Ptičje porodice

Opis Sokola sakera iz Crvene knjige

Pin
Send
Share
Send
Send


Dobrodošli, gost... Molimo prijavite se ili se registrujte.
Niste dobili vašu e-poštu za aktivaciju?

  • JEDNAKE PTICE "
  • Ptice drugih redova i porodica "
  • Ptice grabljivice i sove "
  • Sokol krastač (Falco cherrug)

Tema autora: Falco cherrug (Pročitano 5919 puta)

0 članova i 1 gost pregledavaju ovu temu.

  • JEDNAKE PTICE "
  • Ptice drugih redova i porodica "
  • Ptice grabljivice i sove "
  • Sokol krastač (Falco cherrug)

Opis ptice

Prema klasifikaciji, ptica pripada porodici sokolovi. Zbog svoje pristojne težine i velike veličine, stvorenje se ponekad naziva i "zlatnim orlom". Otkrijmo kako Saker Sokol izgleda i šta jede.

Kako izgleda

Boja perja može biti jednolična ili u prugama. Boja se kreće od čokoladno smeđe do krem ​​boje. Blijede mrlje se mogu pratiti na unutrašnjem repnom perju. Ženke su mnogo veće od muškaraca. Teški su 950-1300 g. Tijelo ima dužinu od oko 125 cm, a težina mužjaka 1090 g.

Vrsta se razlikuje po slabim antenama na bokovima glave. Dvije godine nakon rođenja, leđa sokola dobivaju tamno sivu nijansu. Stopala postaju žućkasta.

Dugačka i široka krila su usmjerena prema kraju. Blago su prugaste. Rep je svijetlosmeđe boje. Karakteristična karakteristika je svijetla krem ​​boje.

U prirodi postoji nekoliko vrsta sokolova:

  • običan,
  • Sibirski,
  • Turkestan,
  • Mongolski,
  • Altajski,
  • aralokaspian.

Svi se razlikuju po boji i staništu. U divljini životni vijek ptice doseže 20 godina.

Žene dominiraju nad muškarcima. Često kradu plijen jedni od drugih.

Karakter i način života

Ne možete vidjeti Saker Sokola kako gradi svoje gnijezdo. Sokolovi obično zauzimaju tuđe domove, pa čak i istiskuju prethodne vlasnike. Oni nisu društvena bića i radije se naseljavaju dalje od drugih parova.

Ranije se ova vrsta koristila za lov na krupnu divljač. Ptica je sposobna da ubije gazelu. Može satima sjediti u zasjedi i promatrati plijen. Zlatni orlovi love rano ujutro ili navečer. Spavaju noću.

Na teško dostupnim mjestima sokoli se gnijezde na izbočinama stijena i planina.

Ptice rijetko daju glas. Gotovo uvijek šute. Krik sokola zvuči plemenito i istovremeno prijeteće. Lovcima je vrlo poznat. Saker Falcon viče u slučaju da plaši grabežljivce iz svog gnijezda.

Šta jede

ptica koristi oštre kandže da uhvati plijen. Snažni kljun je u stanju da preseče telo žrtve. Tijekom sezone razmnožavanja sokolovi se hrane vjevericama, zečevima, hrčcima, jerboama. Te osobe čine 60-90% prehrane.

Sokoli mogu jesti guštere, patke, čaplje. Ne smeta im jesti ribu i insekte. U nekim regijama Evrope ptica plijeni štakore i miševe, glodare, kao i golubove.

Saker sokol leti blizu tla i na otvorenim prostorima. Glavne prednosti pogleda su velika upravljivost i brzo ubrzanje. Sokol napada vodoravno, a ne vertikalno iz zraka.

Gdje stanuje

Stanište je prilično opsežno. Zlatni orao živi u polupustinjskim i šumovitim područjima. Nalazi se na teritoriji od Istočne Evrope do centra Azije. Ptice migriraju u Afriku i Južnu Aziju. Pokušaji uzgajanja sokola nedavno su identifikovani u Njemačkoj.

Sokolovi žive u raznim zemljama. Oni uključuju:

  • Češka Republika,
  • Bugarska,
  • Austrija,
  • RF,
  • Jermenija,
  • Georgia,
  • Moldavija.

