Ptičje porodice

Siva sova

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Superclass Tetrapoda Class Ptice Aves
  • Naručite sove - Strigiformes
  • Porodične sove ili prave sove - Strigidae
  • Potporodica Prave sove ili vlastite sove - Striginae ili Buboninae
  • Rod sova - Strix

Siva sova - Strix aluco Linnaeus - sova srednje veličine 36-46 cm, 380-660 g. Dužina mužjaka: 41-43,5 cm, raspon krila: 91-95 cm, težina: 410-550 g. Dužina ženki: 43,5-46,0 cm, raspon krila: 94-105 cm, težina: 410-800 g. Boja je siva, kesten smeđa i crvenkasta, kao i mješovite vrste.

Najčešće sove su sivosmeđe boje s tamnim prugama i bijelim ili kremastim mrljama na krilima. Trbuh je lagan s tamnim okomitim prugama. Jasno se vide svijetle "obrve", kruna je tamno smeđa s bijelim elementima. Disk lica je crvenkasto-smeđe boje, svijetle i tamne boje, obrubljen tamnim perjem; kod sivih pojedinaca glavna boja diska lica je siva. Kljun je svijetlo maslinasto-žut, oči su velike plavkasto-crne. Šape su prekrivene bijelim perjem s tamnim mrljama. Nokti su crni.

Obična žuta sova nalazi se u Evropi od Britanije i Portugala, kao i od sjeverozapadne Afrike do zapadnog Sibira i Kaspijskog mora, Male Azije i dijelova srednje Azije od Turkestana do istočne Kine. Naseljava mješovite i listopadne šume uz rubove i proplanke šuma, jer su mu za lov potrebna otvorena područja. Živi u blizini ljudskih staništa u parkovima i vrtovima, a ima ga čak i u londonskim i berlinskim parkovima.

Pegava sova lovi uglavnom noću, lovu prethodi dugo vrebanje plijena iz zasjede, a pegava sova koristi svoj odličan sluh. Utvrdivši da se životinja kreće u travi, ptica to planira ili odmah pada poput kamena. Krila pokrivaju plijen kojeg gazi šapama i trga kandžama i kljunom. Ponekad je žrtva omamljena udarcem snažnog kljuna u podnožje lubanje.

Neki švedski istraživači izvještavaju o lovu na krila tokom leta okolo. Sova noću tuče krilima po grmlju, tjerajući ptice iz skloništa. Na isti način love i šišmiše. Sova se hrani sisarima - zečevima, krticama, miševima, rovcima, ostalim glodavcima, kao i žabama, pticama, gmazovima (gušterima), mekušcima i rakovima, insektima (posebno bubama), glistama, pa čak i ribama.

Sove su teritorijalne, ostaju u svom posjedu cijeli život. Muško i žensko čine stalni par. Neki muškarci su poligamni. Mužjak prvi let oko teritorije obavlja u oktobru-novembru, određujući mjesta pogodna za gniježđenje i vodeći teritorijalne sporove sa suparnicima. U jesen i zimu mužjak i ženka biraju mjesto za gnijezdo, provodeći puno vremena zajedno. U decembru-februaru započinje ritual hranjenja u parenju, kada joj partner koji brine o ženki donese poslasticu. Tijekom rituala udvaranja, mužjak sjedne pored ženke, zatim se peru perje, što ga čini okruglim, a onda se neočekivano smanjuje. Jednako neočekivano odleti s grane, gdje sjedi pored nje, jureći gore, a zatim dolje. Ženka takođe rastvara perje, a zatim se smanjuje. U ovom trenutku oboje ispuštaju mnogo različitih zvukova: jauci, mjaukanje, gunđanje, brušenje i drugi.

U Evropi sove počinju da se uzgajaju od sredine marta. Sove se gnijezde u dupljama drveća, starim pticama (vranama), pa čak i gnijezdima vjeverica, u pukotinama stijena, ponekad na golom kamenju, te na tavanima i dimnjacima napuštenih zgrada. Ženka snese 2-6 jaja, ali ponekad i 1; ženka inkubira kvačilo samo 28-29 dana. Jaja su bijela, okrugla, veličine 46,7x39 mm. Tipično, ženka polaže jaja u intervalima od 48 sati.Kad se pilići izlegu, mužjak ih počinje hraniti, donositi hranu u gnijezdo ili ženki koja čeka pored gnijezda, ona sama hrani piliće komadićima plijena. Kada su pilići stari 6-7 dana, majka ih ostavlja same u gnijezdu i odleti u lov, a kad ne lovi, sjedi blizu gnijezda.

