Najradosnije se nastanjuju u vrtovima ili u blizini voćnih plantaža. Neke se populacije nalaze na otvorenim područjima, dok druge preferiraju guste šume. Bulbul crvenih obraza nije rijetkost u vrtovima, čak ni u onim koji se nalaze unutar granica velikih i bučnih gradova. Ptice se drže u parovima ili u nekoliko jata, a svaki par drži se konstantne teritorije tokom cijele godine. Bulbul živi u otvorenoj šumi, naseljenom poljoprivrednom zemljištu, vlažnoj džungli.

Prije se ova vrsta ptica distribuirala samo u Aziji i Kini, ali su je ljudi uveli u Australiju, Mauricijus i Floridu.

Način života pravog bulbula crvenih obraza

Bulbule crvenih obraza su druželjubive i nemirne ptice koje vode neaktivan životni stil. Samo vrste koje žive u sjevernim regijama vrše sezonske migracije, pilići se izležu na sjeveru i odlaze zimi na mjesta s toplijom klimom.

Preko noći jata bulbula sjede na granama visokih stabala, a u zoru napuštaju mjesto svog konaka i provode veći dio dana u potrazi za hranom, ne zaboravljajući da se zvone. Kao grupa pažljivo pregledavaju svaku grančicu na drvetu u potrazi za sočnom bobicom ili slatkim pupoljkom cvijeta. Izvan sezone gniježđenja, kada bulbule žive u parovima u ljubomorno zaštićenim područjima, u blizini voćki, okupljaju se u prilično velikim jatima do 50 ptica. Let bulbula crvenih obraza sliči letu djetlića.

Tijekom hranjenja ptice formiraju jata od 3-5 jedinki, neprestano ispuštajući zvukove.

Hranjenje bulbula crvenih obraza

Bulbule crvenih obraza preferiraju plodove palme, biljke lovora i papaje te beru prezrelo voće koje je palo na zemlju. Ptice kljuu bobice, udobno se držeći za granu.

Bulbule crvenih obraza jedu dijelove cvijeća, nektar, paukove i insekte, čak i mrave.

Ne hrane se sve bulbulje drvećem: neke vrste radije beru voće, bobice i insekte ravno na zemlji. Smeđi bulbul, nastanjen u Africi, uglavnom se hrani kornjašima.

Reprodukcija pravog bulbula crvenih obraza

Sezona gniježđenja bulbula crvenih obraza traje od januara do avgusta. Mužjaci Bulbul obavještavaju takmičare o okupiranoj teritoriji pjevajući njihove kratke cvrkutave pjesme koje se sastoje od poplavljenih trela. Na taj način namamljuju ženku i pozivaju je na izgradnju gnijezda na odabranom području. U to se vrijeme mužjak ponaša agresivno i tjera konkurente s područja gniježđenja čija se površina kreće od 4000 do 8000 m2.

Ženke grade gnijezda u grmlju. U kvacilu, u pravilu, od 2 do 3 jaja.

Par bulbul skriva svoje gnijezdo među grmljem, pod slamnatim krovovima, u nišama zgrada. Ptice grade gnijezdo u obliku čaše od mekanih vlati trave, korijena i drugog biljnog materijala. Zidovi utkani u travu omogućavaju odvod kišnice bez nakupljanja u tacni. Ženka snese 2-4 svijetlo ružičasta jaja prekrivena smeđim mrljama. Oba roditelja sudjeluju u uzgoju, naizmjence inkubiraju kvačilo 11-12 dana.

Pilići Bulbul se rađaju goli i slijepi, ali vrlo brzo rastu i otvaraju oči nakon 3 dana. Odrasle ptice hrane ih mekanim insektima i debelim gusjenicama. Nakon dva tjedna pilići napuštaju gnijezdo i sami se hrane bobicama i voćem, ali ne odbijaju roditeljsku ponudu. U dobi od 3 tjedna mlade ptice uzimaju krilo. U jednoj sezoni, odrasli par bulbula može nahraniti dva ili tri legla.

Glas pravog bulbula crvenih obraza nalik je radosnom zvižduku muškarca.

Držanje bulbula u zatočeništvu

Bulbul je dugo bio u zatočeništvu i to ne samo kao ptice pjevice. Mužjaci nekih vrsta lijepo pjevaju, ali jedan ljubitelj ptica opisao je pjesmu crveno ušnog bulbula kao najneprivlačniju od svih ptičjih trela. Neumoljivi borbeni entuzijazam pojavljuje se u muških bulbula tokom sezone parenja, ovu su značajku koristili ljudi u prošlosti, dogovarajući borbe ovih ratobornih ptica nalik na borbe pijetlova.

Prirodnjak Brehm spominje da se na Cejlonu i u Indiji lokalno stanovništvo okuplja na muškim turnirima u bulbulima, za koje su pilići navikli na snažni povodnik od niti koji je vezan za ptičju nogu. Tokom tuče, posebno bijesne mužjake vuče konce jer mogu međusobno ubiti.

Ako pronađete pogrešku, odaberite dio teksta i pritisnite Ctrl + Enter.

Stanište

Barnacle (himalajski) bulbul (Pycnonotus leucogenus) - pokretne i energične ptice. U najsušnijim regijama Himalaje njihova se staništa prostiru do 2.100 m nadmorske visine, ali u vlažnijim regijama istočnog Nepala naseljavaju uglavnom suhe doline u niskim planinama. Bulbul s bijelim obrazima najčešće se može vidjeti među šikarama divljih trešanja, ribiza i šipka. Mala jata ovih ptica neprestano se drže živice u naseljima. U Kašmiru su se ove ptice toliko prilagodile da žive među ljudima da često lete na otvorene verande, pa čak i u kuće kako bi sa stola ukrale poslasticu. U svojim staništima bučne bulbule bulbule neprestano nam upadaju u oči zbog navike da se smjeste na vrhove grmlja. Sjedeća ptica obično se neprestano klanja i maše krilima i repom.

Izgled

Dužina tijela odrasle ptice dostiže 20 cm. barnacle bulbul sivosmeđe boje, krila iste sjene, repno perje smolastosmeđe s bijelim vrhovima, na obrazima su bijele mrlje.

Način života i reprodukcija

Barnacle Bulbul distribuirana na Himalajima, od sjeverozapada Indije do juga Irana, Pakistana i Afganistana. Naseljava guste grmlje, planinske šume, vrtove u selima, jede bobice, sjeme i insekte. Barnacle Bulbul se gnijezdi u vrtovima ili rijetkim grmovima. Ženka snese 3-4 jaja.

Pin
Send
Share
Send
Send