Ptičje porodice

Velika čaplja - činjenice | Nest | Stanište | Letenje | Raspon krila

Pin
Send
Share
Send
Send


Velika čaplja, znanstveno ime Ardea herodias je velika ptica močvarica u domaćinstvu čaplji Ardeidae, raširena u blizini obala otvorenih voda i u močvarama u većini Sjeverne Amerike i Srednje Amerike, pored Kariba i Galapaških ostrva. U ovom članku ću govoriti o pozivu velike plave čaplje, rasponu krila, gnijezdu, činjenicama, letu, staništu, zabavnim činjenicama, veličini, u letu, itd.

Činjenice o velikoj plavoj čaplji

Rijetko je skitnica u primorskoj Španiji, na Azorima i u područjima daleke južne Evrope. Potpuno bijeli stanovnik prisutan na jugu Floride i na Florida Keysu naziva se dobrom bijelom čapljom.

Rasprava postoji oko toga da li ovo predstavlja morf bijele boje dobre plave čaplje, njenu podvrstu ili potpuno odvojenu vrstu.

Nejasan je položaj bijelih ljudi za koje se prepoznaje da se događaju negdje drugdje na Karibima, a zaista teško ikad drugdje na istoku Sjeverne Amerike.
Široko rasprostranjena i poznata (iako se obično naziva „dizalica“), najvažnija čaplja u Sjevernoj Americi.

Tipično viđeno kako nečujno stoji pored unutrašnjih rijeka ili obala jezera ili leti pretjerano iznad glave, s postupnim otkucajima krila, glave pognute ponovo na ramena.

Izuzetno je prilagodljiv, uspijeva oko svih vrsta voda iz suptropskih močvara mangrova da napusti rijeke do obale južne Aljaske.

Sa svojom varijabilnom prehranom, spreman je zimovati sjevernije od većine čaplji, čak i u područjima u kojima se većina voda smrzava.

Vrsta na jugu Floride (koja se naziva „Velika bijela čaplja“) jedva je veća i potpuno bijela.

Velika plava čaplja Opis

To je najveća sjevernoamerička čaplja i, među svim postojećim čapljama, nadmašena je jedino čapljom golijata (Ardea golijat) i čaplje bijelog trbuha (Ardea insignis).

Ima veličinu glave do repa 91-137 cm (36-54 inča), raspon krila 167-201 cm (66-79 inča), vrh od 115-138 cm (45-54 inča) i težina od 1,82-3,6 kg (4,0-7,9 lb).

U Britanskoj Kolumbiji odrasli muškarci u prosjeku su iznosili 2,48 kg (5,5 lb), a odrasle žene 2,11 kg (4,7 lb).

U Novoj Škotskoj i Novoj Engleskoj, odrasle čaplje svakog spola u prosjeku su iznosile 2,23 kg (4,9 lb), dok je u Oregonu svaki spol u prosjeku iznosio 2,09 kg (4,6 lb).

Tako su velike plave čaplje otprilike dvostruko teže od velikih čaplji (Ardea alba), iako jedva da su više od njih, međutim, bit će približno upola manje od velike čaplje u golijadu.

Značajne opcije velikih plavih čaplji utjelovljuju slatkasto (sivo s blago azurno plavim) letačkim perjem, crveno-smeđim bedrima i uparenom crveno-smeđom i crnom prugom po bokovima; vrat je zarđalo-siv, s crno-bijelim prugama niz ulaz; vrh je bljeđi, sa gotovo bijelim licem, a par crnih ili škriljevitih perjanica prolazi odozgo iznad pažnje do opet vrha. Perje na smanjenom vratu je dugo i nalik na perjanicu; dodatno ima perjanice na padu ponovo u prvoj sezoni razmnožavanja.

Račun je dosadno žućkast, prelazeći na kratko u narandžastu na početku sezone razmnožavanja, a smanjene noge su sive, što dodatno prelazi u narančastu boju u početku sezone razmnožavanja.

Nezrele ptice su mutnije boje, s dosadnom crno-sivom krunom, a bočni uzorak je jednostavno slabo ocrtan; nemaju nikakve perjanice, a račun je dosadno sivo-žut.

Među uobičajenim mjerenjima, tetiva krila je 43-49,2 cm (16,9-19.Four in), rep je 15,2-19,5 cm (6,0-7,7 in), slijepa crijeva je 12,3-15,2 cm (4,8-6. Zero in) , a tarzus je 15,7-21 cm (6,2-8.Tri unutra).

Korak čaplje je oko 22 cm (8,7 inča), gotovo u pravoj liniji. Dva od tri ulazna prsta obično su zajednički bliža.

