Ptičje porodice

Australijska ostriga / Haematopus fuliginosus

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Oznake
  • Ptice koje počinju slovom K

Pjeskavac (Charadrii) velika je ptica iz brojnog reda Charadriiformes. Kombinira 10 porodica i 214 vrsta grozda.

Latinsko ime:Charadrii
Kraljevina:Životinje
Tip:Chordates
Klasa:Ptice
Odred:Charadriiformes
Podred:Waders
View:Sandpiper
Dužina tijela:15-62 cm
Dužina krila:10-30 cm
Raspon krila20-65 cm
Težina:30 -1300 g

  • 1 Opis
  • 2 Izgled
  • 3 Šta jedu veslači?
  • 4 Sandpiper - ptica selica ili ne
  • 5 Distribucija
    • 5.1 Domet
    • 5.2 Staništa
  • 6 Životni stil
  • 7 Reprodukcija
    • 7.1 Gnijezdo pješčara
    • 7.2 Jajašca
    • 7.3 Pilići
  • 8 tipova
    • 8.1 Tringa
    • 8.2 Prevare (Limoza)
    • 8.3 Curlews (Numenius)
    • 8.4 Sandbox (Calidris)
    • 8,5 Turukhtan (Philomachus pugnax)
    • 8.6 Šljuka (Gallinago)
    • 8.7 Plovers (Pluvialis)
    • 8.8 Charadrius
  • 9 avoceta (Recurvirostra avosetta)
    • 9.1 Hvatač ostriga (Haematopus ostralegus)
    • 9.2 Zanimljivosti o veslačima
  • 10 Neprijatelji sandpipera
  • 11 kukica kod kuće
  • 12 Voice

Opis

Pješčanik u vodi

Kulik je najveći predstavnik vodenih i poluvodnih ptica. Tjelesna težina veslača kreće se u rasponu od 30-1300 grama, a dužina tijela do 62 centimetra. Raspon krila je 65 centimetara. Stanovnik močvarnog područja.

Izgled

Kulik u šetnji

Svi se veslači međusobno razlikuju, posebno u veličini. Tako neke vrste pješčanika teže 30-60 grama, dok masa najvećih uvojaka prelazi jedan kilogram. Pješčare odlikuju struktura kljuna i nogu, dužina krila i repa. Ako herbalisti imaju dugačke i ravne kljunove, onda pješčari imaju kratke i debele kljunove. Wader kljun služi kao alat za pronalaženje hrane. Struktura kljuna ovisi o vrsti hrane koju pijesak jede. Plover na kraju ima kratki, zadebljali kljun kojim sakuplja hranu sa zemlje. Šljuka ima tanki, zakrivljeni kljun. Uz njenu pomoć, ptica hranu dobiva s dna rezervoara.

Dva peščara u močvarnom području

Kljovice imaju duge vitke noge, ali se šljuke kreću na kratkim nogama. Noge veslača su četveronožne, stražnji je slabo razvijen. Obojeni šljukare i mrežasti vrhovi prstiju imaju membrane između nožnih prstiju, uporedive sa onima vodenih ptica. Rep veslača je kratak, klinastog oblika. Krila su uska i duga.

Kulik traži hranu u močvari

Pješčaci imaju promjenjivu boju perja. Većina vrsta ovih ptica obojene su u jarke, šarene boje. Na primjer, među turukhtanima, paleta boja perja uključuje crnu, žutu, oker, crvenu i bijelu, perje okrunjenih krilaca svjetluca na suncu smaragdnim, ljubičastim i plavim nijansama. Skromnije pernati su šalovi, ploveri, ploveri - glavni dio tijela obojan je sivo-smeđom bojom s crnim i smeđim oznakama. Neke vrste veslača imaju kontrastnu boju perja: kicoš ima crna leđa prošarana svijetlim tankim poprečnim prugama, perje štula na leđima je crno, a na vratu i trbuhu bijelo, kod plovera, naprotiv, trbuh je crn, vrat je bijel, a siva leđa u potpunosti prekrivena bijelim mrljama, ostriga u boji podsjeća na uobičajenu svraku. Waders karakterizira sezonski morfizam perja: u jesensko-zimskom razdoblju u boji prevladavaju sivi i smeđi tonovi na leđima, a trbuh je bijel, crno i crveno perje pojavljuju se u proljeće i ljeto, a dno tijelo stiče bogate kremaste nijanse.

