Ptičje porodice

Gdje vidjeti najveću morsku pticu - lutajućeg albatrosa

Pin
Send
Share
Send
Send


Albatros nema premca među cijelim pernatim plemenom po rasponu krila, osim što su samo neki prapovijesni leteći gušteri imali krila ove veličine.

Izgled albatrosa je jednostavno prekrasan. Velika glava s velikim kukastim kljunom na kraju, postavljena na moćan vrat, čvrsto se spaja s velikim zaobljenim trupom, dajući izvanrednu snagu. Graciozna boja perjanice kao da naglašava njegovu individualnost. Perje odraslih ptica vrlo je raznoliko. Najčešće su to bijela glava, vrat i prsa, a stražnji i vanjski dio krila su tamni. Ali ima i onih čije je perje uglavnom tamno smeđe, a na prsima je tamno smeđa pruga. Mužjak kraljevskog albatrosa ima blistavo bijelo perje, a tamni su samo rubovi i vrhovi krila. Raspon krila dostiže 3,7 metara, a dužina tijela 1,3 metra.

Postoje i takozvani albatrosi sa crnim nogama, dimljeni s tamnim naslonima i dimljeni sa svijetlim naslonom. Njihovo perje je gotovo u potpunosti tamno sivo ili tamno smeđe.

Obično se mlade ptice izvana razlikuju od odraslih albatrosa, njihova se boja mijenja iz godine u godinu i postaje stabilna negdje u šestoj ili sedmoj godini života.

Neke vrste nemaju mrlje oko očiju, a ponekad možete vidjeti žute ili sive mrlje na zatiljku. Dešava se da je glava potpuno žuta, a kljun ružičasti.

Kljun albatrosa je velik, s oštrim ivicama, sposoban da čvrsto drži čak i veliki plijen. Ima vrlo zanimljivu strukturu. Sastoji se od svojevrsnih rožnatih ploča, a sa bočnih strana nalaze se cijevi - nosnice. To je najvjerojatnije zbog činjenice da imaju vrlo izoštren njuh, zahvaljujući kojem mogu pronaći hranu, iako im je vid odličan.

Većina ptica iz reda petrela ima slabo razvijene noge i teško se mogu kretati kopnom. Albatros nema taj nedostatak, ima jake noge i može se savršeno kretati pješice. Šape su donekle slične guskama. Imaju samo tri prsta međusobno povezana opnama, što omogućava veslanje u vodi poput vesla. Uopće nema nožnog prsta.

Izgled

Najviše veliko vrste ove ptice su:

  • Kraljevski albatrosi,
  • Lutajući albatrosi.

Dužina obje vrste doseže 130 cm, a masa 10 kg. Raspon krila kraljevskog i lutajućeg albatrosa dostiže 340 cm. Što se tiče ženki, njihova veličina se praktično ne razlikuje od veličine mužjaka. Ptičja krila se razlikuju po svojim krutost, imaju lučni oblik. Krila su duga, ali vrlo uska. Tu je i zadebljani zaobljeni prednji rub. Kljun je prilično velik. Vrh kljuna je zakrivljen, a rubovi oštri. Nozdrve su smještene na bočnim stranama kljuna. Takve nosnice pružaju pojedincima vrlo dobar njuh.

Da bi se kretale u zraku, ptice koriste uzlazne tokove koji se odbijaju od površine oceana. U početku albatros dobiva visinu, a zatim na raširenim krilima planira površinu, postepeno se spuštajući na površinu vode, istovremeno je ispitujući. Ptice su svedene na visinu od 1 metra. Na ovoj visini mogu letjeti 22 metra vodoravno.

Poseban dizajn krila i planiranje... Iz tog razloga ptice mogu ostati u zraku nekoliko sati bez mahanja krilima. Kad je potpuno mirno, albatrosi su prisiljeni mahnuti krilima, ali u ovom trenutku više vole da uopće ne lete. Albatrosi su se oduvijek smatrali lošim znakom za mornare, budući da je njihov izgled ukazivao na približavanje oluje.

To opusti se, albatrosi slijeću na vodu ili na jarbole i palube brodova. Zbog činjenice da ptice imaju vrlo duga krila, za poletanje im je potrebno trčanje u uzletu. Albatrosi radije uzlijeću sa litica ili strmih padina.