U monitoru, ulazni nožni prsti, pored opet, tipično predstavljaju male bodlje.

Podvrste se jedva razlikuju po mjerenju i tonu perja, izuzimajući A. h. occidentalis, porijeklom iz Južne Floride, koja osim toga ima određenu bijelu morfu, koja se naziva dobrom bijelom čapljom (da se ne miješa s dobrom čapljom, za koju je "velika bijela čaplja" bila čim standardni naziv).

Velika bijela čaplja razlikuje se od različitih velikih bluesa po morfologiji novčanica, veličini perjanice i potpunom nedostatku pigmenta u perju.

U prosjeku je znatno veći od simpatičke rase A. h. wardi i mogla bi biti najveća rasa unutar vrste.

U istraživanju A. h. occidentalis na Floridi, otkriveno je da muškarci imaju uobičajeno 3,02 kg (6,7 lb), a ženke uobičajeno 2,57 kg (5,7 lb), sa rasponom za svaki spol od 2 do 3,39 kg (4,4 do 7,5 lb).

To je prvenstveno otkriveno u blizini slane vode i dugo se smatralo zasebnom vrstom.

Ptice srednje između tradicionalne i bijele morfije nazivaju se Würdemannovom čapljom; ove ptice nalikuju "pravilnoj" sjajnoj plavoj boji s bijelom glavom.

Nagađanja da bi velike bijele čaplje mogle biti i odvojena vrsta (A. occidentalis) od dobre plave čaplje još je jednom pružio pomoć od David Sibley-a.

Geografsko područje

Velike plave čaplje mogu se otkriti u bliskim i neotropskim područjima.

Tijekom proljetne i ljetne sezone gnijezde se širom Sjeverne i Srednje Amerike, Kariba, južne Kanade i Galapagosa.

Neke populacije migriraju u Centralnu i Južnu Ameriku tokom zimskih mjeseci, međutim, tamo se ne razmnožavaju.

Stanište velike plave čaplje

Velike plave čaplje stalno žive blizu izvora vode, zajedno s rijekama, rubovima jezera, močvarama, morskim primorjima i močvarama.

Njima su potrebni visoki grmovi blizu vode da bi se gnijezdili, a ponekad se gnijezde u timovima ili „rookerijama“ kojima je potreban štand sa odgovarajućim grmljem.

otkrivena je velika plava čaplja koja se razmnožava na visinama od čak 1500 m. Većina ima tendenciju da se drži podalje od morskih staništa uz istočnu obalu i kao zamjena boravi u unutrašnjosti.

Močvare, močvare, obale, plime i oseke. Vrlo prilagodljivo.

Krma u bilo kojem obliku mirnih suvremenih voda ili sporih rijeka, dodatno u plitkim obalnim uvalama.

Gnijezda u grmlju ili grmlju blizu vode, uglavnom na podu u područjima oslobođenim od grabežljivaca. Vrsta "velika bijela" uglavnom je u staništima slanih voda.
Velika čaplja je ljeti otkrivena kroz veći dio Sjeverne Amerike, čak sjeverno od Aljaske i južnih kanadskih provincija.

Zimi varira od juga preko Floride, Meksika i Kariba do Južne Amerike.

Ptice istočno od Stjenovitih planina u sjevernom dijelu njihovih varijacija su selice i zime u obalnim područjima juga Sjedinjenih Država, Srednje Amerike ili sjevera Južne Amerike.

Od juga Sjedinjenih Država prema jugu, i na smanjenoj pacifičkoj obali, stanovnici su cijele godine.

Ipak, njihova otpornost je takva da ljudi obično borave u hladnim sjevernim zimama, jednako lijepo, sve dok vode koje sadrže ribe ostaju ne smrznute (što bi mogao biti slučaj samo u tekućoj vodi koja odgovara potocima, potocima i rijekama).
Velika čaplja može se prilagoditi gotovo svim močvarnim staništima u svojoj različitosti.

Može biti prisutan u brojnostima u savremenim močvarama i močvarnim močvarama, močvarama mangrova, poplavljenim livadama, rubovima jezera ili obalnim linijama.

Prilično je prilagodljiv i mogao bi se vidjeti i u blisko razvijenim područjima sve dok održavaju naša tijela vode koja sadrži ribu.

Velike plave čaplje teško se ikad uklanjaju iz naših vodnih tijela, ali često se viđaju kako lete iznad brdskih područja.

Obično se gnijezde u grmlju ili grmlju blizu ruba vode, obično na otocima (što smanjuje potencijal za grabežljivost) ili djelomično udaljenim mjestima.

Kao skitnica zabilježen je u Engleskoj, [citiranje potrebno] Grenland, Havaji i Azori.

