Ptičje porodice

Kante Finch / Euodice sa srebrnim računom

Pin
Send
Share
Send
Send


Među tkalcima zeba zeba sa srebrnim računomje možda najskromnije obojena ptica. Stranice glave i grla su žućkastosmeđe s blagim ljuskama zbog svjetlijih rubova pera. Vrh s tamnim uzdužnim prugama. Cijeli gornji dio tijela je svijetlosmeđe boje s tamnijim poprečnim sjenčanjem. Primarno letačko perje i zašiljeni kopljasti rep tamno su smeđe boje. Slabin i gornji rep su crni. Prsa i stranice tijela su žućkasto-bjelkaste. Kljun je masivan olovno-sivi (boja nebrušenog srebra), sjaja.

Noge boje mesa. Oči su smeđe, rubovi kapaka su plavkasti. Dužina ptice je oko 11 centimetara. Mužjaci i ženke imaju istu boju, ali neke ženke imaju svjetliji (smećkasti) rep od mužjaka (iako je ovo možda dobni fenomen). Najbolja razlika između mužjaka i žene je pjevanje. Ovo je ugodna i tiha, kao da blebeće strofa.

Srebrna zeba je stanovnik sušne zone u sjevernom dijelu tropske Afrike i dijelom na Arapskom poluotoku. Područje rasprostranjenja ove vrste proteže se na cijelom afričkom kontinentu. Njegova sjeverna granica prolazi od Senegala i Mauritanije uz južnu granicu Sahare i doseže obale Crvenog mora. Ovdje takođe ulazi u jugozapadni dio Arapskog poluostrva. Južna granica rasprostranjenosti na istoku kontinenta spušta se do Somalije, Kenije i Tanzanije.

Ptice žive u savani, polu pustinji i u pustinji - u oazama, u blizini vještačkih izvora vode. Spremno se drže ne samo na granicama kultiviranog krajolika, već i u neposrednoj blizini ljudskog prebivališta. Ovi zebe se uglavnom hrane malim sjemenkama raznih samoniklih trava. Mužjaci vole pjevati dok otvoreno sjede na istaknutoj grani ili vrhu drveta. "Pjevanje sa slušateljima" također se primjećuje kod ove vrste, ali ne tako često kao kod ljuskavih munija i glina. U prirodnim uvjetima, srebrna zeba prilično je mirna i neaktivna ptica. Nakon hranjenja može sjediti gotovo satima. Često se mnogi pojedinci okupe na grani. Blisko pritisnuti jedno uz drugo, poredani su u dugim redovima.

Tijekom sezone razmnožavanja, koja u zeba počinje u drugoj polovini kišne sezone, žive u parovima. Ptice se gnijezde u gustom trnovitom grmlju i u krošnjama niskog drveća, često i u kolibama, pod krovovima i na verandama kuća. Njihovo je gnijezdo sferično, sa bočnim ulazom u obliku kratke cijevi. Građena je od stabljika i metlica bilja, a iznutra je obložena raznim biljnim vlaknima i perjem. Nekoliko vrlo otvorenih gnijezda često su vrlo blizu jedno drugome. Čigav srebrnjak često koristi napuštena gnijezda nekih vrsta tkalaca, obložujući ih iznutra mekanim materijalom i smanjujući ulazni otvor koji je za njega preširok.


Srebrna zeba (Euodice kantane)

Poznate su četiri podvrste srebrnozube zebe. Vanjske razlike među njima su beznačajne.

Uvoz ovih ptica u Evropu započeo je u 18. vijeku. Uprkos neopisivoj boji, amateri ih rado nabavljaju. Srebrna zeba mirna je, nezahtjevna ptica koja se lako razmnožava u zatočeništvu. Dobro se slaže s drugim vrstama tkalja. U volijeri možete držati i uzgajati nekoliko parova ove vrste odjednom.

U slučaju držanja u kavezu, svaki par mora biti odvojeno smješten. Najbolje se razmnožavaju ptice koje su imale priliku da se pare po vlastitom izboru. Dotjerani muškarac pjeva, držeći u kljunu vlati trave. Na brzinu čuči i skače ispred ženke. Obično reaguje istim pokretima i također drži stabljiku. Ove zebe rado gnijezde i poluotvorenu kućicu i pletenu košaru sa bočnim ulazom. Kvačilo sadrži od 3 do 6 jaja. Oba člana para učestvuju u inkubaciji. Nakon 12 dana izležu se pilići - potpuno goli i tamni, s gotovo crnom kožom. Do tri sedmice starosti postaju potpuno punopravni i napuštaju gnijezdo. Boja im je ujednačena, svijetlosmeđa, kljun je također smeđi, sjajan. Ptice se osamostaljuju najranije 12-14 dana nakon napuštanja gnijezda. Da ne bi ometali roditelje da započnu novo gniježđenje, treba im dati zasebnu kuću za noć.

U prvoj godini života u zatočeništvu, fino srebrena zeba često se ne gnijezdi sasvim uspješno: ne inkubira jaja ili ne hrani piliće. U tim slučajevima trebate koristiti japansku zebu. U narednim godinama, čitav reproduktivni ciklus srebrene zebe obično se odvija normalno i često postoje slučajevi kada par sigurno uzgaja tri do četiri legla godišnje. Ne smije im se dopustiti da se više gnijezde, a do sljedećeg proljeća sve kućice za gniježđenje trebaju biti uklonjene s ptica.

Glavna hrana za srebrenu finu je proso, mogar, sjeme kanarinca i zelje, uz to klijavo zrno i poluzrelo sjeme raznih biljaka. Loše uzima stočnu hranu, ali svejedno je potrebno je ponuditi ptici tokom sezone razmnožavanja.

Ova zeba je izuzetno druželjubiva i, izolirana od svojih rođaka, lako stvara par s jedinkama drugih vrsta. Mužjaci srebrne zebe u više navrata su se parili sa ženkama malabarske zebe, japanske zebe, ljuskave munije, zebre, male košulje, munije crnoglave, pa čak i valovite i sive astrildije. Ženke srebrene zebe bile su križane s mužjacima japanske zebe, ljuskave munije, malabarne i zebre, pa čak i bronzane šinke sa šiljastim repom i trstikom. Svi ukrštaji, s izuzetkom srebrene zebe i zelena Malabar, sterilni su.

Literatura: Egzotične ptice u našoj kući, Lukina E.V., 1986.

Pin
Send
Share
Send
Send