Boja

Što se tiče boje, kod nekih vrsta na gornjem dijelu tijela perje crna boja. Gornji dio krila je obojen u istoj boji. Prsa su bijela, kao i krila iznutra. Ova boja je tipična za kraljevski albatros. Na kraju krila ima crno obojeno perje. Ostatak perja možda nije bijeli, već tamno smeđi, gotovo crni.

Mladi se mogu razlikovati od odraslih ptica po boji perja. Perje poprima drugu nijansu kada ptice dostignu pubertet, a to se događa 6-7 godina nakon rođenja.

Lifestyle

Albatros na moru osjeća se sjajno po bilo kojem vremenu. Na vodi, najveća ptica na svijetu pluta poput plovka, zahvaljujući svom prozračnom, ne-mokrom perju. Vrlo često, albatros možda neće ići na zemlju nekoliko sedmica, čak ni spavajući na vodi.

Ogromna krila daju mu sposobnost da ostane u zraku, gotovo bez mahanja, već koristeći silu vjetra, poput jedrilice. Ima vrlo zanimljivu tehniku ​​leta. Leti povremeno spuštajući se, tijekom kojih ubrzava, a zatim se vinu u nadolazeći protok zraka, čak ni ne mašući krilima, već samo mijenjajući kut njihovog nagiba. Albatros se obično ne uzdiže visoko u nebo, pokušava se zadržati na oko 10-15 metara od vode, jer je na ovoj visini najmoćniji protok vazduha. Zahvaljujući ovoj metodi, može se vinuti iznad valova dugo vremena, gotovo bez pomicanja krila.

Međutim, s tako ogromnim krilima, albatros nije uvijek ugodan za polijetanje. Loše za njega je mirno vrijeme na kopnu ili mir na moru. Za takvog vremena prisiljen je jednostavno drijemati, njišući se na valovima, čekajući da vjetar zapuše. Na kopnu namjerno bira mjesto na obalnoj padini, slično kao i paraglajderi.

Vrste albatrosa

Amsterdam, lat. Diomedea amsterdamensis. Raspon krila ovog albatrosa veći je od 3 metra, dužina tijela doseže 120 cm i težina do 8 kg. Žive na Amsterdamskim ostrvima, na jugu Indijskog oceana. Ova vrsta albatrosa je ugrožena. Ima ih samo nekoliko desetaka parova.

Kraljevski, lat. Diomedea epomophora. Dužina tijela ove ptice je unutar 110 - 120 cm, raspon krila je od 280 do 320 cm, težina ne prelazi 8 kg. Glavno stanište kraljevskog albatrosa je Novi Zeland i okolna ostrva. Prosječni životni vijek kraljevskog albatrosa je 58 godina.

Lutanje, lat. Diomedea exulans. Raspon krila ove vrste albatros veći je od svih ostalih vrsta i dostiže 370 centimetara. Dužina tijela do 130. Zahvaljujući svojim ogromnim krilima, lutajući albatrosi mogu letjeti najudaljenije. Gnijezdišta su im subantarktička ostrva: Crozet, Južna Džordžija, Kerguelen, Antipodes i Macquarie. Žive oko 30 godina, ali bilo je i 50-godišnjaka.

Tristan, lat. Diomedea dabbenena. Izvana, Tristan albatros izgleda poput lutanja i dugo su vremena pripisivani istoj vrsti. Jedine su razlike u tome što je Tristan nešto manji od lutajuće veličine, a kod mladih perje je nešto tamnije, štoviše, treba mu više vremena da postane bijelo. Tristan albatrosi žive u arhipelagu Tristan da Cunha. Broj je oko dvije i po hiljade parova.

Galapagos, lat. Phoebastria irrorata. Drugo ime ove ptice je valoviti albatros. Tijelo oko 80 cm, težina unutar 2 kg. Raspon krila je do 240 cm. Galapaški albatros jedini je albatros svih ptica koji ne živi na hladnom Antarktiku, već u vrućim tropima. Mjesto gniježđenja - arhipelag Galapagos, ostrvo Hispaniola. Nakon izleganja, ovi se albatrosi zadržavaju uz obale Ekvadora i Perua.