Velika bijela čaplja ekskluzivna je za Južnu Floridu, zajedno sa Nacionalnim utočištem za divlje životinje Velike bijele čaplje u Floridi Keysu.

Dijeta velike čaplje

Prva jela za izvrsnu plavu čaplju su male ribe, iako je obično poznato da se oportunistički hrane raznim škampima, rakovima, vodenim stenicama, glodavcima i različitim malim sisavcima, vodozemcima, gmazovima i pticama, posebno pačićima.

Glavni plijen je promjenjiv prvenstveno na osnovu dostupnosti i obilja. U Novoj Škotskoj se 98% režima prehrane koprcalo.

U Britanskoj Kolumbiji prve vrste plijena su palice, topovi, skulpture i grgeči.

Otkriveno je da kalifornijske čaplje u potpunosti stanuju na skulpturama, basu, smuđima, iverima i visokim mirisima.

Nepiscinski plijen nije kvantitativno potreban, iako je jedno istraživanje u Idahu potvrdilo da su od 24 do 40% režima prehrane činile voluharice.
Čaplje svoje obroke pronalaze iz vida i obično ih potpuno progutaju. Prepoznali su ih da se guše premasovnim plijenom.

To je obično usamljena hranilica. Ljudi obično hrane hranu dok stoje u vodi, ali se dodatno hrane na poljima ili kapnu iz zraka ili smuđa u vodu.

Miševi se često love u planinskim područjima uklonjenim iz tipičnog vodenog okruženja te vrste.

Često nevezano jato za hranjenje može biti korisno i može biti od pomoći jer mogu jednostavno naći koledže riba.

Kao masivne ptice močvarice, velike plave čaplje mogu se hraniti u dubljim vodama, pa su u poziciji da beru iz područja od interesa koja nisu otvorena za većinu različitih vrsta čaplji.

Ponekad se dobra plava čaplja hrani u plitkim vodama, obično nižim od 50 cm (20 in), ili na rubu vode tokom noći i dana, ali naročito oko zore i mraka.

U osnovi najopćenitije korištena strategija pretraživanja vrste je lagano burenje dugim nogama kroz plitku vodu i kratko ispiranje riba ili žaba svojim dugačkim, oštrim novčanicima velike plave čaplje.

Iako je normalno jaka u akcijama, dobra plava čaplja prilagodljiva je u svojim ribolovnim strategijama.

Ponašanje hranjenja se sastojalo od stajanja na jednom mjestu, sondiranja, kljuvanja, šetnje postupnim brzinama, kratkog prijenosa, brzog leta i spuštanja, lebdenja iznad vode i odabira plijena, ronjenja glavom u vodu, spuštanja na vodene noge - prvo, skakanje s grgeča-noge, i plivanje ili plutanje na podu vode.

Uzgoj velike čaplje

Ova vrsta se obično razmnožava u kolonijama, u grmlju u blizini jezera ili različitih močvara. Odrasli se na web stranicu kolonije obično vraćaju nakon zime od decembra (u vrućim klimama koje odgovaraju Kaliforniji i Floridi) do marta (u hladnijim područjima koja odgovaraju Kanadi).

Često kolonije utjelovljuju isključivo velike plave čaplje, iako se uglavnom gnijezde zajedno s različitim vrstama čaplji.

Ovi timovi se nazivaju heronjom (posebno određeno vremensko razdoblje od "rookery").

Dimenzije tih kolonija takođe mogu biti velike, krećući se između 5 i 500 gnijezda po koloniji, sa medijanom od oko 160 gnijezda po koloniji.

Čaplja je obično relativno zatvorena, obično unutar četiri do pet km (2.5 do tri.1 milje), do izvrsnih mjesta za hranjenje.

Web lokacije Heronry obično je teško postići pješice (npr. Otoke, grmlje u močvarama, prekomjerno granje i mnoge druge.) Kako bi se zaštitili od potencijalnih sisara predatora.

Bilo koja vrsta grma koristi se kad je vani. U suprotnom, čaplje se mogu gnijezditi na dnu, kadulja, kaktusi, markeri kanala, sintetičke platforme, dabrove gomile i patke.

Različite vodene ptice (posebno manje čaplje), a često, čak i ribe i grabljivci koji jedu sisare, mogu se gnijezditi među kolonijama.

Iako se gnijezda ponekad koriste nekoliko godina i čaplje su socijalno monogamne u jednoj sezoni razmnožavanja, ljudi obično svake godine biraju nove partnere.

Mužjaci prvo stižu u kolonije i odlučuju o gnijezdima, mjestu gdje udvaraju ženke; većina muškaraca svake godine odabere posebno gnijezdo.