Vrsta se nalazi u Hrvatskoj, Iraku, Mađarskoj. Sokolovi svake godine zimuju u Italiji, Egiptu, Etiopiji, Sudanu, Izraelu, Kipru.

Ptice se gnijezde na visini od 15-20 metara. Žive na drveću u otvorenim šumama.

Reprodukcija

Sezona parenja započinje u aprilu. Ako par hibernira zajedno, polažu jaja ranije od ostalih. Kvačila u ljetnim mjesecima su zbog loših prirodnih uslova. Sokoli su monogamni.

Sokolovi se koriste za uzgajanje gnijezda vrana, orlova ili miša. Jaja se polažu u drugoj polovini marta. Ženka obično snese 4 jaja.

Rijetko ih je 5. Školjka se odlikuje crvenkastom bojom i malim tamnim mrljama. Ženke inkubira potomstvo, dok otac budućih pilića lovi plijen.

Mladunci se rađaju za 36-38 dana. Nakon 48 dana, mladi sokoli su na krilu. U istom periodu nauče sami loviti, trenirati za napad na plijen. Pilići spolnu zrelost dostižu u dobi od dvije godine.

Ako grabežljivac napadne pilić, ona će pasti na leđa i staviti noge naprijed radi zaštite. Roditelji se brinu o potomstvu oko 1,5 mjeseca.

Prirodni neprijatelji

U divljini, Balobani praktično nemaju neprijatelja osim ljudi. Razlog je agresivnost sokola.

Neki grabežljivci predstavljaju prijetnju vrstama u divljini. Oni uključuju:

  • kuna,
  • tvor,
  • lisica.

U stanju su da unište sokolska gnijezda, unište jaja i piliće. Da bi dobili hranu, odrasli sokolovi moraju napustiti svoj dom. U to vrijeme pojavljuju se predstavnici šumske faune.

Otprilike 70% pilića ugine prije punoljetstva. Iz tog razloga sokoli su vrlo odgovorni za zaštitu gnijezda i pokušavaju ih nadgledati danonoćno.

Da bi zaštitile dom, ptice su sposobne pokazati očajničku predanost. Jednom su se sokolovi nabacili na velikog psa, koji je namjeravao da se gosti pilićima.

Zimovanje

Gdje ptica leti na zimovanje ovisi o njenom staništu. Po hladnom vremenu sokoli odlaze na različita mjesta:

  • Mediteran,
  • Kina,
  • Afrika,
  • Indija,
  • Bliski Istok.

Planinske vrste lutaju u granicama svog gniježđenja.

Sibirski orlovi odlaze na zimu početkom oktobra. Mjesta udaljenih migracija su Pakistan i Tien Shan. Ptice se vraćaju u martu. Put leta može doseći 400 km dnevno.

Glavni uzroci izumiranja

Vrsta često pati od sljedećih faktora:

  • strujni udar na dalekovodima,
  • nedostatak vađenja zbog degradacije suvih pašnjaka kao rezultat poljoprivrednih aktivnosti,
  • sekundarno trovanje zbog upotrebe pesticida.

Lokalno izumiranje stanovništva povezano je s lovom na sokolove.

Broj vrsta počeo je aktivno opadati čak i prije 90-ih. Nekoliko decenija broj stanovništva smanjio se za oko 47%.

Mnoga sokolska gnijezda zaražena su infekcijom. Pojedinci se mogu otrovati pesticidima koji ulaze u tijelo glodavaca, a koji ljudi truju. Stoga su razlozi nestanka nekako povezani s ljudskim aktivnostima.

Trenutno stanje stanovništva

Broj Sokola Sokola ostaje predmet proučavanja. Analiza dostupnih podataka pokazala je da na svijetu postoji približno 18-28 hiljada parova. Većina orlova živi u Kini, Mongoliji i Kazahstanu.

Status očuvanja sokola sugerira da je demografski trend negativan. Vrsta je ugrožena.

Stanovništvo u Mađarskoj znatno raste zahvaljujući kontroli ilegalne trgovine. Međutim, uzgoj u zatočeništvu i dalje se razvija.