Šta jedu šljaku?

Pješčak jede ribu

Pješčaci se uglavnom hrane beskičmenjacima - vodenim i kopnenim insektima, ličinkama, crvima, rakovima, mekušcima i paucima. Dijeta vuka uključuje bube i ličinke. Plover se hrani insektima, bobicama i sjemenkama, turukhtani jedu rakove, guštere, sjeme trave i usjeve. Velike vrste puževa (veliki puževi, travari) hrane se ribom i žabama. U zatočeništvu se bršljani hrane žitaricama, sjemenkama i plodovima grmlja, žitaricama i proso.

Pjeskavac - ptica selica ili ne

Fotografija peščara u letu

Pjeskavci su ptice selice. Ptice koje vole toplinu uklanjaju se sa svojih mjesta za gniježđenje dolaskom prvog mraza. Vaderi koji žive u Rusiji odlaze na zimovanje krajem septembra - početkom oktobra. Evropski veslači migriraju krajem oktobra na jug.

Pješčari leti na vrlo velike udaljenosti da zimi. Neki od njih zimi provode 11 hiljada kilometara od kuće. Ptice lete u parovima ili jatima od 10-20 parova. Lete noću, a danju se odmaraju.

Kulik će uskoro poletjeti

Stanovnici Sibira zimuju u Australiji i na Novom Zelandu, stanovnici Aljaske - u Argentini, evropski veslači - u Južnoj Africi i na Madagaskaru.

Područje

Pješčanik blizu močvare

Pješčaci žive širom svijeta, s izuzetkom Antarktike. Pješčaci žive na krajnjem sjeveru i na Aljasci, uz obalu Arktičkog okeana, u Sibiru i na Čukotki. Šljuka naseljava subarktična i umjerena područja Euroazije, Islanda, Irske. Sjedilački vjetrovi naseljavaju južnu Europu, a migracijski u Skandinaviji, Moskovskoj regiji i Uralu. Turukhtani ljetuju na Britanskim ostrvima i u Skandinaviji. Curlews se gnijezde u Sjevernoj Americi i na Čukotki. U Americi i Euroaziji žive razne vrste plovera. Neke ploverice naseljavaju priobalna područja rijeke Amazonke u Latinskoj Americi.

Fotografije staništa pješčara

U Rusiji postoji 75 vrsta veslača. Daleki istok naseljavaju ploveri, jastrebovi i drveni pijetlovi; u Primorju se gnijezde velika i mala vretena, na Altaju - usurijske plovere. Na krajnjem sjeveru žive predstavnici klana pješčanika. Na jugu zemlje naselili su se kamenice, srpasti kljun, šiloljubac i mnoge druge pernate porodice ptica bršljana.

Stanište

Peščanik u močvari

Pješčare su poluvodne ptice. Gnijezde se u močvarnim nizinama usred neravne grmlje vegetacije. Pješčaci žive na obali rijeka, jezera, mora. Neke vrste bršljana žive na obrađenim poljima, u neprohodnim tundrama, stepskim prostranstvima, planinskim lancima. Postoje šumski kukci: dudovi i crnci gnijezde se isključivo u šumama. Većina mokraca treba vodu u blizini mjesta za gniježđenje, ali postoje vrste ptica (npr. Plover, avdotke, trkači) koje se ugodno osjećaju u pustim i bezvodnim područjima.

Lifestyle

Dva šljunčara koji traže hranu u močvari

Pješčaci su aktivne ptice. Dobro trče po zemlji, brzo lete, plivaju i dobro rone. Ptice žive u kolonijama od 15-20 parova. I tokom dalekih letova zalutaju u jata od više hiljada.

Veslači provode vrijeme tražeći hranu, lijeno šetajući vodenim plićakom i kljunovima rojeći muljevito dno. Ponekad tiho razgovaraju među sobom. Pješčaci su mirne i prijateljske ptice. U porodici pješčara rijetko se događaju tučnjave i obračuni.

Fotografija peščara

Međutim, tijekom dojenja potomaka, ptice postaju agresivne. Štitijući leglo od životinja koje su se pojavile na njihovom teritoriju, gusari pokazuju hrabrost i žestinu. Da bi otjerale nepozvanog gosta, ptice se okupljaju u grupi i napadaju ga, ponekad kljuveći do smrti.