Blackfoot, lat. Phoebastria nigripes. Ptica s rasponom krila oko 1,8 m. Dužina tijela 68-74 cm. Očekivano trajanje života: do 50 godina. Mesta za gniježđenje - Havajska ostrva i ostrva Torishima. Ponekad, prateći ribarske brodove i hraneći se otpadnim otpadom od njih, lete do Beringovog i Ohotskog mora.

Bullerov albatros, lat. Thalassarche bulleri. Naraste u dužinu do 81 cm, raspon krila do 215 cm, a težina do 3,3 kg. Vrsta ptice albatros Buller nazvana je po Walteru Bulleru, novozelandskom ornitologu. Mjesta za gniježđenje su otoci Solander, Chatham i Snares. Između gniježđenja naseljavaju regiju Novog Zelanda, koja se ponekad nalazi u istočnom Tihom okeanu, blizu obale Čilea.

Tamni naslon dima, lat. Phoebetria fusca. Naraste do 89 cm, raspon krila je oko 2 metra. Težina do 3 kg. Živi na jugu Indijskog i Atlantskog okeana. Zamračeni albatrosi s tamnim podlogama gnijezde se na ostrvima Princ Edward, Tristan da Cunha i Gough. Njihove male kolonije nalaze se na ostrvima Amsterdam, Saint-Paul, Crozet i Kerguelen. Izvan perioda gniježđenja, tamno obloženi oblačni albatros luta vodama Indijskog okeana na geografskim širinama od 30 ° do 64 °.

Lagana zadimljenost, lat. Phoebetria palpebrata. Ptica je duga do 80 cm, raspon krila do 2,2 m. Težina ptice je do 3,5 kg. Raste na mnogim ostrvima u Južnom oceanu: Amsterdam, Campbell, Auckland, Južna Džordžija, Crozet, Kerguelen, Macquarie, Princ Edward, Saint Paul, Antipodean Islands, Heard Island i McDonald Islands. Putuje Južnim okeanom. Živi do četrdeset godina.

Crna obrva, lat. Thalassarche melanophrys. Ptica veličine tijela do 80-95 cm, raspona krila do 2,5 m i težine do 3,5 kg. Gnijezdište je obalni pojas Auckland Islands, Južne Georgije i Tristan da Cunha. Kolonija broji preko 170 hiljada parova. Jedan od dugovječnih albatrosa živi i do 70 godina. Između sezona gniježđenja Albatrosi s crnim obrvama nalaze se širom južnog Indijskog, Atlantskog i Tihog okeana.

Sive glave, lat. Thalassarche chrysostoma. Ptica je duga 81 cm i raspon krila 2 metra. Raste na mnogim ostrvima u južnom okeanu: Južna Džordžija, Kerguelen, Diego Ramirez, Crozet, princ Edward, Campbell i Macquarie, na ostrvima uz obalu Čilea. Žive u vodama antarktičkih mora, ponekad ulete u suptropske vode. Mladi albatrosi sive glave lutaju čitavim Južnim okeanom do 35 stepeni južne geografske širine. Sivi albatros se smatra jednom od najbržih ptica. U ravnom letu može postići brzinu od preko 100 km / h i letjeti tom brzinom vrlo dugo. Tokom oluje 2004. godine zabilježeno je da je sijedi albatros, vraćajući se u svoje gnijezdo, letio osam sati brzinom od 127 km / h. Ovo je apsolutni rekord brzine ptica u vodoravnom letu, upisan u Guinnessovu knjigu rekorda.

Žuti računi, lat. Thalassarche chlororhynchos ili atlantski žuti nos albatros. Dužina tijela ove ptice je do 80 cm, a raspon krila oko 2,5 metra. Mjesta za gniježđenje na nepristupačnim ostrvima, Tristan da Cunha, Nightingale, Sredniy, Stoltenhof, Gough. Obično lete nad vodama Atlantskog okeana od 15 do 45 stepeni južne širine između Afrike i Južne Amerike.

Albatrose, ove prekrasne i ponosne ptice, možete vidjeti u mnogim morima i okeanima svijeta. I nije iznenađujuće, jer su albatrosi usamljene ptice i vjetar lutanja vozi ih širom svijeta. I premda veći dio života provode na vodi i u zraku, vraćaju se na zemlju kako bi se razmnožavali. Dugo su pomorci vjerovali da duše mrtvih mornara napadaju albatrose, pa će zato, ako se netko usudio uništiti ovu pticu, sigurno biti kažnjen.

