Ptičje porodice

15 najvećih ptica na svijetu sa fotografijama i opisima

Pin
Send
Share
Send
Send


U verziji knjige

Svezak 12. Moskva, 2008., str

Kopija bibliografske reference:

Casuariiformes, odred velikih ratnika bez poleta. Ponekad se smatraju podredom Casuarii det. noju. Fosilni ostaci K. pripisuju se pliocenu i pleistocenu Australije. 2 porodice - kazuari (Casuariidae) i emu. Kostur krila K. je jako smanjen. Noge su moćne, tarzus je mnogo duži od bedara, 3 prsta i kandže usmjereni prema naprijed dobro su razvijeni. Smotano perje ili nalik na kosu ravnomjerno prekriva tijelo i ima dodatnu osovinu jednaku veličini glavne. Nema repnog pera i pigostila. Boja mužjaka i ženki je slična. Ljuska jaja je gruba, tamnozelena ili zelenkasto smeđa.

15. Kovrčani pelikan

  • Težina: do 15 kg

Dalmatinski pelikan (Pelecanus crispus) jedna je od najtežih letećih vrsta ptica na svijetu. Duljina mu se kreće od 160 do 183 cm, a raspon krila doseže 290-345 cm. Te ljepotice teže od 7,25 do 15 kg. Živi na ogromnom području od jugoistočne Evrope do Indije i Kine.

14. Andski kondor

  • Težina: do 15 kg

Andski kondor (Vultur gryphus) težak je 11 do 15 kg kod muškaraca i 8 do 11 kg kod žena. Ukupna dužina varira od 100 do 130 cm. Ptica također ima vrlo velik raspon krila - do 3,3 m. Samo četiri morske ptice i vodene ptice (lutajući albatros, kraljevski albatros, ružičasti pelikan i dalmatinski pelikan) imaju veći pokazatelj.

Andski kondor igra važnu ulogu u folkloru i mitologiji južnoameričkih andskih regija. Nacionalni je simbol Argentine, Bolivije, Čilea, Kolumbije, Ekvadora, Perua i naroda koji žive u podnožju Anda.

13. Labud truba

  • Težina: do 17,2 kg

Labud trubač (Cygnus buccinator) jedna je od najtežih letećih ptica na planeti. Živi u Sjevernoj Americi. Raspon krila ovih ptica ove vrste može preći 3 metra. Najveći poznati trubač bio je dugačak 183 cm i težak 17,2 kg.

U nekom trenutku istorije, labudovi trubači bili su gotovo uništeni: u 19. i početkom 20. vijeka aktivno su lovljeni. Do 1933. godine bilo je poznato manje od 70 divljih trubača u udaljenim vrućim izvorima u ili u blizini nacionalnog parka Yellowstone ili u njihovoj blizini, a činilo se da će izumiranje biti blizu. Ali zračnim snimanjem rijeke Bakar na Aljasci 1950-ih pronađeno je nekoliko hiljada trubača. Ova je populacija udahnula novi život razvoju vrste, a postepeno se broj trubača povećao na više od 46 000 ptica do 2010. godine.

12. Velika droplja i afrička velika droplja

Drolja Afrička velika droplja
  • Težina: do 18 kg.

Drofa (Otis tarda) i afrička velika drofa su vjerovatno najteže žive ptice leteće. Velika droplja može se vidjeti u srednjoj, južnoj Evropi i Aziji. Međutim, 60% stanovništva trenutno je u Portugalu i Španiji. Muške droplje obično dostižu visinu od 90-105 cm, dužinu oko 115 cm i raspon krila od 2,1-2,7 m. Težina odraslog muškarca može se kretati od 5,8 do 18 kg. Ženke su mnogo manje. Teški su između 3,1 i 8 kg.

Afrička velika droplja (Ardeotis kori) porijeklom je iz Afrike. Dužina muške afričke droplje je 120-150 cm, visina je 71-120 cm, a raspon krila može doseći oko 230-275 cm. Mužjaci obično teže od 7 do 18 kg. Ženke teže prosječno 3 do 7 kg.

11. Kralj pingvina

  • Težina: do 18 kg

Prosječna težina kraljevskog pingvina (Aptenodytes patagonicus) slična je ili neznatno veća od težine najvećih živih letećih ptica - droplje i velike afričke droplje. Može dostići 18 kg. Visina ptica kreće se od 70 do 100 cm, a mužjaci su nešto veći od ženki. To je druga po veličini vrsta pingvina (najveći je car pingvin, o čemu ćete pročitati na sljedećoj stranici).