Pješčani se vraćaju sa zimovanja u aprilu, odmah nakon topljenja snijega. U južnim regionima (Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan) pojavljuju se u martu, u Ukrajini - poslednjih dana marta, u Moskovskoj regiji - u aprilu, u Jakutiji - sredinom maja. Odmah po povratku, veslači se podijele u parove i započinju graditi gnijezdo.

Reprodukcija

Peščanik mužjak

Mužjaci prvi stižu sa zimovanja. Savladavši, počinju parenje - parenje ritualnih letova, koji pomažu privući ženke. Trenutni let mužjaka događa se visoko na nebu. U ovom trenutku ptica raširi krila i rep, ispuštajući srceparajuće zvukove. Prvo se pješčanik podiže vertikalno prema gore, a zatim pada "poput kamena dolje", naglo zaranjajući iznad površine zemlje. U letu, ženka se pridružuje mužjaku, dolazi do parenja. Kada se pare, ptice vrište "tika-tika" ili "taki-taki". Tijekom sezone razmnožavanja, bršljani žive podalje, ali neki, poput štula i krilaca, radije postoje u kolonijama i polukolonijama.

Ženski kukolj

Waders karakterišu različite vrste ponašanja u parenju. Kod nekih vrsta plovera i šljuka često je poliandrija - ženka pravi 2-3 kandže od različitih mužjaka, a mužjaci izlegu potomstvo. Pjeskavci, škrgavci, pozdravljači i uvijači su monogamni, a turukhtani su poligamne ptice (ženke same inkubiraju i doje svoje potomstvo).

Gnijezdo pješčara

Pješčak savija gnijezdo

Ženka je angažirana na izgradnji gnijezda. Stanovanje pješčara je udubljenje u obliku posude u tlu usred gustog grmlja i vegetacije. Neke vrste mokraca obložuju dno gnijezda suhim lišćem, ali obično gusari odlažu jaja direktno na zemlju. Pješčaci ponekad zauzimaju prazna gnijezda drveća drugih ptica.

Jajašca

Fotografija jaja šalca

Krajem aprila ženka kukaca polaže četiri zelena jaja u obliku kruške s brojnim smeđim mrljama različitih veličina. Težina jaja je 60-80 grama. Izlijeg potomstva traje 21 dan. Sve to vrijeme ženka bez odlaska sjedi u gnijezdu, a mužjak joj donosi hranu. Što je sjevernije područje gniježđenja ptice, to se kasnije pojavljuju pilići. Na primjer, veslači koji žive u Europi polažu jaja u aprilu, stanovnici Moskovske regije razmnožavaju se u maju, a sezona parenja vesla s poluotoka Tajmir pada sredinom jula.

Pilići

Fotografija pilića pješčanika izbliza

Pilići se rađaju sa vidom, pubertetom. Drugog dana života počinju hodati, a nakon tjedan dana napuštaju gnijezdo i samostalno dobivaju vlastitu hranu. Iz mjeseca u mjesec, pilići imaju trajno perje. Tijekom prvog ljeta, mladunci vukovi drže se blizu svojih roditelja. Odrasle ptice uče piliće da se love i skrivaju u slučaju opasnosti. Kad se pojavi divlja životinja, ženka ili mužjak gitara uhvati mladunče za vrat i u letu ga lagano prevozi na sigurnu udaljenost. U drugoj godini života mlade ptice dostižu spolnu zrelost, postaju odrasle i spremne su za stvaranje vlastite porodice.

Pješčanik uz vodu

Promatrači ptica procjenjuju da u divljini postoji 214 vrsta ptica veslača. Otprilike polovina vrsta veslaša navedena je u Međunarodnoj crvenoj knjizi. Broj sjajnih šljuka, lopata, lopata, stepanih ćuraka i vranaca stalno se smanjuje. To je zbog činjenice da se u mnogim zemljama lovi veslači. U Rusiji je proljetni lov na ove ptice zabranjen, ali ih krivolovci pucaju tijekom cijele godine. 11 vrsta je upisano u Crvenu knjigu Rusije. Na popisu se nalaze šilokljuv, žuta zubaca, ptice budače, planinska šljuka i dječja uvojak.

Waders su grupirani u 10 porodica, od kojih svaka uključuje nekoliko rodova.

Ulits (Tringa)

Puž sjedi na stupu

Izgled: ptice veličine drozda. Tjelesna težina 300-400 grama, dužina - 21-31 centimetar. Većina podvrsta je siva s bijelim i crnim potezima.