Lutajući albatros


Klasifikacija i evolucija

Albatros Velika je vrsta morskih ptica koja se nalazi u južnom Tihom oceanu i još hladnijim predjelima Antarktika. U Južnom moru postoji 21 različita vrsta albatrosa, ali nažalost 19 od njih je ugroženo. Albatros je usko povezan s drugim morskim pticama, uključujući petrele, koji su jedinstveni među pticama zbog cjevastih nosnica s obje strane vrha kljuna. Albatros je prvi put predstavljen javnosti u pjesmi Coleridgea 1798. godine.

Anatomija i izgled

Albatros je jedna od najvećih ptica na nebu. Raspon krila mužjaka lako može doseći 3,5 metra ili više. Lutajući albatros takođe ima tijelo duže od 1 metar (uključujući rep), dok su druge vrste uglavnom znatno manje. Lako je prepoznatljiva ptica s dugim uskim krilima, velikom glavom i dugačkim snažnim kljunom koja s obje strane ima oštre oštrice za rukovanje skliskim plijenom. Na svakom od stopala Albatrosa nalaze se po tri prsta s mrežastom kožom.

Rasprostranjenost i stanište

Svih 21 vrsta albatrosa uglavnom se nalazi u južnom Tihom okeanu. Iako ptice nisu pronađene u sjevernom Atlantiku, brojne vrste se nalaze u sjevernom Tihom oceanu, dok je lutajući albatros najviši i gnijezdi se na ostrvima Galapagos. Albatros je jedinstven među mnogim pticama jer je veći dio svog života u zraku. Čitav svoj život klizi nad valovima i, kao što znate, leti u kratkom vremenskom periodu hiljadama kilometara. Tokom sezone razmnožavanja, albatros se konačno vraća na kopno, gdje se gnijezdi u velikim kolonijama na liticama udaljenih stjenovitih ostrva koja se obično nalaze u antarktičkoj tundri.

Ponašanje i način života

Konusna krila albatrosa omogućavaju mu da klizi zrakom, a ne da leti, što troši mnogo manje energije. Ptica se bavi tehnikom leta poznatom kao dinamičko polijetanje, što znači da albatros koristi uzlazne tokove iznad valova kako bi dao dodatni uzlet na duži vremenski period bez ikakvih stvarnih radnji. Ima izvrstan vid, jer svoj plijen vidi s neba, spuštajući se dolje hvata ribu na površini, a ponekad čak i zaroni u vodu. Poznato je i da imaju izuzetan njuh koji im omogućava otkrivanje plijena i njihovih uzgajališta čak i u mraku.

Čitalački izbor: Zašto su flamingosi ružičasti?

Reprodukcija i životni ciklusi

Albatros se gnijezdi u velikim kolonijama na ostrvima, gdje mogu biti hiljade drugih jedinki, od kojih su neke letjele bez prekida i do 7 godina prije dostizanja puberteta. Nakon jedinstvenog pokazivanja udvaranja, koje uključuje gunđanje i struganje kljunova, mužjaci i ženke se sparuju. Ženka albatrosa u glavno gnijezdo na tlu polaže samo jedno jaje, koje može težiti i do pola kilograma. Roditelji naizmjence inkubiraju jaja 2-3 mjeseca, ovisno o veličini ptice. Oni štite i čiste svoju pilić dok ne može letjeti. To može potrajati 5 do 10 mjeseci. Dugovječne ptice prosječne starosti od 20 do 50 godina.

Dijeta i lov

Albatros je mesojedna ptica, pa se prehrana sastoji uglavnom od riba i drugih vodenih životinja. Albatros se hrani ribom, lignjama, krilima, rakovima i ostalim rakovima, bilo ronjenjem ili spuštanjem na površinu vode, bilo uzimajući plijen od druge životinje. Oni jedu i strvinu koja pluta na površini vode ili blizu nje. Prekrasan prizor i miris albatrosa, kao i njegov dobro dizajniran i oštar kljun kljun, znače da je ova životinja idealna za život na moru. Pilići se hrane visoko hranjivim, ali smrdljivim uljem iz probavnog trakta svojih roditelja dok ne podnose tvrđu i klizavu hranu.

