Ptičje porodice

Crvenonogi (japanski) ibis

Pin
Send
Share
Send
Send


Latinsko imeNipponia nippon
Englesko imeCrested ibis
OdredRoda ili gležanj
PorodicaIbis
Dužina tijela, cmOko 56
Raspon krila, cmOko 140
Tjelesna težina, kgOko 1
KarakteristikePtice imaju golu crvenu glavu, kao i ružičasto perje na donjem dijelu tijela. Kljun je dugačak, zakrivljen, crn i na vrhu crven.
BrojOko 1000 jedinki
Status zaštiteUgrožene vrste
StaništeMočvare. Vremenom je utjecaj ljudskog staništa utjecao na život ovih ptica. Prisiljeni su zauzimati viša mjesta i nalaze se u drugim kopnenim biomima, poput šuma i planina.
DodatnoPromjene u okolišu uslijed ljudskog staništa prisilile su ptice da se prilagode ishrani na poljima pirinča. Stoga su ibisi dodali pirinač u svoju prehranu. Ostala biljna hrana uključuje orašaste plodove, sjemenke i žitarice.
  • 1 Opis
    • 1.1 Broj
    • 1.2 Struktura i dimenzije
  • 2 Stanište
    • 2.1 Područje
  • 3 Prehrana
  • 4 Reprodukcija
  • 5 Chicks
  • 6 Zimovanje
  • 7 Migracija
  • 8 Neprijatelji
  • 9 crvenonogih ibisa u Crvenoj knjizi
  • 10 zanimljivih činjenica

Opis

Crvenonogi ibis, ili toki na japanskom, na latinskom se naziva Nipponia nippon. U prošlosti se ova ptica mogla vidjeti u svim dijelovima Japana. Zbog pretjeranog lova i zagađenja okoline početkom 20. stoljeća, njegov broj je naglo opao. Danas su struje pred izumiranjem.

Crvenonogi ibis poznat je po bijelom perju. Ono što ga čini jedinstvenim je činjenica da donji dio tijela u letu ima izrazito ružičastu nijansu. Ptica ima golu crvenu glavu koja mijenja boju tokom sezone parenja. Na kruni vrste nalaze se dugačka, uska pera koja imaju posebnu funkciju tokom sezone parenja.

Broj

Prema Crvenoj knjizi Međunarodne unije za zaštitu prirode i prirodnih resursa, populacija ibisa u Aziji je oko 500 jedinki, što je približno 330 odraslih osoba. Prema resursu "Evolucijski različito i globalno ugroženo", ukupna veličina populacije vrste je 1000 jedinki, uključujući 480 zrelih ptica.

Struktura i dimenzije

Dužina crvenonogog ibisa relativno je kratka - oko 56 cm. Krila su duga, rep zaobljen. Kada se gleda odozdo, perje je bijelo s ružičastom bojom. Kljun je dugačak i zakrivljen, crne boje s crvenim vrhom. Lice bez perja, crvene nijanse. Oči imaju crvenu iris, rubovi su im žuti.

Noge su crvene do smeđe boje, relativno kratke, s rebrastim prstima. Vrat je takođe relativno kratak i prekriven uskim perjem koje se spušta u njegovu dnu. Na zatiljku se nalazi istaknuti greben perja. Tijekom sezone razmnožavanja glava i gornji dio tijela postaju sivi, ostatak područja ostaje nepromijenjen.

Prosječna masa vrste je oko 1 kg, raspon krila oko 140 cm.

Stanište

Močvare su glavno hranilište crvenonogih ibisa. Smatra se da su se ptice zbog antropogenog utjecaja preselile iz gusto naseljenih močvara u planinska područja. Preferencije staništa vrste variraju u zavisnosti od sezone. Tijekom uzgoja, ibisi se hrane i žive na svojim uobičajenim teritorijama. Ali nakon toga ptice hranu traže u velikim jatima na udaljenosti do 20 km od mjesta parenja.

Područje

Crvenonogi ibis nekada je živio u istočnoj Aziji, od centralne Kine do sjevernog Japana i od jugoistočnog Sibira do Tajvana. Danas je raspon vrsta ograničen na Kinu.

Hrana

Crvenonogi ibis hrani se u plitkim poplavljenim područjima mulja čija je dubina od 10 do 15 cm. Kljunovi vrste sondu hrane u blatu. Nakon što je hrana pronađena i uzeta, ibise se progutaju u vodi prije gutanja.