Mlade sove lete u dobi od 28-37 dana. U gnijezdu ostaju oko 4 sedmice, u dobi od 3 sedmice već mogu letjeti, ali ostaju kod roditelja 2-3 mjeseca. Kad mlade sove steknu lovačke vještine, okupiraju njihov teritorij. Njegova veličina ovisi o prehrambenim resursima područja i može varirati od 12 hektara u šumovitim područjima do 65-75 hektara u šumama i čak do 102 hektara u Norveškoj, gdje sove imaju manje plijena nego u Engleskoj i Belgiji.

Žuta sova odlučno brani svoju teritoriju od uljeza oštrim pozivima, prijetećim ponašanjem i borbenim misijama. Tjera mačke, lisice, pse iz gnijezda, ženka čak može napadati osobu ako se danju približi gnijezdu. Poznati su ljudi koje su sove zasljepile u takvim okolnostima. (Poznati fotograf ptica Eric Hosking izgubio je oko na samom početku svoje karijere, fotografirajući ptice.)

Obična žuta sova dostiže spolnu zrelost već u prvoj godini života. Jedna sova prstenovana u srednjoj Evropi živjela je 18 godina i 7 mjeseci, dok je u Britaniji sova u uvjetima pritvora dosegla 27 godina. Mnoge mlade ptice umiru kada pokušaju izdržati na roditeljskoj teritoriji, umru od gladi ili ih roditelji protjeraju. Glavni razlog smrti ptica je sudar s transportom, žicama i uletom u zgrade odakle ne mogu izaći. Vrste plaču "hu-uk-huuuh" i kreštav "kivik". Poziv mužjaka obavještava da je teritorij zauzet, služi kao poziv ženki i poruka ženki da nosi plijen kući. Vapaj se sastoji od dugog i razvučenog huuua, stanke i nekoliko uzastopnih huhuhuuu, koji cvjetaju dugim zvukom. Ponekad ženka odgovara istim hukanjem na poziv mužjaka tijekom sezone parenja, iako njezin plač nije toliko različit kao muški, već podsjeća na vav-vav-huuu. Andersen svoj plač naziva nedovršenom pjesmom, koja je više zbunjena gunđanjem i promuklim lavežom. "Kivik" izdaje, u pravilu, ženka kada želi uspostaviti kontakt s mužjakom, ali isti vapaj mužjaka. Na proljeće par odzvanja duetom "kivik". U slučaju da ženka koja sjedi na gnijezdu vikne „kivik“, mužjak joj odgovori dugim „hu“, najavljujući skori dolazak. Sličan "kivik" izdaju oba roditelja kada odlaze u gnijezdo s plijenom za svoje potomstvo. To nisu jedini vapaji, oni se mogu čuti dosta tokom perioda udvaranja i tokom rješavanja teritorijalnih razlika.

Obična siva sova nalazi se prilično često u cijelom svom rasprostranjenju. Posjeduje odlične prilagodljive sposobnosti.

Poznate su podvrste koje žive:
Strix aluco aluco - Sjeverna i Srednja Evropa od Skandinavije do Sredozemnog i Crnog mora.
Strix aluko mauritanica - Sjeverozapadna Afrika od Maroka do Tunisa i Mauritanije (siva rasa).
Strix aluco sylvatica - Zapadna Evropa, uključujući Britaniju.
Strix aluco siberiae - Srednja Rusija od Urala do zapadnog Sibira.
Strix aluco sanctinicolai - Zapadni Iran, sjeveroistočni Irak.
Strix aluco wilkonskii - Palestina do sjevernog Irana i Kavkaza.
Strix aluco harmsi - Turkmenistan.
Strix aluco bidulphi - Sjeverozapadna Indija i Pakistan.
Strix aluco nivicola - od Nepala do jugoistočne Kine, juga do sjeverne Burme (Mayanmara) i Tajlanda.
Strix aluco yamadae - Tajvan.
Strix aluco ma - Sjeveroistočna Kina i Koreja.