Rasprostranjenost: Puževima pripada 10 vrsta ptica koje žive u Evropi, Aziji i Sjevernoj Americi. Puževi se gnijezde na obalama vodnih tijela u tundri, šumama i stepama.

Karakteristike: dok se šetaju, čini se da se ptice klanjaju cijelim tijelom.

  • dandy,
  • travar,
  • rukavac,
  • veliki puž,
  • Puž Okhotsk,
  • šareni puž,
  • pustinjak puž,
  • crni,
  • fifi,
  • Američki jasenov puž,
  • puž pepeo,
  • mrežasti puž.

Vretena (Limoza)

Fotografija grčka na drvenom stupu

Izgled: velike ptice močvarice s dugim, debelim krajem, kljunom zakrivljenim prema dolje i dugim nogama. Veličinom podsjećaju na goluba. Dužina tijela 20 centimetara, težina - 250-350 grama. Zimsko perje ptica je dimno-smeđe, ljeti se pojavljuju crvene nijanse.

Rasprostranjenost: bodovi žive u močvarama Islanda, Norveške, Švedske, Finske, Rusije. Ptice prezimljavaju u južnoj Evropi, Africi, jugoistočnoj Aziji i Australiji.

Vreteno u vodi

Značajke: pozdravljači žive u blizini rezervoara u bučnim jatima. Sa smanjenjem močvara posljednjih godina, smanjio se broj sjajnih karavana. Ova vrsta je blizu ranjive.

  • velika grčka,
  • kanadski bodew,
  • mali zatvarač,
  • spotted bodew.

Curlews (Numenius)

Kronshep u pustinji

Izgled: Curlews su vitke ptice sa dugim kljunom zakrivljenim prema dolje. Tjelesna težina - 900-1500 grama, dužina - do 65 centimetara, raspon krila - 90-100 centimetara. Boja perja je bež sa smeđim i crnim prskanjem. Velika i srednja kovrča imaju bijelu slabinu.

Rasprostranjenost: Curlews žive u močvarnim područjima u sjevernoevropskim zemljama. Najveća koncentracija ptica u Rusiji zabilježena je u Kirgistanu i na istočnoj obali Bajkalskog jezera. Curlews prezimljuju u južnoj Aziji i Australiji.

Kronshep među visokom zelenom travom

Karakteristike: curlews dobro plivaju, let je oštar, roni. Tijekom zimskih migracija ptice se okupljaju u velikim jatima i čine klin, što nije tipično za veslače.

  • velika kovrča,
  • kovrča sa dugim računima,
  • Dalekoistočna kovrča,
  • baby curlew,
  • srednja uvojak,
  • Tahitian curlew,
  • uvojak sa tankim računima,
  • Eskimo curlew.

Sandboxes (Calidris)

Photo of Sandpiper

Izgled: Ptice guste građe, kratkih nogu i kratkog, ravnog crnog kljuna. Tjelesna težina doseže 700 grama, dužina - 25-28 centimetara. Donji dio tijela je zadimljene boje, glava, leđa, krila i rep su zelenkasto smeđe boje. Tijekom sezone parenja u boji se pojavljuju crveni i crveni tonovi.

Rasprostranjenost: Pjeskavci se gnijezde u arktičkoj i subarktičkoj klimi. Pronađena na obalama Arktičkog okeana, u istočnom Sibiru i na Dalekom istoku. Dunlin naseljava tundru Sjeverne Amerike, Škotske, osim toga gnijezde se na Sahalinu, Kurilskim ostrvima, Kamčatki. Morski, beringovski i bijelorepi kukci žive u Skandinaviji i Aleutskim ostrvima.

Karakteristike: Pješčaci vode tajni, tihi način života. Prehrana za ptice uključuje beskičmenjake koji žive na površini vode.

  • veliki peščanik,
  • Islandski šljunak,
  • mali peščanik,
  • vrabac-vrabac,
  • baby sandpiper,
  • Dunlin,
  • crvenokosa šarenica,
  • dugopika,
  • durenje,
  • gerbil,
  • morski pijesak,
  • Kanadski škrtica,
  • blatnjav,
  • hodilac
  • lopatica,
  • Dunlin,
  • vrabac

Turukhtan (Philomachus pugnax)

Izgleda kao ptica turukhtan

Izgled: turukhtani imaju duge noge i kljun, vitkog tijela. Težina ptice je 800-120 grama, dužina je 55 centimetara. Turukhtani imaju šareno perje, u kojem postoje zelene, žute, plave, crvene nijanse. Izvan sezone parenja, intenzitet boje perja se smanjuje. U proljeće mužjaci razvijaju ogrlicu od pera i uši.