10. Kazuar Muruk

  • Težina: do 26 kg

Casauari muruk (Casuarius bennetti) dugačak je 99 do 150 cm i težak 17,6 do 26 kg. Živi u planinskim šumama Nove Gvineje, Nove Britanije i ostrva Yapen (Nova Gvineja) na nadmorskim visinama do 3300 m.Pored toga, kazuari su najopasnije ptice na planeti. Sa svojim dugim, oštrim kandžama sposobni su da jednim udarcem ubiju osobu.

9. Darwinova rea

  • Težina: do 28,6 kg

Darwinova nandu (Rhea pennata), poznata i kao rhea, doseže visinu od 90-100 cm. Dužina ptice je od 92 do 100 cm, a težina od 15 do 28,6 kg. Nandu se nalazi u Altiplanu (prostrana visoravan u Andima) i Patagoniji u Južnoj Americi.

8. Turska

  • Težina: do 39 kg

Ćuretina (Meleagris gallopavo) je bila pripitomljena u centralnoj Mesoamerici prije najmanje 2000 godina. Engleski naziv "turkey" (još jedan prijevod s engleske riječi "turkey" - Turska) rezultat je rane pogrešne identifikacije ptice sa nepovezanom vrstom koja je u Evropu unesena kroz Tursku.

Ptice mogu narasti do 39 kg.

7. Uobičajena rea

  • Težina: do 40 kg

Teške 20-40 kilograma, obična rea ​​(Rhea americana) su najveće ptice na američkom kontinentu. Snažne moćne noge omogućavaju im postizanje brzine do 56 km / h.

Ova vrsta živi u Argentini, Boliviji, Brazilu, Paragvaju i Urugvaju.

6. Car Pingvin

  • Težina: do 45 kg

Carski pingvin (Aptenodytes forsteri) endem je Antarktika. To je najviši i najteži od svih živih vrsta pingvina. Dostižu visinu od 130 cm i težinu između 22 i 45 kg. Muški i ženski carski pingvini slični su perjem i veličinom.

5. Emu

  • Težina: do 60 kg

Emu (Dromaius novaehollandiae) je druga najviša živa ptica (najveća od njih je bliski srodnik emua, noja). Emus može doseći 1,9 metara.

Ptice ove vrste teže od 18 do 60 kg. Ženke su nešto veće od mužjaka. Mogu trčati brzinom od 48 km / h.

Danas su emusi endemi Australije. Podvrste emu i emu King Island izumrle su nakon evropskog naseljavanja Australije 1788. godine.

4. Kazuar s narančastim vratom

  • Težina: do 70 kg

Kazuar narančastog vrata (Casuarius unappendiculatus) velika je glomazna ptica porijeklom sa sjeverne Nove Gvineje. Ženke mogu težiti i do 70 kg. Mužjaci su manji. Uprkos građi čučnja, kazuari mogu trčati brzinom do 50 kilometara na sat.

3. Kazuar sa kacigom

  • Težina: do 83 kg

Kazuar s kacigom (Casuarius casuarius) čest je u tropskim kišnim šumama Indonezije, Nove Gvineje i sjeveroistočne Australije. Više voli nadmorske visine ispod 1100 m u Australiji i 500 m na Novoj Gvineji. Visina ptice se uglavnom kreće od 127 do 170 cm, a težina od 36 do 50 kg za mužjake i 68 kg za ženke. Maksimalna zabilježena visina ovih ptica je 190 cm.

Kazuar u kacigi je najveća sačuvana azijska ptica (od izumiranja arapskih nojeva i ranije moa na Novom Zelandu) i najveća sačuvana australijska ptica (iako je emu možda malo viši).

2. somalijski noj

  • Težina: do 130 kg

Druga najveća preživjela ptica je somalijski noj (Struthio molybdophanes). Velika je ptica koja ne leti, porijeklom s Afričkog roga. Takođe živi u sjeveroistočnoj Etiopiji i širom Somalije. Prije se ptica smatrala podvrstom običnog noja, ali je 2014. godine identificirana kao zasebna vrsta.

Muški somalijski noj može težiti i do 130 kg.