10.08.2014

Siva sova ili obična sova (latinski Strix aluco) pripada porodici sova (Strigidae). Ova grabežljiva ptica zastrašujući je grabežljivac s kojim se manje vrste sova ne mogu natjecati. Nemilosrdno tjera sove ptice (Tyto) unutar granica naselja, zauzimajući njihova gnijezda.

Tijekom sezone razmnožavanja postaje vrlo agresivna i može napadati osobu ako je u blizini njenih pilića.

Sive sove efikasno kontroliraju rast malih populacija glodara, sprečavajući ih da uništavaju usjeve na poljima farmera. Istovremeno su nositelji mnogih parazita u krvi, uključujući Leucocytozoon, Haemoproteus i Trypanosoma.

U njihovim gnijezdima su gotovo uvijek prisutne razne patogene bakterije, uključujući salmonelu, Escherichia coli i bacil kuge.

Vrste je prvi put opisao švedski zoolog Karl Linnaeus 1758. godine.

Zanimljive činjenice o Buleu:

  • kad je nesretna, slatko klikne kljunom
  • ima nevjerovatno lijepe oči

Godina rođenja: 2016

Obična ili siva sova

Latinsko ime- Strix aluco

Englesko ime- Žuta sova

Odred - Sove

Porodica- Prave sove ili sove

U prirodi postoje dva oblika boje obične sove - siva i smeđa, a boja se mijenja zbog geografskog rasprostranjenja vrste. Na primjer, sove koje žive na Britanskim ostrvima uglavnom su crvene, dok sive ptice prevladavaju na evropskom kopnu. Uralska i sibirska sova također su pretežno sive, a što je područje istočnije, tamo se nalazi manje crvenih jedinki. Na teritoriji Rusije omjer sivih i crvenih jedinki približno je jednak, a što je južnije to je veća prevlast crvenih jedinki.

Prirodni i zaštićeni status

Tawny Owl jedna je od najčešćih i najbrojnijih vrsta sova i ne zahtijeva nikakve posebne mjere zaštite.

Pogled i osoba

Obična sova prilično je tolerantna na prisustvo ljudi i može se nastaniti čak i u velikim gradskim parkovima. Srećom, nevjerojatne ideje o štetnosti ovih ptica i njihovim vezama sa "zlim duhovima" postale su stvar prošlosti.

Širenje

Žuta sova naseljava listopadne i mješovite šume Palaearctic-a, tj. nalazi se u Evropi, Aziji i sjevernoj Africi. Raspon se proteže od Mediterana do južnih granica tajge. U istočnoj Aziji poznato je gotovo izolirano područje sa sličnim prirodnim uslovima. Na teritoriji tako širokog raspona razlikuje se 11 podvrsta ove sove.

Žuta sova najčešće voli listopadne i mješovite šume, ali se dobro osjeća i u četinarskim šumama i u gradskim parkovima.

Izgled

Uobičajena veličina ove vrste sova je 36-38 cm, težina je oko 500 g. Kao i mnoge druge vrste sova, ♂♂ je uvijek manja od ♀♀. Glava je velika, okrugla i može se rotirati za gotovo 270o, na glavi nema perjanih "ušiju". Disk lica dobro izražen i obrubljen tamnim perjem. Krila su prilično kratka i široka, dosežu gotovo 1 m.

Boja obične sove je jednobojna (više siva ili više crvena), ali s prugama, što sovu koja sjedi na drvetu čini potpuno nevidljivom. Prsa i trbuh su svjetlije boje od leđa. Oči i kandže su tamne, gotovo crne, kljun je žut.

Hranjenje i ponašanje hranjenja

Glavni plijen obične sove nesumnjivo su glodavci i drugi mali sisari (krtice, rovke, a ponekad i mladi zečevi). Ali ona često lovi male ptice, kao i žabe, gmazove, insekte, mekušce, a u blizini vode - rakove i ribe.

Obična sova lovi noću, najčešće iz zasjede, koristeći svoj odličan sluh. Pronašavši plijen na najmanje šuštanje u travi, sova planira ili naglo padne na nju. Pokrivajući plijen širokim krilima, zatim ga ubija udarcima kljuna ili ga kida kandžama.