Moram li poduzeti mjere zaštite

Devedesetih su razne države uvele kontrolu trgovine sokolima. To je imalo pozitivan efekat na brojnost vrsta. Danas se u nekim regijama stvaraju vještačka gnijezda za sokolove. U Mongoliji postoji oko 5.000 takvih građevina.

Globalni plan zaštite divljeg sokola razvijen je 2014. godine. Očuvanje vrste dovelo je do povoljnih demografskih trendova. Danas se pojedinci prate pomoću satelitskih sistema za otkrivanje migracija i pripremu uzgajališta.

Opis i karakteristike

Među raznolikošću tonova perja prevladavaju svijetlosivi odozdo i smeđe-crveni odozgo. Mladi i stariji lopovci obojeni su u svjetlije boje. Na ramenima i krilima nalaze se poprečno izdužene mrlje oker boje.

Vosak, šape i neoperani prstenovi oko očiju mladunaca sivi su od plavetnila. Snažan, savijen kljun iste boje, na kraju crn. Kako soko lopov odrasta, boja na ovim područjima, osim kljuna, postaje žuta.

Ptice svoju zadnju trajnu odjeću stječu nakon prvog punog prolivanja, koje se događa u godini i po. Počinje u maju i traje 5 mjeseci. Krilo je 37–42 cm, rep je 24 cm. Dužina tijela je nešto veća od pola metra. Balaban photo ne razlikuje se po svjetlini, ali izgled je strog i elegantan.

Veličina je malo inferiorna u odnosu na đirfalkon. U letu se od sokola razlikuje po velikoj veličini repa, rasponu krila. Ženke teže 1,3 kg, mužjaci 1 kg. Pticu zbog njene pristojne težine i veličine ponekad nazivaju zlatni orao balaban... Ali to nije istina. Zlatni orao je najveće sokolarstvo, osim čistača. Njegova težina je četiri puta veća od sakera. Od sokola peregrina razlikuje se po nedostatku tamnih pruga koje se protežu duž vrata.

U letu je mlatanje rijetko. Ptica dugo klizi i vinu se uz pomoć prolaznih potoka. Mužjaci se od ženki razlikuju u manjim veličinama, perje je identično. Tokom igara parenja, opasnosti, Saker Sokol proizvodi različite zvukove, pa čak i promukle trese. U osnovi je to gluh i grub "hack", "heck" i "boo".

Postoji šest vrsta balabana, koji se razlikuju po mjestima naseljavanja i perja:

  1. Sibirski sokol soker

Žuto-rumenkaste mrlje smeđih leđa tvore poprečne prečke. Glava je također smeđa, ali svjetlija za nekoliko tonova, ukrašena tamnim prugama. Trbuh je bijel sa žutom bojom. Sa strane, perje golenice su lagane sa slabo izraženim uzorkom.

Naseljava planinske predele Srednjeg Sibira.

  1. Sokol soker

Gornji dio tijela je smeđe boje. Perje na rubovima obojeno je oker bojom. Glavu odlikuje svjetliji sivo-smeđi ton s crnim prugama. Na vratu zajednički balaban takozvani brkovi su slabo vidljivi. Na bijelom trbuhu nalaze se tamne mrlje u obliku suze. Ispod repa, sa strane, perje je jednobojno.

Stanovništvo se nalazi u jugozapadnom Sibiru u Kazahstanu.

  1. Turkestanski krastački sokol

Za razliku od prethodnih vrsta, boja turkestanskog kraska sokola, koji živi u centralnoj Aziji, zasićenijih je tonova. Smeđe-crvenkasta glava prelazi u smeđe-sivo perje leđa i repa s jasno vidljivim poprečnim uzorcima.

  1. Mongolski losos

Svijetla glava ističe se na pozadini smeđih leđa s prečkama. "Hlače" i bočne stranice ukrašeni su uzorkom tamnih pruga i mrlja. Mongolski losos živi u Transbaikaliji u Mongoliji.

  1. Altai Saker Falcon

Po veličini, predstavnici vrste slični su običnom balabanu, isto velikom. Glava je tamna, boja tijela je tamno smeđa sa sivom bojom u lumbalnoj regiji. Na perjanicama nogu i bokovima izražene su poprečne pruge. Područje distribucije uključuje planinska područja Altaja i Sajana u centralnoj Aziji.

