Ptičje porodice

Imitator ptice rugalice / akcipitera

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Oznake
  • Ptice koje počinju slovom I
Latinsko ime:Accipiter gentilis
Engleski naziv:Jastreb
Kraljevstvo:Životinje
Tip:Chordates
Razred:Ptice
Odred:Jastreb
Porodica:Jastreb
Rod:Pravi jastrebovi
Dužina tijela:48–62 cm
Dužina krila:navedeno
Raspon krila:135-165 cm
Težina:600-1300 g
  • 1 Opis ptice
    • 1.1 Perje
  • 2 Šta jede
  • 3 Tamo gdje stanuje
  • 4 Uobičajeni tipovi
    • 4.1 Accipiter gentilis gentilis
    • 4.2 Accipiter gentilis marginatus
    • 4.3 Accipiter gentilis awagonii
    • 4.4 Accipiter gentilis buteoides
    • 4.5 Accipiter gentilis albidus
  • 5 Muško i žensko: glavne razlike
  • 6 Reprodukcija
    • 6.1 Utičnica
    • 6.2 Spoj jaja
    • 6.3 Pilići
  • 7 Voice
  • 8 Zanimljivosti

Opis ptice

Odrasli mužjak jastreba

  • Težina odraslih mužjaka od 630 do 1100 g
  • Dužina tijela dostiže 55 cm
  • Raspon krila je 98 do 104 cm.

  • Ženke su veće veličine, njihova težina je od 860 do 1600 g
  • Dužina tijela do 61 cm
  • Raspon krila je od 105 do 115 cm.

Iznad ptičjih očiju nalaze se karakteristične bijele pruge nalik bijelim obrvama. U jastreba su široki i dugi, praktično se sabiju na zatiljku, što ga čini drugačijim od srodnih vrsta. Šarenica kod odraslih ptica je crvena ili crveno-smeđa, a kod maloljetnica svijetlo žuta.

Perje

Perje od plavkasto sive do crne boje. Pokrivači za leđa, glavu i krila tamniji su, donji dio je svjetliji sa sivim poprečnim valovima. Rep je svijetlosiv, ukrašen s tri ili četiri tamne pruge.

Gornji dio, glava i vanjski dio krila maloljetnika su smeđi, dojka bijela s uzdužnim smeđim prugama.

Šta jede

Ptice, sisavci, beskičmenjaci, srednji i veliki gmazovi (zečevi, vjeverice, lješnjaci, goferi, veverice, rovke, lasice, vrane, golubovi, jarebice, galebovi, detlići, fazani, vrapci itd.) Postaju žrtve jastreba. Plijen predatora može biti do polovine njegove tjelesne težine. Prehrana ovisi o staništu stanovništva.

Gdje stanuje

Jastrebovi žive u planinama i šumama Euroazije i Sjeverne Amerike. Ptice više vole živjeti u četinarskim i listopadnim šumama. Gnijezda se grade u šumi, na starim i visokim stablima, blizu rubova za lov.

U osnovi, ovi grabežljivci su neaktivni, pridržavajući se iste teritorije tokom svog života. Samo populacije koje se razmnožavaju na sjeveru i sjeverozapadu Sjeverne Amerike migriraju na jug tokom hladnijih sezona.

Jastreb vrlo pažljivo čuva svoj teritorij i odmah tjera neznance. Ptica se ponaša posebno agresivno tokom perioda gniježđenja. Mužjaci i žene imaju svoju individualnu teritoriju, koja je u pravilu veća za prvu. Na primjer, tijekom sezone uzgoja, takva pojedinačna teritorija kreće se od 570 do 3500 hektara.

Accipiter gentilis gentilis

Accipiter gentilis gentilis (nominalna podvrsta), rasprostranjena u sjevernoj i srednjoj Europi, sjeverno od Pirineja, u južnim Alpima i Karpatima, a istočno i u središnjoj Rusiji.

Accipiter gentilis marginatus

Accipiter gentilis marginatus, pronađen od Španije i Maroka na zapadu do Kavkaza i Elbrusa na istoku. Nešto manji i tamniji od nominalne podvrste.