Ponekad ove sove love u letu, plašeći male ptice koje noć provode u grmlju udarcima krila po granama.

Aktivnost

Žuta sova aktivna je samo noću. Dan provodi skrivajući se negdje među drvećem, postajući gotovo nevidljiva. Glavni neprijatelj sove u prirodi je jastreb koji vodi dnevni način života, stoga je najopasnije vrijeme za sovu upravo svijetli dio dana.

Vokalizacija

Vokalizacije sova su vrlo raznolike. Plač mužjaka je dugačak, zavijajući uuuh, uuuh, uuuh, koji se najčešće čuje u periodu parenja. Ovim hukanjem mužjak obavještava druge ptice da je teritorij zauzet, sličnim plačem poziva ženku, a također je obavještava da hranu nosi u gnijezdo. Glas žene je dugačak, valjani bas-tril, koji pomalo podsjeća na zvižduk dalekog vlaka.Općenito, tijekom razdoblja parenja, obične sove prilično su "pričljive" ptice i, očito, s njihovim noćnim plačem povezani su različiti strahovi od sova. U ostatku vremena, izvan sezone razmnožavanja, obične sove ponašaju se vrlo tiho i tiho.

Socijalno ponašanje

Smeđe sove su strogo teritorijalne, žive u odvojenim stalnim parovima, koji traju cijeli život. Odrasle sove aktivno brane svoj teritorij (vrištanjem, prijetećim ponašanjem, aktivnim napadom), posebno tokom razdoblja gniježđenja. Napadaju mačke, pse, lisice, pa čak i ljude. Ali sove teško reagiraju na tjeskobu vrana, koje sove aktivno "ne vole".

Reprodukcija i roditeljsko ponašanje

Sova počinje s gniježđenjem vrlo rano. Već u februaru može se primijetiti parenje mužjaka, a kvačila se pojavljuju u martu i početkom aprila. Gnijezdo je jednostavno, obično se nalazi u udubljenju ili u starom panju, ali može biti i na zemlji. Sove često zauzimaju i tuđa gnijezda, uglavnom vrane.

U kvaci obično ima 2-4 okrugla bijela jaja, ali u godinama bogatim hranom pronađena su gnijezda sa 7-8 jaja. Period inkubacije traje oko 30 dana, gusta inkubacija započinje s prvim jajetom, pa ispada da su pilići u jednom gnijezdu različite starosti. Inkubiraju se samo žene.

Krajem aprila slijepi, zatvorenih ušiju, bespomoćni pilići već se pojavljuju u većini gnijezda. Drugog dana već počinju čuti i vidjeti. Tijekom prve sedmice samo mužjak dobiva hranu, ali kad su pilići stari 6-7 dana, ženka ih već ostavlja same u gnijezdu i odleti u lov. Pilići ostaju u gnijezdu oko mjesec dana, ali i nakon odlaska mladi žive sa roditeljima na svojoj teritoriji, a tek na jesen leglo se raspada.

Odrasle sove štite gnijezdo i piliće vrlo aktivno i nesebično.

Životni vijek

Obične sove postaju spolno zrele već u prvoj godini života. Malo je podataka o životnom vijeku ovih sova, ali u prosjeku žive oko 5 godina. Poznat je slučaj kada je ženka u prstenu živjela 18 godina i 7 mjeseci, a druga ptica u zatočeništvu 27 godina. Uzrok smrti sova najčešće su sudari s vozilima na cestama, udari u žice i slični antropogeni uzroci.

HRANA I LOV

Sova lovi isključivo noću. Okolicu promatra sa visokih objekata, poput krovova ili krošnji drveća. Opazivši svoj plijen, sova ga napada tiho i brzinom munje. Boja sovina perja je vrlo graciozna, a perje u dijelovima leta, koji imaju češalj, dobro je prilagođeno letu. Let ove ptice je tih i bešuman. Ima odličan sluh, što joj pomaže da prepozna žrtvu čak i noću, kada joj vrlo oštar vid možda nije dovoljan. U šumama siva sova lovi male životinje, ptice i insekte, u blizini ljudskih naselja - uglavnom ptica.