Izbor čitatelja: je li moguć život bez insekata?

Predatori i prijetnje

Zbog činjenice da albatros gotovo čitav svoj život provodi u sigurnosti neba, nema drugih izravnih grabežljivaca osim ljudi koji su ih lovili u prošlosti.Ptica se također gnijezdi na tako zabačenim mjestima da su zaštićena od gotovo svih životinja, izuzev nekoliko tigrastih morskih pasa, koji čekaju kad mladi pilići albatrosa nauče letjeti, željno se nadajući da će uhvatiti bilo koga zaostalog. Zanimljivo je da se tigrovi morski psi svake godine vraćaju na isto mjesto, znajući da će pilići vježbati tehnike letenja i jedrenja i da im je zajamčen lak plijen.

Zanimljive činjenice i karakteristike

Albatrosi su sposobni da pređu hiljade kilometara u kratkom vremenskom periodu, s tako malo napora da mogu zaokružiti puni krug oko Zemlje za samo mjesec dana. Albatros se proslavio pjesmom Samuela T. Coleridgea kasnih 1700-ih, koja je ukazivala da su ove ogromne morske ptice personificirale duše utopljenih mornara. To je dovelo do puno lova na praznovjerje albatrosa, jer se vjerovalo da je vjesnik peha.

Odnos albatrosa prema ljudima

Procjenjuje se da se svake godine ubije oko 100 000 albatrosa različitih vrsta kao rezultat ilegalnog ribolova u Južnom okeanu. Prilikom ribolova na tune ribari koriste duge redove i udice na mamac na koje se albatros može lako uhvatiti tijekom lova. Smatra se da su žene zapravo u većem riziku od muškaraca zbog činjenice da imaju tendenciju da se hrane u različitim regijama. Uprkos praznovjerju ubijanja albatrosa od strane mornara, u 19. stoljeću prilično su ih snažno lovili zbog perja, kojim su punili jastuke.

Gdje žive albatrosi?

Domovina albatrosa je Antarktik i okolna ostrva. Ali ove ptice tamo ne žive stalno, već se samo gnijezde. Za ostatak vremena albatrosi lete nekoliko hiljada milja od rodnih obala, ali gdje god odlutaju, jednom godišnje se vrate kući, gdje pronađu svog partnera i izlegu piliće. Dok pilić raste, oba roditelja ga uzgajaju i hrane. A čim mladi albatros stane na krilo, par se razilazi i svi lete svojim poslom. Ali nakon godinu dana vrate se, i ako su oboje živi i zdravi, onda će se sigurno opet konvergirati, nastavljajući svoju vrstu.

Mlade ptice takođe ne ostaju na svom mestu. U početku žive blizu svog rodnog mjesta, a kad sazriju, odlaze istraživati ​​okeanska prostranstva. Obično su pričvršćeni iza prolaznih brodova okeanskih turista, ribolovnih koćara ili plutajućih baza za preradu ribe iz kojih se otpad od prerade ribljih proizvoda baca u more i služi im kao hrana. Dakle, prateći ove brodove, prelete hiljade kilometara, ponekad čak i do sjeverne hemisfere.

Ali kamo god krenuli, s početkom proljeća lete u svoju domovinu. Još uvijek je misterija kako će pronaći put kući, ali stižu tačno na mjesto gdje su rođeni. Tamo se albatrosi pare i zasnivaju porodicu. Životni ciklus se nastavlja.

Migrirajuće albatrose nalaze se i na sjevernoj hemisferi. Istina, oni se ne sele u najhladnije njegove dijelove, ostajući u poznatijoj klimi umjerenih geografskih širina. Predstavnici roda Phoebastria, stvaraju svoje kolonije na ostrvima od Aljaske i Japana do Havajskih ostrva.

Na Galapaškim ostrvima se gnijezdi jedinstvena vrsta - Galapagos. Na ekvatoru su česti smirenost i smirenost, što onemogućava savladavanje većine albatrosa sa slabom sposobnošću aktivnog leta, a Galapagos tamo leti slobodno, koristeći vjetrove hladne okeanske Humboldtove struje, i hrani se tamo gdje ostali rođaci jednostavno ne može doći.