Rasprostranjenost: Turukhtani su ptice selice koje se gnijezde u vlažnim područjima na sjeveru Euroazije. Zimuju u južnoj Evropi, Južnoj Africi, Aziji i Australiji. Tokom migracije ptice se drže u jatu. Na mjestima odmora čine tisuće ptičjih kolonija.

Značajka: turukhtani su poznati po svojoj svadljivoj, agresivnoj prirodi. Između ptica se neprestano događaju ozbiljne borbe, koje završavaju smrću slabog učesnika.

Šljuka (Gallinago)

Šljuka na jezeru

Izgled: Mršave ptice kratkih nogu, dugog debelog vrata i dugog, ravnog kljuna. Dužina tijela do 50 centimetara, težina - 800-1000 grama. Perje na trbuhu i prsima je bijelo, gornji dio je šarolik. Uz krunu i na bočnim stranama leđa nalaze se dvije bijele pruge.

Rasprostranjenost: šljuke žive na sjevernim geografskim širinama Euroazije, Islanda, Sjeverne Amerike, Velike Britanije. Sporadično, vrsta se nalazi na Azorima i Farskim ostrvima. Snajperi prezimljavaju u južnoj Evropi, Aziji i Africi.

Snajp traži hranu

Osobitosti: šljuku karakterizira struja - to je brzi vertikalni let do visine do 100 metara, a zatim brzi pad. Tokom struje, ptice se pare. Tokom leta, krila koja vibriraju pod pritiskom ispuštaju zvuk sličan blejanju ovna.

  • planinska šljuka,
  • drvna šljuka,
  • sjajna šljuka,
  • šljuka,
  • harshnep,
  • pustinjak šljuka,
  • Woodcock.

Plovers (Pluvialis)

Izgleda kao plover

Izgled: Male ptice sa dugim zelenim nogama i dugim smeđim kljunom. Manji od goluba. Tjelesna težina je 500 grama, dužina je 35 centimetara. Perje je crno-bijelo, na crnim leđima su zlatno žute i bijele mrlje.

Rasprostranjenost: Ploče selice gnijezde se u tundri Evroazije i Sjeverne Amerike. Zimi lete u Južnu Ameriku, Australiju i Novi Zeland.

Fotografija plovelja na livadi

Karakteristike: tokom migracija ploveri prelaze razdaljinu od 11.000 kilometara. Njihov let je brz i brz. Njegova brzina doseže 70 kilometara na sat.

  • Američka smeđa krilata plover,
  • zlatna plover,
  • tules,
  • smeđekrila plover,
  • kora ili glupa plover,
  • krilac ili prasad.

Zuiki (Charadrius)

Zuyki photo

Izgled: plover su male ptice koje izgledaju poput vrapca. Njihova tjelesna težina je 180-250 grama, a dužina 20 centimetara. Tokom sezone parenja perje ptica prekriveno je bijelim, crnim, pješčanim i crvenkastim nijansama. Glava je obojena svjetlije od tijela. Na prsima je tamna poprečna pruga. Kljun je žut, na kraju crn.

Rasprostranjenost: ploveri se nalaze u Evropi (Engleska, Norveška, Švedska), Kanarskim i Azorskim ostrvima, Sjevernoj Africi (Alžir, Tunis), Egiptu. U Aziji se gnijezde u Koreji, Japanu, Kini, Indoneziji. Neke se vrste nalaze u Americi. Sjeverne sorte zimi lete na jug.

Zuyka u stepskom okruženju

Karakteristike: ploveri ne mogu plivati, pa hranu traže na pijesku u blizini vodnih tijela tražeći hranu uz pomoć kratkog kljuna.

  • Maori plover,
  • mrežasta kravata,
  • Ussuri plover,
  • mali plover,
  • kratkoročni plover,
  • morski plover.
  • ovčar plover,
  • planinski plover.

Avocet (Recurvirostra avosetta)

Ptica sa zanimljivim kljunom - shiloklyuvka

Izgled: velika ptica sa crno-bijelim kontrastnim perjem, kljun zakrivljen prema gore. Tjelesna težina do 500 grama, dužina - 50 centimetara. Noge su dugo sive.