Velike plave čaplje grade nezgrapno gnijezdo od štapa.

Gnijezda su obično oko 50 cm (20 inča) tijekom cijele izgradnje, no mogu se razviti do više od 120 cm (47 inča) u širinu i 90 cm (35 inča) u dubinu uz ponovnu upotrebu i dodatnu izgradnju.

Ako je gnijezdo napušteno ili uništeno, ženka bi mogla položiti alternativnu spojnicu.

Ljudski poremećaji negativno utječu na reprodukciju, značajno početkom gniježđenja.

Ponovljeni upad ljudi u područja za gniježđenje obično dovodi do propadanja gnijezda, napuštanjem jaja ili pilića.

Ipak, Vancouver B.C. Kanadski Stanley Park već nekoliko godina ima zdravu koloniju u blizini svog osnovnog ulaza i teniskih terena uz engleski zaliv i nikada nije uklonjen iz rastavljene lagune.

Kolonija parka imala je čak 183 gnijezda.

Velika plava jaja jaja

Ženka polaže tri do šest blijedoplavih jajašaca, koja mogu imati veličinu od 50,7 do 76,5 mm (2,00 do 3,01 inča) i širinu od 29 do 50,5 mm (1,14 do 1,99 inča), iako najmanja jajašca u okviru gornjeg uzorka možda se mislilo na „jajašca“ koja su premala da bi se mogla održati mlađa.

Težina jaja varira od 61 do 80 g (2,2 do 2 osam oz).

Svake godine uzgaja se jedno leglo. Prvo leglo se nosi obično od marta do aprila.

Jaja se obično polažu u dvodnevnim intervalima, inkubiraju se oko 27 dana i izlegnu asinhrono u razmaku od nekoliko dana.

Mužjaci se inkubiraju oko 10,5 sati svakog dana, dok se ženke inkubiraju ostatak svakog dana i noću, a jaja ostaju bez inkubacije oko 6 minuta svakog sata.

Primarna pilića koja se izlegu obično se pretvori u izuzetno vještu u obrocima koji se bave i agresivnom interakcijom s braćom i sestrama, pa obično raste ekstra kratko nego kod suprotnih pilića.

Svaka majka i otac hrane mlađeg gnijezdom povratkom obroka.

Dokazano je da ptice tate ili mame jedu čak 4 navrata i to puno obroka kada hrane mlađe piliće (oko 4300 kJ / dan) nego kada polažu ili inkubiraju jaja (oko 1200 kJ / dan).

Do trenutka kada su zastarjeli 45 dana, mlađi teže 86% mase odrasle osobe.

Nakon otprilike 55 dana na sjevernom rubu varija (Alberta) i 80 dana na južnom rubu varija (Kalifornija), mlađe čaplje kreću na prvi let.

Vraćaju se u gnijezdo da bi se hranili otprilike jedan za drugog

Tri sedmice, nakon što ponovo prate odrasle osobe s mjesta za ishranu i vjerovatnije je da će se stalno udaljavati od svog jedinstvenog gnijezda tokom sljedeće zime.

Mlađe čaplje ne bi trebale biti toliko profitabilne kod oduzimanja ribe kao odrasle osobe, jer su optužbe za štrajk povezane, međutim, optužbe za oduzimanje otprilike su upola manje od odraslih tokom prva 2 mjeseca nakon izmicanja.

Navike hranjenja

Krma uglavnom stojeći unatoč tome ili se polako šetajući u plitkoj vodi, spremni za plivanje riba u blizini, a zatim stavljajući brzim potiskom novčanice.

Pored toga, krma na obali, s plutajućih predmeta i na travnjacima. Mogao je loviti danju ili noću.

Velika plava jaja jaja

3-5, uglavnom 2-7. Blijedo plava. Inkubacija je za svaki spol, 25-30 dana. Mlađi: Svaka majka i otac hrane mlađe, regurgitacijom.

Mlađi mogu letjeti oko 60 dana, a gnijezdo kretati oko 65-90 dana. 1 leglo za 12 mjeseci na sjeveru, uglavnom 2 na jugu.

Mlađi

Svaka majka i otac hrane se mlađom, regurgitacijom. Mlađi mogu letjeti oko 60 dana, a gnijezdo kretati oko 65-90 dana. 1 leglo za 12 mjeseci na sjeveru, uglavnom 2 na jugu.

Životni vijek / dugovječnost velike plave čaplje

Spominje se da je najstarija divlja velika plava čaplja bila zastarjela 23 godine, međutim, većina ne živi toliko dugo.