Gniježđenje i uzgoj

Lutajući albatros često se pari doživotno. Pronalaženje pravog partnera može potrajati i do 15 godina. Lutajuće albatrose gnijezde se u kolonijama po cijelom Južnom oceanu od ostrva Južna Geoggia i Tristan da Cunha do Indijskog okeana i subantarktičkog pojasa Novog Zelanda. Gnijezda ovih ptica nalaze se na padinama, liticama ili na obalama napuštenih ostrva, dobro propuhanih vjetrom, jer ove ptice ne mogu poletjeti sa zemlje i skočiti sa stijena da bi počele letjeti ili uhvatile nalet vjetra. Iz istih razloga, albatrosi se nikada ne ukrcavaju na brodove. Tokom sezone razmnožavanja mužjaci i ženke izvode složene i duge plesove parenja, tokom kojih se kljunovima klanjaju i trljaju jedan o drugog. Široko raširenih krila hodaju jedno prema drugome i kulminiraju podizanjem kljunova prema nebu i ispuštanjem glasnog vriska.

Mužjaci i ženke zajedno grade gnijezdo trave, cvijeća i mahovine ili koriste stara gnijezda. Gnijezdo je vrlo veliko, široko oko 1 metar i duboko 30 cm. Ženka snese jedno jaje teško oko 500 g. Nažalost, ljudi i dalje često uništavaju gnijezda i sakupljaju jaja albatrosa. Lutajući albatros inkubira svoje jedno jaje duže od bilo koje druge ptice na svijetu: od 75 do 85 dana. U ovom slučaju, mužjak i ženka zamjenjuju se svaka 2-3 tjedna. Francuski naučnici zabilježili su da je jedan od partnera tokom takve smjene bio odsutan u potrazi za hranom 35 dana. Za to vrijeme odletio je do Antarktika i natrag i prevalio udaljenost od preko 24.000 km. Za vrijeme inkubacije ove ptice u prosjeku izgube 17% svoje težine. Pilići albatros razvijaju se vrlo sporo. Prvih 20 dana roditelji svakodnevno hrane piliće, kasnije s velikim razmacima. Između hranjenja, pilići ostaju sami, pa postaju lak plijen predatora poput galeba. Ukupno je pile u gnijezdu 8-9 mjeseci dok ne nauči letjeti. Roditelji se brinu o njemu najmanje 275 dana.

Inkubacija i hranjenje od lutajućeg albatrosa uzima toliko vremena da se ove ptice gnijezde, u najboljem slučaju, jednom u dvije godine. Zbog toga, uprkos dugom životnom vijeku, koji je 40-50 godina, svaki albatros uzgaja vrlo malo pilića. Ptice počinju da se gnijezde ne ranije (i obično kasnije) 7-8 godina.

Šta jedu?

Albatrosi se uglavnom hrane ribom, a ne velikim lignjama ili hobotnicama, krilima, svim vrstama rakova, koje valovi izbacuju na površinu mora. Vidjevši plijen, ribu, lignje ili hobotnicu iz zraka u vodi, albatros zaranja i pada strelicom u vodu, ponekad probijajući vodeni stupac do dubine od 10 metara, grabi plijen i izlazi na površinu vode.

Ali oni mogu jesti ne samo živu hranu, oni ne preziru preminule stanovnike voda, kojih ima dosta u prostranim morima i okeanima. Na mjestima gdje se akumuliraju ribe, čak i sa mnogim drugim pticama koje su se stajale hraniti, albatros se osjeća kao gospodar, jer mu se može oduprijeti samo divovski burad

Često su vezani za tragove okeanskih brodova i dugo ih prate, jedući sav otpad koji se baci u more. A ako naiđu na plutajuće baze za preradu ribe, onda na takvim plutajućim bazama mnogi albatrosi ustaju na obroke nekoliko mjeseci i odlete za te brodove na hiljade kilometara od svog doma. Ali za albatros je ovo uobičajen način života, ove ptice lutalice su neprestano na putu.