  1. Aralokaspijski sokol

Živi u zapadnom Kazahstanu na poluotoku Mangyshlak, ističe se svijetlim, smeđkastim leđima sa svijetlim prečkama. Slabin je siv, a "hlače", sa strane ukrašene uzdužnim tamnim prugama.

Način života i stanište

Soko lov nalazi se u centralnoj i maloj Aziji, Jermeniji, Južnom Sibiru, Kazahstanu. Nekoliko osoba viđeno je u Mađarskoj, u Rumuniji. Mjesta za naselja biraju se otvorena sa obližnjim liticama ili rubovima šuma.

Planinski sokolovi lutaju okomito, nizinski lete do mediteranske obale, do Kine, Indije. Malo je grupa viđenih čak u Etiopiji i Egiptu. Sokoli u južnim krajevima su sjedilački. S nedostatkom mjesta za gniježđenje, ptice ih grade na nosačima visokonaponskih vodova, željezničkih mostova.

Vole se naseljavati među čapljama, ali uzajamna korist zajedničkog života naučnika još nije proučena. Čaplje bi trebale upozoriti sokolarstvo na opasnost.

Saker Sokol započinje lov rano ujutro ili navečer, sjedeći više na osamljenom drvetu, kamenoj platformi ili lebdeći nad stepom. Ugledavši prikladan predmet, u letu lebdi nad žrtvom. Spušta se velikom brzinom ili hvata plijen u vodoravnom letu.

U ovom trenutku se uokolo ne čuje zvuk. Sva živa bića kriju se u skloništima, čekajući opasnost. Saker Sokol je u stanju ne samo da juri prema plijenu, već i da ga slijedi poput jastreba na otvorenom polju ili žbunju. Stoga je lov uvijek uspješan.

Uhvativši kandžama svoj plijen, sokol ga nosi na suho, povišeno mjesto, gdje započinje svoj obrok. Vrelina dana čeka na drvetu u hladu krošnje. S početkom sumraka odleti za noć.

Lovišta svakog para protežu se 20 kilometara od gnijezda. Činjenicu da Saker Sokol ne dolazi do mesa u blizini stana koriste manje ptice. U susjedstvu žive i razmnožavaju se, osjećajući se zaštićeno. Iskusni sokolari kažu da se Saker Sokol može za dvije sedmice obučiti za ručni lov.

Vlasnik prije svega uspostavlja jaku nevidljivu vezu s pticom. Da bi to učinili, što je češće je uzimaju za ruku, časte je komadima mesa. Obuka fazana započinje tokom okupljanja mladih. S njima će rasti i lovačke vještine i sposobnosti.

Za sportski lov odvode kući piliće iz gnijezda ili mladunce. Malo tko može ukrotiti odraslog balabana. Oni uče da hvataju divljač ne samo iz ruke, već i iz leta. U drugom slučaju se pretpostavlja prisustvo lovačkih pasa. Treniran za određenu vrstu trofeja. To može biti ptica ili divlja životinja.

Hrana

Spisak lovnih objekata balaban sokol ornitolozi su proučavali ostatke hrane na mjestima za gniježđenje, pelete. Ispostavilo se da su mali sisari na prvom mjestu u prednosti pred pticama:

  • sivi i crveni gopher,
  • miševi voluharica,
  • hrčci,
  • jerboas,
  • mladi zečevi.

Osim što jedu glodavce koji uništavaju poljoprivredne usjeve, sokolovi jedu guštere, brojne vrste malih i srednjih ptica. Sokol grabi plijen u letu ili sa zemlje.

Dijeta sadrži ptice iz porodica:

  • goluboliki (grlica, drveni golub),
  • corvids (čavka, šojka, topot, svraka),
  • patka (kovrča, patulja, patka),
  • kos,
  • fazan (jarebica).

Od najvećih, guske, droplje, čaplje, male droplje uhvaćene su u kandžama balabana. Period hranjenja potomstva karakterizira proizvodnja brojnih malih larka, glodara, koje su roditelji odveli na 5–15 km od mjesta gniježđenja.

Pin
Send
Share
Send
Send