Prehrana ptica uključuje ribe poput šarana, soma, jegulje, kao i žabe, tritone, riječne rakove, rakove, kornjaše, ličinke, cvrčke, puževe, školjke i gliste.

Reprodukcija

Tijekom sezone parenja, ove ptice su odvojene kao uzgojne ili neplodne. Posljednje osobe se jednostavno ne pare. Tijekom sezone parenja glava ptice mijenja boju iz bijele u sivu, dok ostatak tijela ostaje nepromijenjen. Poznato je da se razmnožavaju one jedinke koje mijenjaju boju, a ptice koje ne mijenjaju boju.

Udvaranje mužjaka za ženu počinje u januaru. Jedna ptica prilazi drugoj sa materijalom za gniježđenje odmahujući glavom. Ako materijal ne bude prihvaćen, odbijeni ibis nosit će ga mnogo dana, zahtijevajući da se druge ženke pare.

Ako ih ženka odobri, par će prići s podignutim grebenima, a zatim će dodirnuti kljunove jedni drugima. Također u to vrijeme, ženka čuči i odmahuje glavom, a mužjak skače i maše repom.

Oba spola čine razgranato gnijezdo, široko oko 50-70 cm, prekriveno mahovinom i lišćem. Crvenonoge ibise se razmnožavaju između marta i avgusta, podižući jedno potomstvo po sezoni. Veličina kvačila varira od 1 do 5 jaja, u prosjeku 3. Leže se u razmacima od 1 ili 2 dana. Jaja su duga 6,3 do 6,8 cm i teška su od 65 do 75 g. Boja im je plavosiva sa smeđim mrljama.

Oba spola inkubiraju jaja 26-30 dana. Ženka i mužjak će se gnijezditi ako su jaja uništena. Prosječni uspjeh izleganja je 80,2%. Gubici jaja nastaju grabežanjem i ljudskom intervencijom.

Pilići

Pilići izlaze sredinom maja ćelavi, s malim svijetlosivim puhom i narančasto-crvenim nogama. Roditelji hrane piliće podrigivanjem hrane. Zahvaljujući tome, potomstvo brzo raste.

Čimbenici smrtnosti pilića uključuju prehrambene nedostatke, grabežljivost i ljudsku anksioznost. Nakon mjesec dana, bebe počinju hodati po granama uz gnijezdo. Pilići ostaju u blizini gnijezda dok se porodice ne okupe u jatima na zimovanju početkom septembra. Mladunci počinju letjeti u dobi od 45 dana. Seksualna zrelost nastupa u dobi od 3 godine.

Zimovanje

Ptice koje žive u sjevernim regijama sele se u južne. Poznato je da azijski predstavnici borave na svojoj teritoriji tokom hladnijih mjeseci.

Migracija

Ponašanje crvenonogih ibisa ovisi o njihovom porijeklu. U stara vremena zabilježeno je da su ibise iz Rusije i Japana migratorne. To znači da ptice mijenjaju stanište kada se dogode velike promjene temperature. Međutim, u Kini su ove ptice teritorijalne. To znači da cijeli život zauzimaju istu regiju.

Neprijatelji

Čini se da zmije love, posebno zmiju penjačicu - Elaphe carinata, kao i sibirsku sibirsku lasicu - Mustela Sibirica, žutu prsnu kunu - Martes flavigula, velike ptice grabljivice, na primjer, orlove, zmajeve i vjetrovce. Gavrani često uništavaju gnijezda i jaja te vrste.

Crvenonogi ibis u Crvenoj knjizi

Ibis sa crvenim nogama uvršten je u Crvenu knjigu Rusije i Međunarodnu crvenu knjigu. Spisak Međunarodne unije za zaštitu prirode i prirodnih resursa ukazuje da je riječ o ugroženoj vrsti.

Brojni su faktori koji utječu na broj crvenonogih ibisa u divljini. Gubitak staništa ptica utjecao je na njihov broj, jer močvare i močvare nisu toliko česte kao nekada. Smatra se da je još jedna prijetnja vrsti zimska glad, što je dovelo do činjenice da su stope smrtnosti dostigle rekordan broj u prošlom stoljeću.

Crvenonogi ibisi smatrali su se izumrlim u divljini sve do 1981. godine. Ali nekoliko ptica pronađeno je u planinama okruga Yang u provinciji Shaanxi u Kini. Od ponovnog otvaranja, preduzete su mjere za zaštitu pronađenih pojedinaca. Dobrovoljci tjeraju grabežljivce iz gnijezda. Kada je hrane malo, ptice se hrane lokalnim rižinim rižama. Pilići su preslabi da bi se natjecali s odraslima za hranu, pa su umjetno hranjeni. Takođe, obavljen je metodološki i edukativni rad na očuvanju staništa, zabrani lova i upotrebe pesticida na poljima.