Accipiter gentilis awagonii

Accipiter gentilis awagonii, stanovnik Korzike i Sardinije, tamnog perja i manje veličine.

Accipiter gentilis buteoides

Accipiter gentilis buteoides, živi sjeverno do Švedske, istočno do rijeke Lene u Sibiru. Veće veličine od nominalne podvrste, perje mladih ptica je svijetlo.

Accipiter gentilis albidus

Accipiter gentilis albidus, stanište od sjeveroistočnog Sibira do Kamčatke, velika podvrsta.

  • Accipiter gentilis schvedowi, ptica koja se gnijezdi u šumama istočne Azije sve do Hokaida.
  • Accipiter gentilis fujiyamae, endem japanskog ostrva Honshu, vrlo tamne boje perja, najmanja podvrsta.
  • Accipiter gentilis atricapillus nalazi se u većini Sjeverne Amerike. Gornji dio tijela je sivo-siv.
  • Accipiter gentilis laingi, vrsta porijeklom iz Vancouvera i ostrva Queen Charlotte u Britanskoj Kolumbiji, tamne je boje.
  • Accipiter gentilis apache, rašireno u planinskim predjelima na granici Meksika i Sjedinjenih Država, perje je lagano.

Muško i žensko: glavne razlike

Perje ženki i mužjaka jastreba je isto. Seksualni dimorfizam se uglavnom manifestuje u veličini ptica: ženke su veće od mužjaka.

Reprodukcija

Sezona uzgajanja ptica započinje u prvoj polovini aprila i traje do sredine juna, vrhunac aktivnosti je krajem aprila i početkom maja.

Nest

Par jastrebova počinje graditi gnijezdo dva mjeseca prije polaganja jaja. Ptice uređuju svoje gnijezdo u šumi, na granama blizu debla, nedaleko od otvorenih prostora, na primjer puteva, močvara, livada. Promjer gotovog gnijezda je oko 1 m; za njegovu izgradnju ptice koriste suhe grane, zelene izdanke, snopove igala i komade kore.

Spoj jaja

Ženka polaže 2 do 4 jaja u razmacima od 2-3 dana. Jaja su gruba, plavkasto bijele boje. Period inkubacije traje od 28 do 38 dana. Ženka se uglavnom bavi inkubacijom jaja, a muškarac je zamjenjuje tijekom lova.

Pilići

Nakon izleganja pilića, ženka ostaje u gnijezdu još 25 dana, a mužjak osigurava hranu i za supružnika i za potomstvo. Novorođene piliće provode u gnijezdu oko 35 dana, nakon čega se sele na susjedne grane drveća. Mladi rastu na krilu u dobi od 35 do 46 dana, ali otprilike mjesec dana roditelji nastavljaju hraniti potomstvo. U trećem mjesecu života mladi jastrebovi postaju potpuno neovisni. Pubertet kod mladih jedinki nastupa nakon godinu dana.

U divljini jastreb ima životni vijek od 12 do 15 godina. Dešava se da ptice žive i do 30 godina.

Glasajte

Glas jastreba zvuči poput visoke, zvonke pjesme. I muško i žensko ispuštaju slične vibracijske zvukove, samo je ženski glas niži i glasniji.

Zanimljivosti

  • Naziv "soko" potječe iz staroslavenskog jezika i sastoji se od dva sloga, od kojih jedan znači "brzina", a drugi znači "šareni, šareni". Ukršteno šareni uzorak na prsima ovih grabežljivaca naziva se i "sokolski".
  • Jastreb se koristi u sokolarstvu od davnina. U potrazi za plijenom ove ptice, teren i vegetacija nisu bitni. Budući da grabežljivac lovi plijen i u zraku i u šikarama na zemlji. Zbog toga je ova vrsta ptica oduvijek bila popularna među lovcima.
  • Populacija jastreba je mala. Danas je vrsta klasificirana kao ranjiva i u nekim je zemljama zaštićena zakonom.

Pin
Send
Share
Send
Send