GDJE RONJENJA

U srednjoj Europi sova živi u šumama (listopadnim ili mješovitim) sa starim velikim drvećem u kojem možete naći udubljenje za gnijezdo. Niti izbjegava kulturni krajolik (parkovi, vrtovi, stara groblja). U ljudskim naseljima nadgleda teren s krovova kuća, tražeći plijen. Ako sova nigdje drugdje ne može pronaći dovoljnu količinu hrane ili mjesta pogodna za svoje gnijezdo, onda se naseljava u blizini brana, kao i na periferiji četinarskih šuma.

REPRODUKCIJA

U jesen, siva sova traži partnera, nakon što je pronašla, ova sova ostaje u paru tijekom cijelog svog života. Let parenja odvija se u februaru. Ženka bira mjesto za gnijezdo. Najčešće su to duplje na starim drvećima, gnijezda koja su ostavili drugi grabežljivci ili rupe u stijenama. Ženka snese dva do četiri jaja. Inkubacija započinje polaganjem prvog jajeta, stoga su pilići u leglu različite starosti. Prvih dana nakon što se pilići izlegu, otac donosi hranu.

Pilići ostaju u gnijezdu pet sedmica. Međutim, roditelji ih još uvijek hrane dva ili tri mjeseca.U tom periodu pilići sove počinju prvi put letjeti. Nakon tri mjeseca, mladunci žive samostalno.

ZAPAŽANJA

U mladim šumama, gdje je malo drveća pogodnog za gniježđenje ove sove, za njih se grade posebne kutije za valjenje. Na prednjem zidu ovih kutija nalazi se veliki otvor. Kutije su postavljene visoko na drveću, na mjestima koja su zaštićena od direktne sunčeve svjetlosti. Nakon što pilići počnu letjeti, napuštaju simulirana gnijezda. U periodu kada pilići još uvijek ne znaju dobro letjeti, danju se kriju u granama drveća. Ponekad se sove mogu naći i na zemlji. Visoko smještene guste grane drveća, nedostupne mačkama i drugim za njih opasnim predatorima, služe kao skloništa za piliće.

ZANIMLJIVOSTI, INFORMACIJE.

  • U zvučnom repertoaru sive sove sigurno nije samo dobro poznati "gu-guuuu", već i kreštavi "kur-rik" i kratki "vek-vek".
  • Dok lovi, siva sova ponekad glasno mahne krilima preko grmlja, istjerujući tako male ptice i sisare iz skloništa.
  • Odmah nakon što pilići obične sove postanu neovisne ptice, prisiljeni su preseliti se na zasebnu teritoriju. U slučaju da su sva okolna područja već zauzeta, pilići počinju gladovati, a mnogi od njih umiru i prije puberteta.

TEHNIKA LOVA SIVO MALO

Siva sova dobro je prilagođena ulovu malih životinja. Ima vrlo dobar vid i sluh i ništa joj neće zaobići pažnju. Tiho i neočekivano leti do žrtve. To je moguće zahvaljujući mekom perju i nazubljenim grebenima na prednjem zamašnjaku krila.


- Stanište sive sove

GDJE RONJENJA

Širom Evrope, osim sjeverne Skandinavije, postoje mala područja sjeverne Afrike, Ukrajine, zapadne Rusije, Afganistana, Kine.

ZAŠTITA I OČUVANJE

U većini područja u kojima živi obična sova, ne prijeti joj izumiranje. Plijeni na male sove, poput sokola ili obične sove ili sove, i smanjuje njihovu populaciju.

Ponašanje

Tawny Owl je sjedilački. Aktivna je noću, povremeno i tokom dnevnih sati. Lov započinje kasno navečer i nastavlja se do ranog jutra.

Njegov let karakteriziraju relativno brzo zatvaranje krila i primjetna spretnost kojom manevrira kroz šikaru. Na otvorenim prostorima vinu se glatko i bez žurbe na raširenim krilima.

Ptice međusobno komuniciraju putem velikog broja zvukova. Postoje posebni pozivi žena, ohrabrivanje muškaraca da im donesu hranu i pozivi tokom teritorijalnih sporova.

Predstavnici ove vrste brane svoja područja karakterističnim cviljenjem, prijetećim ponašanjem i borbama u zraku. Kada štite gnijezda i piliće, napadaju čak i velike sisare udarajući oštrim kandžama glavu i oči.