Rasprostranjenost: ptice žive u Euroaziji i Africi. U Rusiji se gnijezde na Ciscasu, na jugu Sibira i u Kaspijskoj regiji.

Karakteristike: Avocents su izvrsni trkači. Tijekom kretanja istežu vrat i savijaju glavu prema tlu, dok krila širom otvaraju i ispuštaju niske, promukle zvukove.

Hvatač kamenica (Haematopus ostralegus)

Ovako izgleda kamenica

Izgled: velika ptica sa crno-bijelim perjem. Kljun je srednje dužine i narandžaste boje. Dužina tijela 40-47 centimetara, težina 420-820 grama, raspon krila 80-86 centimetara.

Rasprostranjenost: ostriga živi u zapadnoj Evropi, centralnoj Euroaziji, Kamčatki, Kini i zapadnoj Koreji.

Osobitosti: hvatač kamenica pripada maloj porodici poluvodnih ptica Haematopodidae, koje žive isključivo na morskim obalama.

  • Novozelandska ostriga,
  • Australijska ostriga,
  • piebald oystercatcher.

Zanimljivosti o veslačima

Hvatač kamenica pored vode

  1. Mnogi pješčari poput šljuke i šljuka podliježu lovu.
  2. Pješčaci mogu neumorno preletjeti 11 hiljada kilometara.
  3. Prehrana nekih vrsta veslača uključuje otpadne proizvode.
  4. Pješčaci koriste ljudima jedući štetne insekte i njihove ličinke na obrađenim poljima.
  5. Meso peščara je suho, žilavo. Da bi jelo bilo sočno i masno, meso se kuha najmanje pet sati.
  6. Dijetalno meso za kolače. 100 grama proizvoda sadrži 130 kcal.

Neprijatelji veslača

Neprijatelj peščara - zlatni orao

Očekivani životni vijek veslača je 15-20 godina. Nažalost, većina ptica ne živi ni do 5 godina, budući da gusari imaju mnogo prirodnih neprijatelja među pticama grabljivicama. Sokolovi, zlatni orlovi, jastrebovi i zmajevi love lovce, jastrebove, kovrče i druge predstavnike porodice veslača. Grabežljive ptice hvataju trome veslače kad same love u vodi. U ovom trenutku postaju bespomoćni, jer su zauzeti traženjem plijena. Kada se grabežljivac približi, gusjeničari pokušavaju otplivati ​​ili pobjeći, ali, u pravilu, pobjeđuje jači suparnik.

Pjeskavci kod kuće

Fotografija šljunčara i njegovih pilića u divljini

Druželjubivi veslači postaju odani kućni ljubimci za ljude. Uzgojen u zatočeništvu, pješčanik se ne boji ljudi, navikava se na domaće životinje i lokalnu hranu. Ptice se prilagođavaju životnim uvjetima, prehrani. Nažalost, pripitomljeni veslači se ne razmnožavaju dobro.

Nije preporučljivo držati veslače u kavezima. Ove ptice su prilično aktivne, stoga se u zatvorenom prostoru ponašaju nemirno, tukući se protiv rešetke. Najbolje je urediti prostrani kavez na otvorenom za veslača, u kojem će biti mjesto za gniježđenje, hranilica i korito s vodom. Ptica će se osjećati ugodno ako je drži pored prirodnog rezervoara u kojem će sama tražiti hranu.

Ženka kukaca hrani svoje piliće

Domaći šljunčari se hrane crvima, mučiteljima i zofobusima Ponekad se gliste dodaju vlažnoj kaši od kruha. Neki amaterski promatrači ptica pretvaraju divlju pticu u sirovo nemasno meso (ili srce) narezano na male tanke kriške.

Glasajte

Oystercatcher sjedi i viče

Glasovi lutalica su različiti. Svaka vrsta ptica ima svoj način komuniciranja sa bližnjima. Glas tamnog kukaca je jasan i glasan. Pozivi mužjaka sastoje se od jednosložne riječi "pip", koja se ponavlja u intervalima od 4-5 sekundi. Pjesme vrabaca su brže. Ponavljaju "piu-piu-piu" mnogo puta. Pojanje je sporo, ali pjesma postaje sve brža sa svakom sekundom. Na kraju se čuje vrhunski zvuk zvona "Ja pijem", zatim ptica zamire i nakon nekoliko sekundi pjesma se opet ponavlja. Zvukovi piščara svrake slični su škripanju kokoši. Ptice brzo, brzo izgovaraju zvuk "pilo-pilo". Kad ptice pjevaju refrenom, zvuk postaje kontinuiran i sličan glasovima jata galebova. Crne sandpipere odlikuje se zvučnim cviljenjem "yip-yip".