1. Noj

  • Težina: do 156,8 kg

Noj ili uobičajeni noj (Struthio camelus) najveća je živa ptica na Zemlji. Njegova domovina je Afrika. Nojevi obično teže između 63 i 145 kilograma, odnosno dvije odrasle odrasle osobe. Izuzetni muški nojevi mogu težiti i do 156,8 kg. Dostižu visinu od 2,1 do 2,8 m, dok visina ženki varira od 1,7 do 2,0 m.

Noji imaju velike, moćne noge. Oni mogu ubrzati do 70 km / h i preći 3 do 5 metara u jednom koraku.

Svijet je pun misterija i neočekivanih otkrića. Najveće ptice na svijetu živi su dokaz za to. Ko bi mogao pomisliti da su oni zapravo daleki potomci veličanstvenih dinosaura! Priroda nas ne prestaje oduševljavati i, naravno, ovo nije njena zadnja misterija.

Opis

Danas postoje tri podvrste ove ptice: obični ili južni kazuar, muruk i narančasti vrat. Svi kazuari imaju na glavi napaljenu izbočinu, takozvanu kacigu.Sama glava i vrat nemaju perje i imaju plavkasto-plavu boju kože, a po naušnici na vratu lako možete odrediti izgled. Muruk je nema, naušnica s narančastim vratom ima samo jednu, a obični kazuar njih dvije. Pero na tijelu kazuara tamno je, gotovo crno. Noge ovih ptica nevjerovatno su jake i imaju tri prsta na kojima se nalaze opasne oštre kandže, glavna prijetnja je unutarnja kandža (kazuar je može ubiti jednim pokretom).

Zajednički kazuar (C. casuarius)

Kazuar s narančastim vratom (C. unappendiculatus)

Cassowary muruk (C. bennetti)

Težina ptice dostiže 60 kilograma. Ženke ove vrste su nešto veće. Vrlo ih je lako razlikovati od mužjaka po sjajnijem pero i velikoj kacigi.

Stanište

Kazuari su stanovnici šuma. Žive isključivo u prašumi Nove Gvineje, kao i u sjeveroistočnim regijama Australijskog komonvelta. Značajno je da se staništa tri vrste lagano preklapaju, ali ptice pokušavaju izbjeći međusobne susrete. Zbog toga se naseljavaju na različitim visinama. Na primjer, muruk živi u visokoplaninskim šumama, kazuar s narančastim vratom preferira šume na malim nadmorskim visinama (nisko ležeće), ali južni kazuar preferira šume na nadmorskoj visini do 1000 metara.

Također, kazuari se mogu naći na ostrvima susjednim Novoj Gvineji: Aru i Seram (tamo možete naći i običnog kazuara), Muruk se nastanio na ostrvima Nova Britanija i Yapen, a kazuari narančastog vrata nalaze se na ostrvu Salavati.

Šta jede

Većina prehrane kazuara sastoji se od voća. Štoviše, plodovi se mogu otpasti ili počupati sa donjih grana drveća ili grmlja. Pogotovo tokom sušne sezone, šuma obiluje otpalim plodovima i ovo je najbolje vrijeme za kazuare.

Da bi nadoknadili nedostatak proteina u tijelu, kazuari u svoju prehranu uključuju razne šumske gljive, kao i razne gmizavce. Na primjer, u želucu kazuara pronađene su zmije, žabe i mali gušteri.

Da bi bolje mljeli hranu, kazuari, kao i mnoge druge ptice, gutaju sitno kamenje (tzv. Gastroliti).

Prirodni neprijatelji

U svom prirodnom okruženju, kazuar nema neprijatelja zbog svoje veličine i moćnih nogu, što ga čini vrlo opasnim protivnikom.

Uprkos impresivnoj zaštiti, odrasli kazuar i dalje ima jednog neprijatelja - muškarca. I to ne samo zbog krčenja šuma (njegovog prirodnog staništa). Plemena love kazuare zbog ukusnog mesa i lijepog perja. Odjeća je izrađena od perja, koristi se kao ukras. Vrhovi strijela izrađeni su od oštrih i snažnih kandži, a kosti nogu koriste se za izradu alata.

Divlje pse i svinje mogu predstavljati prijetnju i lako mogu opustošiti gnijezdo za kvačila i tek izvaljene piliće.

Pin
Send
Share
Send
Send