Danas divlja populacija vrste raste. Program uzgoja u zatočeništvu traje od 1995. U martu 2008. godine dva jaja položena su u zoološkom vrtu Tama u Tokiju.

Prema nedavnoj analizi održivosti populacije, parametri koji utječu na sudbinu vrste su varijabilnost okoline i katastrofe. Gubitak staništa, lov i zagađenje bili su dominantni faktori koji su doveli do katastrofalnog pada od kraja 19. vijeka.

Zanimljivosti

  • U Japanu su crvenonogi ibisi poznati kao tokis. Na japanskom, "toki-iro" - boja tokija - odnosi se na ružičastu nijansu ovih ptica koja se može vidjeti tokom leta.
  • U azijskim zemljama vrsta se naziva "sretna ptica" - smatra se simbolom sreće i sreće.
  • Naučno ime "Nipponia nippon" dolazi od japanskog "Nippon" - Japan.
  • Prema azijskoj legendi, samuraji su sakupljali perje crvenonogih ibisa kako bi napravili ukrasne strelice.
  • Tokom sezone razmnožavanja, glava, greben, vrat i leđa ptica postaju sivi. Ovo jedinstveno uzgojno pero proizlazi iz proizvodnje voštane, smolaste supstance od strane ptice. Ovaj fenomen poznat je pod nazivom "erozija", jer se tvar širi iz posebne kože na glavi i vratu po tijelu.
  • Ptica ibis crvenonoga domaćin je mnogim parazitima. Parazitiraju mu trematode - Trematoda, nematode - Nematoda, uši - Anoplura, krpelji - Acari.
  • Crvenonogi ibisi, kao ugrožena vrsta, generiraju interes za ekoturizam.
  • Grebeni na kruni jedan su od razloga nestanka ovog pernatog predstavnika. U prošlosti su se koristili za ukrašavanje šešira.
  • Narančasto-ružičasta boja perja rezultat je prehrane na bazi algi i rakova, koji su bogat izvor karotenoidnih pigmenata.
  • U većini dijelova svijeta ibis je cijenjen zbog svoje sposobnosti da ubija štetne insekte u vrtovima i poljoprivrednim poljima.
  • Nisu glasne ptice, osim tokom sezone razmnožavanja. Tada ispušu piskanje i škripanje.
  • Vrsta živi od 8 do 15 godina u divljini i do 25 godina u zatočeništvu.
  • Ptica ima slabo izražen seksualni dimorfizam. Izvana se predstavnici oba spola međusobno razlikuju samo po veličini: mužjaci su teži od ženki za 250-300 g.
  • Predstavnici vrste pronađeni su mumificirani u egipatskim grobnicama. To je zbog drevnih vjerovanja Egipćana, prema kojima je ibis bio utjelovljenje boga pisanja i znanja "Tota".
  • U prošlosti je postojalo vjerovanje da ptice mogu najavljivati ​​budućnost, budući da su se pojavile u Egiptu prije poplava rijeke Nil.
  • Iako se ibis može naći samo u istočnoazijskim zemljama, širom svijeta postoji široko rasprostranjena podrška za njegovo povećanje. Jedan od najboljih načina je stvaranje metoda uzgoja u zatočeništvu koje uključuju umjetnu inkubaciju jaja. Pored toga, razvijeni su međunarodni zakoni i propisi koji regulišu lov i zamke ovih ptica.
  • U proljeće 2019. godine, Banka Ruske Federacije izdala je prigodni srebrni novac od dvije rublje, na kojem je prikazana ptica ibis crvenonoga.
  • Područja uzgajanja vrste u Kini nalaze se na nadmorskoj visini od oko 1000 m.
  • Ovaj pernati predstavnik službeni je simbol regije Niigata u Japanu, kao i gradova Wajima i Sado.
  • Danas postoje mnoge legende i priče o ptici ibis. Jedan od njih kaže da ju je Noah pustio iz lađe nakon završetka poplave. Ibis je zauzvrat vodio ljude sa planine Ararat do Gornjeg Eufrata, gdje se Noah nastanio sa članovima svoje porodice.
  • U gradu Birecik u Turskoj obilježava se praznik koji je posvećen ovoj vrsti ptica.
  • U Kini su preferirana stabla za gniježđenje kineski crveni bor i kineski hrast plute.

Pin
Send
Share
Send
Send