Takva agresivnost primorava maloletnike koji su uzeli krilo da se drže podalje od roditelja i starije braće.

Ovisno o obilju krmne baze, parcele domaćinstava zauzimaju površinu od 12 do 30 hektara. U Norveškoj se lovišta mogu prostirati na preko 50 hektara.

Oči sive sove nalaze se u prednjem dijelu glave i pružaju binokularnom vidu kutni prostor do 70%. Njegova oštrina je zbog oblika i veličine očiju, a ne zbog osjetljivosti njihove mrežnjače.

Otvori za uši smješteni su asimetrično i imaju drugačiju strukturu, što omogućava pernatom grabežljivcu da precizno odredi mjesto željenog plijena, čak i u potpunom mraku. Lijevo uho je nagnuto prema dolje i hvata zvukove koji dopiru odozdo.

Uši se nalaze ispod perja diska lica, koje ne ometaju prolazak zvučnih valova, a podupire ih predusni zalistak.

Sluh sove je 10 puta oštriji od ljudskog. Međutim, naglo se pogoršava za vrijeme kiše, pa se suzdržava od lova po lošem vremenu. Dugotrajne kiše mogu uzrokovati sovu da umre od gladi.

Glavni prirodni neprijatelji su sove (Bubo bubo), dugorepe sove (Strix uralensis), jastrebovi (Accipiter gentilis), obični zujaci (Buteo buteo), šumske kune (Martes martes) i kamene kune (Martes foina).

Držanje u zatočeništvu

Obična sova je vrlo pokretna ptica. Trebate ga držati u prostranoj volijeri ili u zasebnoj zamračenoj sobi. Ne podnosi sunčevu svjetlost, pa se dom ove sove nalazi u sjeni i daleko od bilo kakvih predmeta jakog osvjetljenja.

U volijeri će biti opremljeno nekoliko skloništa, gdje se ljubimac može sakriti i odmoriti. Preporučuje se održavanje sobne temperature između 15 ° -20 ° C. Obavezno imajte posudu za piće s čistom vodom za piće i široku plitku posudu za uzimanje vode.

Sove se hrane miševima, štakorima i jednodnevnim pilićima. Meso se nudi samo u nedostatku žive hrane. Prvo se mora razvaljati u vunu ili perje kako bi ptica mogla formirati pelete.

Ljeti se hrane 1-2 miša, a zimi 3-4 ako se siva sova drži vani. Jednom sedmično, dogovorite dan posta kako biste izbjegli gojaznost.

Opis

Dužina tijela mužjaka je 41-43 cm, a ženki 43-46 cm. Raspon krila je 90-95 cm i 94-105 cm. Mužjaci teže oko 450 g, a ženke oko 550 g. Konstitucija je jaka.

Boja se kreće od sive do smeđe s uzorkom tamnih pruga. Na glavi nema "ušiju" karakterističnih za dušouhu sovu (Asio otus). U boji perja nema seksualnog dimorfizma.

U istočnom dijelu asortimana prevladavaju ptice s tamnim perjem, dok na sjeveru žive svijetlosivo-bijele morfe. Sibirske i skandinavske podvrste su približno 12% veće i 40% teže od svojih srodnika iz južne i zapadne Evrope.

Velika okrugla glava može se rotirati za 270 °. Podvrste u južnoj i jugoistočnoj Aziji imaju tanje osobine diska lica i prugasti donji dio tijela.

Oči su velike, okrugle, crne, sa velikim zjenicama. Perje na ramenima prekriveno je bijelim mrljama. U mladih ptica perje je bljeđe i manje kontrastno nego u odraslih ptica.

Kratki kukasti kljun savijen je prema dolje. Krila su široka i zaobljena.

Noge i stopala prekrivena su malim perjem svijetle boje. Na šapama su 2 prsta usmjerena prema naprijed, a dva natrag. Naoružani su oštrim kandžama. Relativno kratak rep otvara se poput lepeze tokom leta.

Životni vijek sive sove u divljini ne prelazi 10 godina. U zatočeništvu, uz dobru njegu, živi do 15-16 godina.

Pin
Send
Share
Send
Send