Ptičje porodice

Black and White Kingfisher Bird - Profil | Činjenice

Pin
Send
Share
Send
Send


Pješčani ili crno-bijeli zimbar jedna je od svih šest vrsta ribara otkrivenih u Kariegi. Suprotne vrste su veliki, mrkokošuljasti kapuljač, pigmej, pola ovratnika i malahitni ribari.

Crno-bijeli zimorac je mala do srednje dimenzija ptica s prepoznatljivim džinovskim glavama, dugim, oštrim, šiljastim oplatama, brzim nogama i zdepastim repovima.

Crno-bijeli zimbar prvenstveno jede ribu, ali obično se može vidjeti kako jede žabe, bubice, pa čak i zmije.
Crno-bijeli zimorac ima, kako sugerira njegov identitet, crno-bijelo perje. Mužjak ima crni grb i krunu, bijelu prugu iznad oka, veću crnu crtu kroz cijelu pažnju do vrata i bijelo grlo i okovratnik.

Njegovi viši elementi su crni, obrubljeni bijelom bojom, daju tačkast udarac, a njegov dio ima crno-bijele pruge. Pokrivači krila imaju bijele mrlje.

Donji dio crno-bijelog zimbarca je bijel, s dvije vrste lijepih crnih pruga, viši je širi i često oštećen u sredini.

Račun je crn i dugačak i čini se poput bodeža. Oči su tamno smeđe, a krađa i noge crnkaste.

Ženski rod crno-bijelog zimbarca ima samo jedan pojas na dojkama, koji je uži od muškog.

Rep je bijel i znatno dugačak, srednja repna pera i ideje su crne, a sljedbenici u letu.

Distribucija

Crno-bijeli ribica nalazi se unutar istočnog centra, podsaharske Afrike, azijskog kopna i južne Kine.

U subsaharskoj Africi česti su uz Nil, u istočnom Egiptu i u Pakistanu redovito ih otkrivaju u ravnicama Sind i Pendžab. Rijetki su u Grčkoj, Kipru i Poljskoj.
Ima posebno gigantske razlike u odnosu na globalne stanovnike koji nisu kvantificirani.

Otkriven je u velikom dijelu podsaharske Afrike, isključujući isključivo vjerovatno najrivljija područja, do sjevernog Egipta, središnje i južne Turske, Izraela, Sirije, Iraka i jugozapadnog Irana, uz puno južne i jugoistočne Azije, počevši od Sjeveroistočni Afganistan do Indokine.

To je najveće pile koje usprkos tome može stvarno lebdjeti na zraku, ujedno je i jedan zimorac sa svim crno-bijelim perjem.
Ove ptice borave pored potoka, jezera, ušća, rijeka, kanala za navodnjavanje, kanala, poplavnih područja, uvala i ušća u trstiku.

Pored toga, borave u dolinama rijeka u blizini planinskih područja. Često ih nema u mangrovima i ogromnim močvarama.

Dijeta i vitamin crno-bijelog zimbarca

crno-bijeli zimbar prvenstveno jede ribu i obično vodene bube, žabe, vodozemce, rakove i mekušce.

Crno-bijeli ribolovac Navike i način života

Izmršeni ribari su svakodnevni, obično se tijekom dana smještaju pored potoka kako bi sačuvali snagu.

Mogu čak sjesti na umjetne konstrukcije koje podsjećaju na ograde, kolibe i kanue. U određenim prilikama godišnja odmorišta tipa komunalnih skloništa.

To su najvažnije ptice koje bi mogle lebdjeti duži interval. Njihovo atributno ponašanje sastoji se od zajedničkog klatanja glave ili repa.

Kupaju se uzastopnim zaranjanjem u vodu, lete ravnom linijom i rijetko love na kopnu.

Dok lete, ispuštaju bučne cvrkute i tako dodatno proizvode te zvukove tijekom gniježđenja kako bi obilježili teritorij. Ljudi borave u parovima ili u slabo vezanim domaćinstvima. Ove ptice ne migriraju.

Razmnožavanje crno-bijelog zimora

Crno-bijeli zimorac spolno je zreo kada napune godinu dana prije. Udvaranje uključuje plesne predstave koje zajednički izvode tri do 12 muškaraca. Mužjaci ženkama dodatno nude obroke u intervalu koji traje oko tri sedmice.

Parovi su monogamni, a žene i muškarci pomažu iskopati gnijezdo u udobnoj zemlji financijske institucije, iznad vode ili ukucati travnati pod.

Jama se može iskopati do dubine od oko jednog metra. Sezona razmnožavanja se proteže od februara do aprila.

Nosi se 4 do 5 bijelih sjajnih jajašaca, a svaka odrasla osoba ih inkubira oko 18 dana.

Dok se gnijezdo kopa i kroz polaganje i interval inkubacije, muško pile pokazuje i donosi obroke za ženke, a zatim pomaže u podizanju pilića prije nego što izlegnu.

Mladunci se zadržavaju u gnijezdu oko tri sedmice.

Prijetnje stanovništvom

U Nigeriji su ti ribari ukroćeni kao kućni ljubimci, a nakon jedne sedmice postaju pitomi. Nakon toga, mogu se povinovati mladima, nakon čega se neki vraćaju u divljinu.

Neke ptice bi se takođe mogle jesti na ovom prostoru jednako efikasno. Mogli bi profitirati od uzgoja ribe i ljudskih brana, međutim podložni su otrovanju bioakumulacijom otrova u ribi koju jedu.

Količina stanovnika

U skladu s korisnim resursom All About Birds, cijeli uzgojni stanovnik Pještastog ribolovca broji 1,7 miliona ljudi.

Generalno, trenutno je ova vrsta klasifikovana kao najmanje zabrinuta (LC) na IUCN-ovoj crvenoj listi.

Ekološko područje od interesa

Izmrznuti ribari glavni su grabežljivci riba. Postoji dokaz za vezu s vidrama bez kandži koja je uzajamna.

Činjenice o crno-bijelom ribolovcu

Pogledajte video: A Kingfisher rescued, featuring feeding and release (Oktobar 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send