Dandi rijetko razgovaraju. Tokom pregovora s braćom proizvode dvosložne zvukove „tu-viit-tu-viit“.

Pješčani se međusobno prepiru

Mnogi veslači postaju pričljivi pri košnji. Vretena, opisujući krugove, monotono ponavljaju "woo-eetuyu-woo-eetyuyu" ili brzo pjevaju "tevvee-tevvee". Brzina i intonacija pjevanja mogu biti različiti. Ako mužjak pozove ženu, viče "tevek-tevek" ili "ve-te-te". Kad se otkrije opasnost, naglo ponavlja "te-vve-te-vve" ili "terevezhzhzh". Tokom sezone razmnožavanja možete čuti tihi glas šljuke, koji nalikuje blejanju ovna. Ponavljajući „bala-bala-bala-bala“ ima drugačiji tempo: pjesma započinje polako, a zatim se svake sekunde ubrzava i završava oštrim „br“.

Pjevanje plovera je poput zvukova flaute. Ista je melodična, glatko teče od niskog do visokog. Slogovi su obično otvorenog tipa, završavajući se na "ui" ili "uu". Ponekad pjesmu prekida trzavi signal "piu-piu", koji se čuje 3-4 sekunde, tada se zvukovi počnu izmjenjivati: izvučeni "piu-piu" zamjenjuje se brzim i visokim "pilijem" -pili ".

Ženka i mužjak ostriga proizvode zvukove

Mnogi veslači šute i govore samo u vrijeme opasnosti ili prilikom parenja. U to doba ptice ispuštaju tihe promukle zvukove „hiuu-hiuu“. Glas šljuka nije baš eufoničan. Njegov glas sličan je lupetanju kokoši ili brujanju "khyr-khyr". Šljuke uglavnom razgovaraju noću. S početkom mraka, muškarci samci ispuštaju oštre povike "tundra". U trenutku polijetanja, šljuka viče „chzhech“, na zemlji se ova riječ pretvara u preplavljene zvukove „che-keche-ke“.

Crnonoge smeđkaste - lov na dimljenu kamenicu - fotografije i slike u dobroj kvaliteti

Kupite ovu sliku za samo $1 uz naš fleksibilni plan Nabavite

Informacije o upotrebi

Fotografija "Crnonoge smeđkaste - lov na dimljenu ostrigu" može se koristiti u lične i komercijalne svrhe prema uslovima kupljene Royalty-free licence. Slika je dostupna za preuzimanje u visokoj kvaliteti u rezoluciji do 3000x2000.

  • Zemlja: Češka Republika
  • Lokacija: Napolju
  • Orijentacija slike: Horizontalno
  • Sezona: Ljeto
  • Karakteristike slike: Non-stock slika
Depositphotos
  • O zalihama fotografija
  • Naši planovi i cijene
  • Poslovna rješenja
  • Depositphotos Blog
  • Referalni program
  • pridruženi program
  • API program
  • Slobodna radna mjesta
  • Nove slike
  • Besplatno Slike
  • Registracija dobavljača
  • Prodajte zalihe fotografija
  • Engleski
  • Deutsch
  • Français
  • Español
  • Ruski
  • Italiano
  • Português
  • Polski
  • Nederlands
  • 日本語
  • Česky
  • Svenska
  • 中文
  • Türkçe
  • Español (Meksiko)
  • Ελληνικά
  • 한국어
  • Portugalski (Brazil)
  • Magyar
  • Ukrajinski
  • Bahasa Indonesia
  • ไทย
  • Norsk
  • Dansk
  • Suomi
Informacije
  • Često Postavljena Pitanja
  • Svi dokumenti
  • Ptica u letu - Foto magazin
Kontakti
    +7-495-283-98-24
  • Live chat
  • Kontaktiraj nas
  • Recenzije o Depositphotos
Pročitajte nas
  • Facebook
  • Twitter
  • VK
Dostupno uDostupno u

© 2009-2021. Corporation, SAD. Sva prava zadržana.

Pin
Send
Share
Send
Send