Uobičajeni životni vijek strašne plave čaplje je oko 15 godina.

Mlađi podnose najbolju cijenu smrtnosti jer će više od polovine (69%) dobrih plavih čaplji rođenih u godinu dana umrijeti prije nego što je zastarjelo.

Velika plava čaplja Navike

Velike plave čaplje prvenstveno su energične ujutro i noću kada je ribolov najveći.

Oni su lovci na uhode i štrajkove koji vizuelno pronalaze plijen i tako love tijekom dnevnog svjetla.

Ipak su usamljeni grabežljivci, obično se uzgajaju u rokerima, a tokom noći će spavati s jatima od preko 100 različitih čaplji.

Velike plave čaplje su izvanredno teritorijalne i mogu agresivno braniti svoja gnijezda.

Ova vrsta je uglavnom migratorna, međutim, populacije na jugu Sjedinjenih Država mogu ostati na jednom području tijekom cijele godine.

Sjeverne populacije trebale bi se prebaciti na jug u jug Sjedinjenih Država, Srednju ili Južnu Ameriku kako bi se držale podalje od smrznute vode jer su ribari i gladovale bi.

Komunikacija i pojam

Velike plave čaplje relativno su tihe u usporedbi s različitim pridruženim vrstama. Lansiraju lagani "kraak" kada im smetaju u letu.

Različite čaplje nazivaju "frank" kada su uznemireni blizu svojih gnijezda, što obično traje oko 20 sekundi, i "ar" kada pozdravljaju različite članove svoje vrste.

Prepoznato je da velika plava čaplja ima čak 7 potpuno različitih poziva. Uz to, kolektivno pucaju s uplatama i koriste teške tjelesne radnje u emisijama udvaranja.

Kao i sve ptice, velike čaplje razumiju svoje okruženje pomoću vidljivih, taktilnih, slušnih i hemijskih podražaja.

Gniježđenje velike čaplje

Uzgaja se u kolonijama, obično samo ove vrste, uglavnom u kombinaciji s različitim močvarnim pticama; rijetko u udaljenim parovima.

Mužjak odabire web mjesto za gnijezdo i tamo pokazuje da nacrta partnera. Emisije utjelovljuju istezanje vrata prema gore s novčanicom usmjerenom prema nebu, leteći u krugovima iznad kolonije s produljenim vratom, istežući vrat naprijed s podignutim perjem glave i vrata nakon čega se pucanje zatvara.

Gnijezdo: Web stranica izuzetno promjenjiva, obično u grmlju 20-60 'iznad poda ili u vodi; općenito u niskom grmlju, općenito na podu (na ostrvima bez predatora), uglavnom lijepo iznad 100 'na drvetu.

Gnijezdo (konstruira ga uglavnom žena, a materijale uglavnom sakuplja muškarac) platforma je palica, uglavnom prilično masivna.

Velika plava čaplja Grabež

Predatori jaja i gnezda utjelovljuju pureće supove (Cathartes aura), raširene gavrane (Corvus corax) i američke vrane (Corvus brachyrhynchos).

Crvenorepi jastrebovi (Buteo jamaicensis), američki crni medvjedi (Ursus americanus) i rakuni (Procyon lotor) prepoznaju da uzimaju veće gnezdo ili mladunče, a unutar potonjeg grabežljivca i mnoštvo jajašaca.

Kao rezultat njihovog mjerenja, odrasle čaplje imaju malo čistih grabežljivaca, međutim, prepoznat je veći broj većih ptičjih grabežljivaca koji ubijaju svakog mlađeg i odraslog čovjeka, zajedno sa ćelavim orlovima (Haliaeetus leucocephalus) (jednim grabežljivom prepoznatim da napada velike plave čaplje u svakoj fazi njihovog životnog ciklusa od unutar jajeta do sazrijevanja), zlatni orlovi (Aquila chrysaetos), a rjeđe i velike sove (Bubo virginianus) i Harisovi jastrebovi (Parabuteo unicinctus).

Očuvanje velike čaplje

Velike plave čaplje navedene su kao najmanja briga na Crvenoj listi IUCN-a. Njihove populacije su široko rasprostranjene, tako da nemaju posebnu sigurnost.

Kao migratorna vrsta, velike plave čaplje zaštićene su Zakonom o ugovaranju ptica selica.

Uništavanje staništa od strane ljudi najbolja je potencijalna prijetnja ovoj vrsti. Mnoge čaplje dodatno stradaju svake godine kao rezultat sudara sa komunalnim žicama.

Pogledajte video: Ptice Hrvatske - Siva vrana Corvus cornix Birds of Croatia - Hooded Crow 14 (Oktobar 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send