Vađenje, obrok hrane

Vrste albatrosa (pa čak i unutarspecifične populacije) razlikuju se ne samo po staništu, već i po gastronomskim preferencijama, iako je njihova opskrba hranom približno ista. Razlikuje se samo udio određenog izvora hrane, koji može biti:

  • riba,
  • glavonošci,
  • rakovi,
  • zooplankton,
  • strvina.

Neki više vole gozbu s lignjama, drugi love kril ili ribu. Na primjer, od dvije "havajske" vrste, jedna, albatros s tamnim podlogama, fokusira se na lignje, a druga, crnonogi albatros, na ribu.

Ornitolozi su otkrili da određene vrste albatrosa spremno jedu strvinu... Tako se lutajući albatros specijalizirao za lignje koje umiru tijekom mrijesta, bacaju se kao ribarski otpad, a odbijaju ih i druge životinje.

Važnost pada na jelovnik drugih vrsta (poput albatrosa sive glave ili crnih obrva) nije tako velika: manje lignje postaju njihov plijen, a kada umru, obično brzo odu do dna.

Zanimljivo je! Ne tako davno razbijena je hipoteza da albatrosi skupljaju hranu na površini mora. Bili su opremljeni ehosonerima koji su mjerili dubinu do koje su ptice potonule. Biolozi su otkrili da nekoliko vrsta (uključujući lutajućeg albatrosa) roni na oko 1 m, dok se druge (uključujući zamućeni albatros) mogu spustiti na 5 m, povećavajući dubinu po potrebi na 12,5 metara.

Poznato je da albatrosi danju dobivaju hranu, roneći za žrtvom ne samo iz vode, već i iz zraka.

Reprodukcija

Tokom sezone razmnožavanja, albatrosi organiziraju takozvane kolonije, gdje se istovremeno okupljaju stotine ili čak hiljade parova, sasvim mirno koegzistirajući rame uz rame. Vode monogamni način života, samo jednom pronađu partnera i ostaju vjerni do kraja života. Oni postaju odrasli ljudi koji mogu sa 6 godina zasnovati porodicu i početi tražiti partnera. Događa se da to traje više od jedne godine, ali dvije ili čak nekoliko godina. Ali kad je par odlučio, počinju se bolje upoznavati. Vrlo je zanimljivo promatrati postupak udvaranja, kada tokom poznanstva albatrosi izvode neku vrstu plesa u parenju. To može potrajati nekoliko dana.

Ako se ženki sviđa mužjak, onda neko vrijeme provedu u mjestu poznanstva, a zatim odaberu jedno od nenaseljenih antarktičkih ostrva i tamo uspostave svoj dom gradeći gnijezdo od mahovine i trave. Ženka albatrosa nosi samo jedno jaje, koje inkubiraju zauzvrat, mijenjajući se svaka 2-3 tjedna. Inkubirati je potrebno prilično dugo, piletina se izleže tek nakon 75-80 dana, pa za vrijeme inkubacije oba roditelja izgube do 15-17% svoje težine. Inače, albatrosi se uopće ne boje ljudi i puštaju ih da priđu teletu ne pokazujući agresiju.

Pilić raste relativno sporo, roditelji ga hrane svakodnevno prva tri tjedna, a zatim jednom u nekoliko dana. Generalno, briga o piliću traje gotovo cijelu godinu dok ne ojača i ne počne samostalno dobivati ​​vlastitu hranu. Stoga, albatrosi imaju parenje nakon dvije godine, ponekad rjeđe. Ali bez obzira na to koliko je vremena prošlo, na jesen mužjak leti na isto ostrvo i tamo čeka ženku koja obično stigne malo kasnije. Porodični život se nastavlja. Ali ako jedan od para ne stigne, drugi ostaje sam do kraja svojih dana, njihova je zajednica tako jaka.

Deklinacija imenice albatros (koji padež)

Deklinacija riječi u jednini i množini

SlučajPitanjeBroj jediniceMn. broj
Nominative(ko šta?)albatrosalbatrosi
Genitiv(ko šta?)albatrosalbatrosi
Dativ(kome; čemu?)albatrosalbatrosi
Akuzativ(ko šta?)albatrosalbatrosi
Instrumental(od koga, od čega?)albatrosalbatrosi
Pripozicioni(O kome o čemu?)albatrosalbatros

Pin
Send
Share
Send
Send